Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Näringslära för huden

I Januari 2020 startade Axelsons nya, heltäckande utbildning till Hud- och Spaterapeut med spetskompetens inom ekologi. Nina Jonasson undervisar i Kost- och näringslära specifikt inriktad mot hudproblem, där du lär dig grunderna i att kunna se näringsobalanser i huden och att behandla huden inifrån genom kosten.

 

– Sedan 2004 jobbar jag som hudterapeut i egen salong, med ansiktsbehandlingar och olika typer av yttre behandlingar. Sedan 2015 har jag även varit verksam som näringsterapeut och har sedan dess fokuserat mer på att också stötta huden inifrån. Därigenom hjälper jag samtidigt kunden att optimera sin hälsa och energi, berättar Nina Jonasson.

 

Nina Jonasson

Näringsterapi för hud och helhet

– De flesta kommer typiskt på grund av hudproblem och får bättre helhetshälsa som resultat. Näringsterapi kan hjälpa på alla typer av hudproblem – acne, torr hy, fet hy, pigmentfläckar, eksem och psoriasis… samtidigt påverkas ofta allt från PMS, allergier, trötthet, hormonella obalanser, högt eller lågt blodtryck, nedsatt immunförsvar, sköldkörtelrubbningar, övervikt, undervikt, återkommande infektioner, värk i kroppen till mag-tarmrubbningar, matsmältningsproblem och IBS.

Till stor del kan jag se, känna och analysera genom frågor vilken näringsobalans kunden har. Brister och överskott liksom till exempel tungmetaller och nedsatt matsmältning ger symptom som går lätt att analysera med sina sinnen. Som en extra möjlighet kan jag även göra hårmineralanalys, då jag klipper lite hår från kundens nacke och skickar till ett labb i USA. Därifrån får jag sedan veta till exempel hur det står till med hormonbalansen och vilka näringsämnen kroppen absorberar.

Balans mellan näringsämnen på cellnivå

– Näringen tas upp genom tarmväggen direkt i blodet såvida allt fungerar som det ska. Ett blodprov berättar vilka näringsämnen som cirkulerar i blodet just nu och det beror framför allt på vad du nyligen ätit och druckit. Men du ser inte vad dina celler absorberar och det är ju där näringen behövs!

Via blodet ska näringen cirkulera ut till cellerna, och varje cell är en liten specialiserad fabrik. Rätt mängd näring måste komma in och ut, i varje cell i kroppen ska alla näringsämnen finnas för optimal funktion. Det är också viktigt att näringsämnena är i balans med varandra, annars kommer kommunikationen mellan cellerna att påverkas vilket kan ge en mängd symptom.

En hårmineralanalys berättar om ditt näringsupptag de senaste 2-3 månaderna, håret representerar huden, musklerna, skelettet, blodkärlen och ger mer relevant information om hur det ser ut på cellnivå.

Är du intresserad av hudvård och andra behandlingar? Glöm inte att läsa mer om vår populära moderna hudterapeut utbildning och unika spaterapeut utbildning där du får alla verktygen du behöver för att arbeta med hudvård och andra behandlingar.

Magnesium, kalcium, koppar och pigmentfläckar

– Om cellen till exempel har för mycket kalcium, tar den inte upp magnesium. Näringsämnen som inte kan absorberas förs ut ur kroppen igen genom urin och avföring, utan att ha gjort sitt jobb. Brist på till exempel magnesium behöver alltså inte bero på att man äter för lite magnesium, men att andra näringsämnen är dominanta eller att man har någon organobalans.

Vissa näringsämnen skapar tydligt olika synliga obalanser, till exempel pigmentfläckar. Man skyller ofta på yttre faktorer – som i det här exemplet solen – men ofta har problemet sin grund i en obalans. Näringsämnen i huden är delaktiga i bildandet av pigment, och kan göra att det överbildas eller underbildas. Solen i sig själv bränner inte ojämnt, det är ganska logiskt.

