Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Mobilberoende

mobilberoende

Här på sidan kan du läsa mer om vad mobilberoende är för något. Våra smartphones ska vara ett verktyg och det råder ingen tvekan om att världen har förändrats sedan dessa introducerades. På gott och ont såklart.

På senare år har det gått mode i uttrycket mobilberoende. Men finns det verkligen en sådan sjukdom och vem drabbas av den? Det är ju lätt att säga att du upplever det som att du är beroende av din mobiltelefon för att du ständigt använder den. Fast det är viktigt att förstå vad som kan klassificeras som beroende som ju i grund och botten är en slags sjukdom.

Nu kan det förstås vara så att du känner att du vill dra ner på din och dina barns mobiltid oavsett om ni kan klassas som mobilberoende eller inte. Då finns det god anledning till att se på hur du kan bli av med mobilberoende. Men vi börjar med att försöka reda ut vad mobilberoendet egentligen är.

vad är mobilberoende

Vad är mobilberoende, finns det på riktigt?

Kan du vara beroende av din mobil såsom andra är beroende av cigaretter? Det finns lite delade meningar om detta. Ingen bestrider att vi kan bli besatta av våra mobiler och att smartphones tycks trigga liknande belöningsmekanismer som t.ex dopamin i vår hjärna som alkohol, godis och cigaretter kan göra.

Fast att säga att mobilberoende är en sjukdom är inte lika självklart. Detta oavsett hur mycket du lider av att du ständigt måste kolla din mobiltelefon. Men sanningen är att det råder delade meningar om det finns något som heter mobilberoende eller om det egentligen handlar om en impulskontrollstörning. När det kommer till forskningen på området finns det en hel del intressant forskning kring området. Samtidigt är vi i ett tidigt skede och det behövs mer. 

Med det sagt upplever många av oss att det börjar bli ett större och större problem och det råder inga tvivel om att väldigt många påverkas av att de använder sin telefon för ofta. Det finns numera till och med nya begrepp som alla kretsar kring just mobilberoende. 

Axelsons utbildningar

Mobilberoende – Nya begrepp

Trots att smartphones inte använts speciellt läge finns det redan en mängd olika begrepp som alla har en anknytning till vad som kan beskrivas som ett överdrivet eller skadligt användande av sin mobiltelefon.

Det mest vanliga som du kanske stött på är antagligen Problematic Smartphone Usage, PSU. Det finns forskning som visar att det överdriven användning bland unga faktiskt kan påverka dem negativt på en mängd olika sätt. För några år sedan gjordes en undersökning i Storbritannien. Den fastlade att 23 procent av alla barn och ungdomar i Storbritannien är beroende av sina mobiler på ett sjukligt sätt. Det vill säga att de definitivt lider av PSU. Av detta kan vi se att mobilberoende barn upplever är minst lika problematisk som det som vi vuxna drabbas av.

Andra mobilberoende begrepp som kan vara bra att känna till är:

 • Nomofobi – Rädslan att vara utan sin mobil.
 • Textaphrenia – Rädslan att inte kunna skicka eller ta emot medelanden.
 • Fantom vibrationer – Känslan att din telefon vibrerar när den inte gör det.

är du mobilberoende

Är du beroende av din mobil?

Vi gör olika saker på våra mobiler men det är just det att vi ständigt gör dessa saker på våra mobiler och inte kan låta bli som klassas som problematiskt. Symtom på att det handlar om beroende är:

 • Du blir nervös och kan till och med drabbas av panik om du inte får använda din telefon.
 • Du blir rädd, arg och känner panik om du inte hittar din mobil.
 • Du sitter hellre med din mobil än annat som att umgås med vänner eller syssla med en hobby.
 • Du kan inte gå förbi din mobiltelefon då den ligger på ett bord utan att plocka upp den och börja använda den.
 • Du går och lägger dig med mobilen vid sängen. Kanske till och med under kudden.
 • Det först du gör när du vaknar och innan du somnar är att kolla din mobil.
 • Du umgås mer med folk på din mobil än i verkligheten.
 • Din mobiltelefon finns alldeles bredvid dig då du äter såväl som då du går på toaletten.
 • Du skulle aldrig gå hemifrån utan din smartphone.
 • Du upplever svårigheter att ha vanliga samtal med människor och föredrar att spela in meddelanden och snabbspola andras med appar som whatsapp.

Om du upplever flera av dessa symtom kan det vara så att du är beroende av din mobil. Men det måste inte vara så. Ett enkelt mobilberoende test är att stänga av mobilen och se vad som händer. Hur mår du och hur reagerar du på att inte använda mobilen en eller två dagar?

Mobilberoende fakta kan vara svåra att lista och bevisa för det finns så mycket som spelar in i hur vi mår. Det viktigaste är hur du upplever ditt användande av smartphone och om du tycker att den t till eller från i ditt liv.

Vad gäller barn mobilberoende så är det viktigt att du som förälder är uppmärksam på barnets beteende. Barn som inte umgås på normalt sett med jämnåriga kan skadas av detta både på kort och på lång sikt. Det är ju rätt självklart att det inte är särskilt bra att barn väljer att sitta med ett spel på mobilen istället för att vara ute och röra på sig.

Samtidigt som vi kan kalla mobilberoende ny folksjukdom finns det mycket som inte är uppenbart. Forskare jobbar fortfarande med att försöka förstå vad beroendet består av och om det verkligen är skadligt för oss.

