Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Mineralsmink – friskvård för huden

Samtidigt som sminktrenden gått mot en naturligare look har vi blivit mer medvetna om vad vi tillför huden. Vi vill känna oss snygga och fräscha, men vi vill också ta hand om vår hud på ett bra sätt. Mineralsmink har löst ekvationen för många, och idag finns det många märken att välja på. Men vad är mineralsmink, vad innehåller det – och vad innehåller det inte?

Mineralsmink har många fördelar. Det passar absolut alla hudtyper. Du kan lätt anpassa hur täckande det ska vara, allt ifrån en dramatisk festmakeup till en naturlig look som inte alls ser sminkad ut. Mineralsminket är ljusreflekterande och ger din hud ett strålande utseende. Det motverkar inflammation, och många hudterapeuter rekommenderar det till sina klienter för att det är lugnande för huden. Det är de facto bättre att ha mineralsmink på än inget alls, eftersom det skyddar huden från bakterier och föroreningar samtidigt som huden kan andas. Du kan till och med sova med det; då har det en läkande verkan. Många med akne eller rosacea får bättre hy av mineralsmink, och fet eller torr hud neutraliseras så att den blir normal efter en tids användning.

Är du intresserad av hudvård eller SPA behandlingar? Då kan du läsa mer om vår populära hudterapeut utbildning och spaterapeut utbildning. Den gemensamma nämnaren för alla våra utbildningar och kurser är vårt stora intresse för helheten och att hälsa och välmående kommer inifrån och ut!

Mineralsminkets innehåll

Äkta mineralsmink innehåller inte kemikalier, parfym, konserveringsmedel, talk, vax eller oljor, och är inte djurtestat. Det täpper inte till porerna och hindrar inte syret att nå huden. Vanliga sminkprodukter innehåller ofta paraffin, mineraloljor eller vaselin, som blockerar huden med ett kompakt lager och stör hudens naturliga funktioner. Det finns märken som kallar sina produkter mineralsmink enbart för att de innehåller vissa mineraler, så det är viktigt att själv undersöka att de inte dessutom innehåller några av de skadliga ämnena – ju färre ämnen desto bättre brukar vara en bra regel. Det kan också vara klokt att läsa tester och råd för att skilja agnarna från vetet i det stora utbudet. Mineralsmink är inte dyrare än annat smink, men det kan bli dyrt att hitta fram till bra produkter på egen hand!

 

Vanliga bergsmineraler som används i mineralsmink är:

  • Zinkoxid som skyddar fysiskt mot UV-strålning och föroreningar, är lugnande och läkande.
  • Titaniumdioxid, en vit, finpulvriserad mineral som ger crèmekänsla och håller fukten kvar i huden. Ger också UV-skydd.
  • Järnoxid, ett naturligt ämne som utvinns ur jord.
  • Kiseloxid eller mica*, ett ljusreflekterande och färggivande kiselmineral som gör att huden ser strålande ut.

* Vid särskilt känslig hud bör man vara uppmärksam på hur huden reagerar på dessa mineraler, som i enstaka fall kan verka irriterande. På en ny och rykande aktuell kurs hos Axelsons kan du lära dig att använda rätt mineralsmink på rätt sätt, för dig själv och andra. Läs mer om kursen här.