Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Mynta

mynta

Att mynta doftar härligt och är gott att ha i teet är något de flesta är medvetna om. Men faktum är att det finns bra mycket mer än så att säga om dessa gröna blad som går att använda torkade eller färskade. Du kan rentav odla mynta hemma på fönsterblecket om du känner att du alltid vill ha tillgång till färsk mynta.

Låt oss ta en titt på vad mynta är och varför de gröna bladen kan vara så bra för dig…

vad är mynta

Vad är mynta?

Myntan är en ört-växt som ingår i samma växtfamilj som rosmarin och timjan. Det finns en rad olika typer av mynta och de går under namnet Mentha. Den kanske mest vanliga varianten är pepparmynta som kallas för Mentha piperitha.

Myntan kommer ursprungligen från medelhavsländerna men du kan odla mynta i Sverige om du vill. Det går att odla mynta inomhus såväl som utomhus. Gemensamt för de olika typerna av mynta är att de:

  • Har en stark och fräsch doft
  • Har gröna blad
  • Har blekrosa blommor
  • Växer i jord som är fuktig

Myntan växer snabbt. Det är också därför som det kan kännas så givande att odla mynta hemma. Du får snabbt resultat då du har satt mynta frön i en kruka!

Det finns cirka 25 mynta sorter och det är förstås viktigt att du väljer rätt sort när du vill odla mynta hemma. Det här är inte svårare än att du beställer frön online eller går till en butik där du kan få lite vägledning beroende på var och när du vill odla och skörda mynta.

Pepparmyntan innehåller stora mängder mentol och har använts sedan urminnes tider som medicinväxt. Det beror på att den är inflammationshämmande såväl som kramplösande. Pepparmyntan kan snabbt få bukt med problem som sura uppstötningar och dålig andedräkt. 

Pepparmynta och mynta används också ofta i eteriska oljor. Där bidrar myntan både med doft och med de antiseptiska egenskaperna.


Är du intresserad av kost? I den här artikeln om mynta kan du lära dig nästan allt du behöver veta om mynta. Men vill du ta dina kunskaper kring kost och hälsa till nästa nivå kan vi varmt rekomendera vår online utbildning till kostrådgivare. Många väljer att gå den för att de vill jobba som kostrådgivare medan andra gör det för sin egen hälsas skull. Här kan du läsa mer om vår utbildning till kostrådgivare online.


Vad kan man göra med mynta

Hur används mynta?

Mynta används som en krydda. Du kan använda dig av färsk mynta såväl som av torkad mynta för att krydda upp maträtter. Många väljer att plantera mynta i köksfönstret just för att alltid ha tillgång till kryddan vid matlagning.

Du kan också torka mynta och använda bladen för att göra te. Det går lika bra att tillsätta färska myntablad i en kopp med vanligt te. Under förkylningstider och vid influensa kan detta göras för att få ordning på magen och öppna upp luftvägarna med den friska mintdoften.

Mynta nyttigt - är mynta nyttigt

Är mynta nyttigt?

Ja, mynta är otroligt nyttigt. Det sägs till och med att myntan är nyttigare än blåbär och det handlar om liknande ingredienser. I mynta finns det:

  • C vitamin
  • E vitamin
  • A vitamin
  • Järn
  • Folsyra
  • Magnesium

Om du äter 100 gram färsk mynta så får du i dig fyra gånger mer av C vitamin än vad du hade fått med samma mängd blåbär. Det blir 8 gånger mer järn och tio gånger mer magnesium!

Kruxet ligger förstås i att det kan kännas bra mycket lättare att få i sig 100 gram blåbär än motsvarande mängd myntablad. Med tanke på att de flesta mest dekorerar med mynta så blir det sällan så mycket på naturlig väg.

Om du vill ha mynta recept med mer mynta bör du se på sallader där man kan ha i mycket mer än då det ska göras te eller bara kryddas med örten.

Mynta nyttigt - hälsofördelar

Viktiga hälsofördelar med mynta

Det finns en rad olika hälsofördelar med mynta. Bara en sådan sak som att örten har gott om vitamin A får ju betydelse för din syn. A vitamin är mycket viktigt för ögonens hälsa såväl som för att kunna se väl då det är mörkt.

Andra viktiga hälsofördelar med mynta och pepparmynta är:

Kan förbättra tarmproblem

Om du lider av IBS eller överkänslig tarm som man kan säga på svenska så kan ett intag av mynta eller pepparmynta vara mycket bra för dig. Pepparmynta är bra för bladen innehåller mentol. Det är mentolen som man tror fungerar lindrande mot IBS symtom som gasig mage och magont.

Det här beror på att mentol har en avslappnande effekt på musklerna som finns i matsmältningssystemet. I en studie med patienter med IBS kunde man konstatera att de som fick kapslar med pepparmynta olja mådde mycket bättre än de som fick placebo kapslar.

En annan studie visade att omkring 75% av patienter som tog pepparmynta olja under 4 veckors tid fick förbättrade IBS symtom. I samma studie fick gruppen med placebo kapslar bara en förbättring på 38% av samma symtom.