Tills vi vet med säkerhet hur farligt det är med mobilberoende och vad det egentligen handlar om får vi använda oss av sunt förnuft och lyssna på den inre rösten som helt klart signalerar när det blir för mycket skärmtid.

konsekvenser av beronde mobil

Mobilberoende konsekvenser som du bör vara medveten om

Vi fortsätter att kalla det för mobilberoende i denna artikel men det är viktigt att poängtera att det i grund och botten rör sig om ett ständigt användande av smartphone. Du måste inte känna att du är beroende av mobilen som av droger för att det ska kunna ge några konsekvenser som inte är så önskvärda.

Några mobilberoende konsekvenser att känna till är:

Hjärnan kan krympa

Det låter galet men kan faktiskt vara helt sant. Det finns forskning som visar att mobiler, läsplattor såväl som datorer kan ändra vår hjärna. Den kan till och med krympa rent fysiskt. Om du använder din mobil intensivt varje dag så kan vissa delar av din hjärna krympa. Det här liknar de effekter som långvarig stress kan ha.

Forskare har med säkerhet sett att volymen på delar av hjärnan blir mindre men man vet fortfarande inte riktigt varför. Du behöver inte uppleva rädsla och oro på grund av detta men visst är det bra att ha insikten nästa gång du sträcker dig efter mobilen på bordet.

Kan öka stress

Det finns en stor risk att stressnivåerna i din kropp kan öka på grund av din smartphone. Genom att ständigt vara tillgänglig och att din telefon ständigt skickar notiser från mail, sms, samtal, sociala medier och alla dina appar kan det vara svårt att slappna av. Det finns ständigt något att fixa för att inte tala om att många jobbar mer på grund av denna tillgänglighet. 

Det hjälper inte heller att du ständigt har tillgång till all information och alla nyheter. Givetvis finns det en uppsida kring det, att du alltid vet det senaste. Det negativa är att du ständigt utsätts för ny information vilket efter ett tag kan bli tröttsamt och stressa upp dig.

Social kompetens innebär aktivt mobilanvändande

En annan mobilberoende konsekvens är att vi ser på social kompetens lite annorlunda än vad vi gjorde då det inte fanns smartphones. Den som är aktiv och hela tiden tillgänglig online via mobil och dator premieras av samhället för detta.

Samtidigt är vi inte längre upprörda över att en person vi träffas med sysslar med sin mobil under ett samtal. Det är viktigare att vara tillgänglig för alla än att fokusera på den vi sitter vid ett bord med. Är det bra? Det är en helt annan fråga!

Det blir svårare att träffa människor

Trots att vi numera virtuellt kan träffa folk från jordens alla hörn är det många som upplever att de är ensammare än någonsin. Det är inte alla som trivs med nätdejting eller träffar online med video och ljud. Att stöta på någon spontant på stan är inte längre något som sker på samma sätt som förr. När detta sker är det mobilerna som åker upp för vidare umgänge.

Det är svårt att leva utan mobilen

I takt med att allt fler samhällsfunktioner ska skötas med smartphone så blir det svårare att klara sig utan. Även om du känner att du skulle vilja vara utan mobilen så kan det bli problematiskt då din bank kräver att du har den för koder och mer.

Det här är en konsekvens som gör att mobilberoendet framöver riskerar att öka då folk inte ser hur de skulle kunna komma runt problemet. För många vore ju det enklaste att återgå till en gammal dumbphone men det blir mycket svårt så som vårt samhälle ser ut idag.

Hälsocoach utbildning

Bli av med mobilberoende

Går det att bota mobilberoende? Om vi förutsätter att du faktiskt är beroende så kan det bli svårt. Det är ju som bekant så att beroende av droger botas genom att man slutar med drogen och sedan håller sig borta från den något som många inte kommer vilja göra med sin telefon.

Här är drogen något som du behöver för att sköta saker som kommunikation, betalningar och mer. Det här kan låta dystert men det finns förstås sätt att minska användandet av mobilen på. Du kan till exempel installera filter som låser skärmen med intervaller som du väljer.

Det kanske bästa är att testa mobiltelefonavgiftning eller minisemestrar från din smartphone. Du bestämmer när du tar dessa pauser och låter vänner och familj få veta hur de kan nå dig under dessa perioder.

När du tar pauser inser du också hur pass beroende du faktiskt är av mobilen. Det är då som du märker om du behöver bota mobilberoende eller inte. Om du inte ens kan ta några timmars paus från din mobil kan det vara så att du behöver hjälp av en psykolog eller terapeut. Detta för att ta reda på vad det är som gör det så svårt för dig att skiljas från mobilen.

Summering

Mobilberoende statistik kan se mörk ut men saken är den att vi ännu inte vet helt säkert vad beroende av mobiler är och om det är farligt. Det behövs mer mobilberoende forskning för att ta reda på detta. Samtidigt kan det vara så att du känner att du helt enkelt vill använda din mobil mindre för att den inte alltid känns konstruktiv för dig.

Du kan se över mobilberoende symptom för att ta reda på om ditt beteende kan anses vara sjukligt. Sedan kan du se om det kan räcka med en app för mobilberoende eller om du behöver professionell mobilberoende hjälp av terapeut eller psykolog.