Det mineral som är inblandat i bildandet av pigment är koppar. Om kopparhalten i kroppen blir för hög, kommer detta att påverka huden på något sätt, bland annat genom pigmentfläckar. Dessa uppkommer oftast i pannan eller på överläppen. Detta är ett vanligt problem hos gravida därför att koppar höjs i den senare delen av graviditeten för att mjukgöra skelettet och underlätta en förlossning.

Livsmedel som innehåller mycket koppar eller påverkar kopparhalten är till exempel avokado och kakao. Kopparhalten kan även påverkas av dricksvattnet,  p-piller, antibiotika och om man använder kopparspiral. Man måste också tänka på att kalcium gynnar upptaget av koppar, och man behöver därför undvika livsmedel som ger för höga halter av båda ämnena.

Hur vår inre miljö bemöter de yttre faktorerna är ofta det viktigaste. Diagnoser är bäst till hjälp om man förstår orsaken bakom och hur man själv kan göra skillnad.

 

Stress, socker och raffinerade livsmedel

– I min praktik arbetar jag med en kombination av kost och kosttillskott. Tillskotten kan ge höga doser och fungera väldigt riktat, men det är mer som en kur och problemen kommer tillbaka om man inte ändrar kosten och livsstilen som ligger till grund.

Kosten är viktig, motion är viktigt och framför allt att dämpa stress. Människor är så stressade idag och det bryter ner mer än nästan något annat. Stress visar sig inte alltid som sjukdom förrän det gått långt.

– Ibland ger jag råd både på bred front men ibland även väldigt specifika råd, med listor på livsmedel som klienten bör eller inte bör äta. Att utesluta socker är ett givet råd till alla! Socker är aldrig en fördel när det gäller att komma i balans, oavsett vilken typ av problem man har.

Socker är grund till många problem, liksom raffinerade kolhydrater och fetter av dålig kvalitet. Otroligt många människor idag är beroende av socker, det är en stark drog som får oss att känna oss bra kortsiktigt.

Fel kost bidrar till att stressa kroppen! Raffinerad kost hämmar till exempel upptag av många viktiga näringsämnen. Det är ju klart, när man tar in råvaror i en fabrik och sabbar dem, ”den här oljan ska bli hård så att jag kan bre den på macka”, det man gör i verkligheten är ju att man förstör molekylsammansättningen i den naturliga råvaran!

Man bryter ner och förstör mat som i grunden är god, tar bort naturligt fett i maten, tillsätter socker och smaktillsatser eftersom mat med bortraffinerat fett smakar skit, så då behöver man tillsatser. Att välja naturlig mat är en bra startpunkt.

 

Direkt användbar kunskap

– På utbildningen till Hud- och Spaterapeut kommer jag framför allt att undervisa i hur kost och livsstil påverkar oss och hur det påverkar huden, hur organen fungerar, hur obalans uppkommer och hur obalans påverkar oss. Vi kommer att fördjupa oss i de olika näringsämnenas inverkan och relationen mellan dem.

Det är ett stort ämne, så naturligtvis blir det mest en introduktion – samtidigt får man med sig en hel del som man kan börja tillämpa direkt efter utbildningen. Man börjar få en idé om hur man kan läsa av huden, vilka frågor man ska ställa för att kunna göra en bra analys och så vidare.

Man kommer att få en ökad förståelse för sitt eget huduttryck eller hudproblem, och en viss förståelse för hudläsning, och så kan man börja träna sig genom att läsa av huden hos vänner och familjemedlemmar. Det är jättehäftigt när man märker hur enkelt det kan vara att hjälpa, när man börjar förstå och känna igen det man ser!

Huden kan skvallra om många olika tillstånd som, när man åtgärdar dem, ger bättre allmänhälsa och energi. Hudläsning i förhållande till kost och näring är ett fantastiskt bra verktyg till att kunna hjälpa kunderna.

Insidan är viktigare än utsidan – även när det gäller utsidan! Sjukvård eller terapeuter kommer inte att lösa någons problem och kunden ska inte bli beroende av mig men inspireras att ta makten över egen hälsa och eget liv. Jag hoppas och tror på många aha-upplevelser för eleverna på utbildningen, avslutar Nina Jonasson.