Intressant not är det just mynta olja och pepparmynta olja som visar sig ha en effekt i detta avseende. Det verkar inte som att färska pepparmynta blad ger samma resultat.

Bra för hjärnan

Något vi ska komma ihåg med mynta och pepparmynta är att det inte bara är smaken som kan göra oss gott. Det här är ju en ört med stark doft. Det är också därför som många använder sig av pepparmynta eterisk olja.

Det hävdas att enbart doften av mynta skulle kunna vara bra för hjärnans funktion. En studie visade att ungdomar som fick lukta på pepparmynta innan ett prov gjorde bättre ifrån sig. Detta för att de tycktes komma ihåg bättre efter att ha luktat på myntabladen.

Det finns också studier som har visat att doften av pepparmynta kan göra oss mer vakna. Vi kan också känna oss mindre frustrerade och uppleva mindre ångest bara av doften. Det ska dock sägas att alla studier inte är eniga om att doften faktiskt ändrar något i hjärnans funktion.

Det kommer att behövas fler studier för att se hur det hela hänger ihop. Att vi känner oss piggare och mer alerta av doften är välkänt. Men precis hur det här fungerar behöver kartläggas. 

Du kan förstås dra in några extra andetag över ditt pepparmynta te och hoppas på att du blir lite smartare av det.

Mynta kan hjälpa dig med matsmältningen

När du har problem med magen får du inte sällan tipset att lägga lite torkad mynta i ditt te. När mat inte rör sig tillräckligt snabbt genom matsmältningssystemet kan det leda till flera olika typer av problem.

Det finns flera studier som har visat att maten kan passera genom systemet snabbare om du intar pepparmynta olja tillsammans med måltiden. Därmed kan vi säga att pepparmynta i samband med måltider skulle kunna verka lindrande på symtom som har med dålig matsmältning att göra.

För ömma bröstvårtor

Pepparmynta gravida intar för att lindra illamående och känna sig piggare kan komma väl till hands när barnet väl är fött. Det kan nämligen vara så att behandling av huden på och omkring bröstvårtor med mynta kan verka lindrande.

Därmed kan mynta eller pepparmynta fungera mot den smärta och irritation som många mammor upplever av att börja amma en bebis. Normalt sett använder man sig av mynta olja som kan spädas ut med vatten. Denna kan appliceras på bröstvårtan efter varje amningstillfälle.

Det finns en studie som visar att pepparmynta olja på bröstvårtan efter amning till och med kan verka mer effektivt mot smärta än att använda lite extra bröstmjölk i samma syfte. Applicering av essentiella oljor fungerar både mildrande och förebyggande mot sprickor i huden som kan vara otroligt smärtsamma för ammande mammor.

Mildrar förkylningssymtom

Mynta är ofta en ingrediens i receptfria produkter som är till för att mildra förkylningssymtom. Många tror att mentol fungerar upplösande av slem och snor. Det skulle i sådant fall leda till att det blir lättare att andas genom en förkyld näsa.

I och med att vi tror att det fungerar på detta vis kan det kännas skönt att till exempel andas in ångor från vatten blandat med torkad pepparmynta eller att tugga på en minttablett. Men det ska sägas att det inte finns någon studie som bevisar att mentolen faktiskt förtunnar snor.

Däremot finns det studier som visar att vår andning kan förbättras av mentol. Det beror helt enkelt på att du får upplevelsen av att det blir enklare att andas då du behandlar din förkylning med mentolprodukter. 

Kan få bukt med dålig andedräkt

Den som har dålig andedräkt använder sig gärna av tuggummi eller tabletter med mintsmak. De flesta är överens om att mynta och pepparmynta kan få den dåliga lukten att tunnas ut. Men det är ju inte så att du kan bota din dåliga andedräkt enbart med mynta växt extrakt.

Det finns rön om att en drink med pepparmynta eller tuggande på färska myntablad kan döda bakterier. Om den dåliga andedräkten beror på bakterier som finns i mun och svalg kan det förstås vara så att den delvis eller helt försvinner om du dricker pepparmynta te eller äter mycket mynta i maten.

Hur kan du få i dig mer av myntan?

För att få i dig mer mynta regelbundet bör du ta en titt på mynta recept och se om du kan börja laga mat med myntan lite oftare. Du kan också torka mynta för att på så vis få den att hålla lite längre. Det är ju bara att lägga några blad i teet eller kanske i vatten du dricker för att öka den dagliga konsumtionen.

Kostrådgivare utbildning distans

Summering

Mynta och pepparmynta är helt naturliga ört-växter som kan göra underverk för din hälsa och för ditt humör. Den fräscha doften kan till och med få dig att uppleva att det blir lättare att andas genom en täppt näsa. Du kan odla pepparmynta och mynta hemma och frysa mynta för att se till att alltid ha bladen redo då du ska dricka te, göra sallad eller krydda grytan.