Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Allt du behöver veta om moringa

Moringa

Ifall du undrar vad moringa är för något är du på rätt plats. I den här artikeln kan du nämligen hitta allt du behöver veta om morgina. Visste du tillexempel att folk har använts sig av moringa under tusentals år för att behandla och förebygga sjukdomar?

Följ med när vi utforskar vad moringa, vad forskningen säger, hur du kan få i dig mer moringa och vad du ska tänka på.

Vad är moringa

Vad är moringa?

Har du besökt hälsokosten har du säkert stött på moringa. Ifall du har undrat vad det är för något så har du hamnat helt rätt.

Moringa oleifera plantan är ett träd som växer i norra Indien samt i tropiska och subtropiska klimat som finns i Afrika och Asien. Trädet har många namn och Moringa oleifera kallas också för mirakelträdet, kycklingben-trädet och pepparrotsträd. Ett moringaträd kan bli högt och kan på kort tid växa upp till 8 meter.

Det fina med detta träd är att det inte kräver någon särskild skötsel. Det kan också klara sig fint under perioder av torka. Hela moringa trädet används för folkmedicin. Detta eftersom man kan använda allt från roten till en moringa blomma för att få fram olika typer av naturmedel.

Axelsons Utbildning Kostrådgivare Online - Moringa

Man tror att moringaträdet har sitt ursprung i Himalaya och idag finns det flera olika arter av detta träd. Men när du köper moringa pulver kommer det från arten Moringa Oleifera. Smaken på moringa är lite starkt och kryddigt. Det är en anledning till att vissa har valt att kalla trädet för ett pepparotträd.

Moringa blommor, frön och blad brukar användas för livsmedel. Rötter, grenar, bark och andra delar kan ingå i naturmedicinrecept. Det går faktiskt att använda bladen som ingrediens i sallader och smoothies. Men när du gör det använder du antagligen färdigt moringa pulver gjort på löven.

Moringa näringsvärde

Moringa är fullt av vitaminer och mineraler

I våra butiker är det framförallt moringa pulver som finns tillgängligt. Det som gör moringa pulver så nyttigt är att det ger dig många viktiga vitaminer och mineraler. Låt oss ta en titt på vad du får med moringa löv. Låt oss säga att du får i dig cirka 20 gram löv. Detta ger dig:

 • 2 gram protein
 • 19% av RDI av B6 vitamin
 • 12% av RDI av C vitamin
 • 11% av RDI av järn
 • 11% av RDI av riboflavin
 • 9% av RDI av A vitamin
 • 8% av RDI av magnesium

Nu är det dock viktigt att förstå att det finns skillnad på vitamininnehåll beroende på vilken del av ett moringa träd du får i dig. Löven har väldigt gott om vitaminer. Fast det ska också sägas att just löven kan ha höga nivåer av antinutrienter. Det vill säga ämnen som kan bromsa upptaget av andra ämnen. I Moringas fall kan de ge effekten att kroppens upptag av mineraler och proteiner minskar.

Om du tar moringa kapslar ska du också vara medveten om att de inte alltid har alla fina ämnen som finns naturligt i moringa oleifera. Om du gör moringa tea på bladen kan du dock räkna med att få i dig antioxidanter som C vitamin, quercetin, betakaroten och klogensyra.

Vad är moringa bra för?

Traditionellt sett har moringa använts för en rad olika hälsoproblem som diabetes, inflammationer, bakterie- och virusinfektioner, ledsmärta, hjärtproblem och cancer. Inom naturmedicinen används moringa frön, löv, bark, rötter, sav och blommor för att förebygga och behandla olika sjukdomar.

Löven och omogna frökapslar används för att göra olika typer av matprodukter. Det är löven som har mest antioxidanter och som i senare studier på djur har visat sig vara säkra att använda. Studier på människor har gett liknande resultat så du kan dricka ditt moringa te på moringa löv i lugn och ro!

I studier har det visat sig att moringa bladen har flera biologiska egenskaper som gör dem särskilt intressanta med tanke på vår hälsa. Vi kan bland annat notera att alkoholextrakt från moringa oleifera löv har egenskaper som:

 • Är antioxidanta.
 • Kan skydda vävnad (lever, hjärta, njurar, testiklar och lungor).
 • Kan fungera som smärtlindring.
 • Fungerar som sårskydd.
 • Erbjuder ett radioskydd.
 • Är immunmodulerande det vill säga kan behandla allergier och andra sjukdommar som påverkar immunsystemet.

Det finns som sagt redan flera studier som tycks visa att moringa kan ge flera viktiga hälsofördelar. Några exempel på sjukdomar som skulle kunna behandlas eller förebyggas med moringa produkter är:

Artrit

Det kan vara så att extrakt från moringa löv kan dra ner på svullnad av vätskeansamlingar. Dessutom kunde samma extrakt kunna ha smärtnedsättande egenskaper och behandla rodnad.

Diabetes

Moringa innehåller mycket antioxidanter som kan hjälpa motverka fria radikaler i din kropp. De fria radikalernaorsakar oxidativ stress vilket man tror ofta är förknippat med sjukdomar som till exempel diabetes.

Det finns flera studier som visar att omringa kan sänka ditt blodsocker. Vi ska dock påpeka att de flesta studier är gjorda på djur och de som finns gjorda på människor ofta har låg standard.

Antiinflammatorisk

Kronisk inflammation i kroppen kan vara väldigt skadligt för dig och orsaka en rad olika allvarliga sjukdommar. Bland annat har man kunnat se en koppling mellan inflammation och cancer  samt hjärt-och kärlsjukdomar.

De flesta grönsakerna och frukt innehåller antiinflammatoriska egenskaper och moringa tros även det vara en bra källa till att få i dig dessa. Men hittills har de flesta studier varit gjorda på djur och det saknas därför några starkare bevis för effektiviteten av moringa och inflammation. I djurstudier och i labbet har dock moringa visat sig ha dessa egenskaper.

Vill du lära dig mer om antiinflammatorisk kost kan du göra det i vår artikel som tacklar det ämnet! Klicka bara på länken när du är klar med den här artikeln!  Nu när du vet vad moringa kan vara bra för är det dags att titta på hur du får i dig moringa.

Hur använder jag det

Hur använder du moringa?

Du kan använda dig av moringa som kosttillskott eller i produkter som är för din hud. Även om det saknas studier kring effektiviteten kan vi se hur den har använts traditionellt. I och med att moringa har naturliga antibakteriella egenskaper kan moringa olja användas direkt på huden. Den kan verka svampdödande och också behandla infektioner som vårtor och infekterade sår.

Moringa olja kan också fungera vid ormbett och för behandling av mjäll i hårbotten. I munnen kan moringa appliceras för att behandla inflammation av tandkött. Oljan får man från moringa frön som pressas. Moringa olja används numera i hudvårdsprodukter, hårvårdsprodukter, parfym såväl som i livsmedel.

Moringa olja för hudvård anses har anti-åldrande egenskaper samtidigt som den återfuktar och ger viktig antiinflammatorisk effekt. Att oljan är antibakteriell kan få stor betydelse till exempel för den som lider av problem med acne.

Moringa i kosten

Moringa i kosten

I kosten är moringa ett välkommet inslag då det är svårt att få i sig de vitaminer och mineraler som finns naturligt i bladen och andra delar av trädet från andra källor. Du kan till exempel använda de omogna gröna frö-hållarna från trädet i likhet med gröna bönor som en del av din kost. Det går att koka moringa baljor eller rosta dem i likhet med nötter. Bladen kan som vi har nämnt ätas råa i sallader. Men dessa kan vara svåra att få tag på här i Sverige. Det vanligaste är att man gör moringa pulver av bladen eller att de lagas som spenat med kokning.

Som kosttillskott kan du köpa moringa i Sverige som pulver eller kapslar. Moringa pulver kan vara bra för dig som behöver mer energi och det kan du enkelt blanda i smoothies eller gröt. Moringa pulver görs av bladen som torkats på ett försiktigt sätt för att behålla näringen som finns i dem.

Häll pulver på yoghurt, i juicen eller kanske till och med på glassen för att efterrätten ska ge lite mer än själslig njutning.

Andra intressanta användningsområden

Utöver hudvård och mat kan man också använda moringa frö som gödningsmedel. Fröet blir kvar som restprodukt då man tillverkar moringa olja. Fröet går också att använda som vatten-renare eller för att avlägsna salt från saltvatten.

Köpa moringa i Sverige

Var kan jag köpa moringa?

Du kan köpa moringa i Sverige i hälsokostbutiker såväl som online. Notera exakt vad det är du köper. Om det är ren moringa du är ute efter ska du kontrollera att moringa kapslar eller pulver inte inkluderar annat. Undersök också om produkten är ekologisk och framtagen på ett sätt som gör att näringsinnehållet är så högt som bara möjligt.

Moringa pulver biverkningar

Kan moringa pulver ge biverkningar?

Moringa pulver biverkningar är mycket sällsynta. Studier har visat att det är säkert att äta moringa produkter. Det som kan vara farligt att få i sig är barken. Särskilt för gravida kvinnor. Det kan nämligen vara så att de kemikalier som finns i barken kan leda till sammandragningar och därmed till för tidig födsel eller missfall.

Rekommendationen är att undvika moringa pulver och andra moringa produkter om du är gravid eller ammar. Om du tar någon medicin bör du också tala med din läkare för att säkra att moringa inte kommer att krocka med din medicinering och behandling.

Det finns ingen bestämd dos moringa som kan anses vara säker att ta dagligen. Rekommendationen för moringa pulver är 1-2 teskedar per dag. När du köper moringa ska du alltid läsa instruktioner för användning. Håll dig till den dos som anges på förpackningen.

Tyckte du om den här artikeln då kanske du gillar våra artiklar om maca, rooibos eller kålrabbi!


Referenser

 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24206684/
 • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0044848602004970
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25808883/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5884001/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22403543/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18398501/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19501271/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12490960/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12490959/
 • https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13880200802366710
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20435128/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20685125/