Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Närvaro är grunden för allt!

Bengt Renander, som undervisar på Axelsons Friskvårdskonsultutbildning, har nyligen gett ut boken Handbok i Närvaro. Allt hans arbete med företagsledning, kreativitetsutveckling och dylikt utgår från närvaro och medvetenhet.

 

Utbildningen till Friskvårdskonsult är en bred utbildning där man går på djupet med flera användbara friskvårdsverktyg. Nytt för i år är att deltagarna blir både Diplomerad Friskvårdsmassör och Diplomerad Coach. Utbildningen är en spännande process för både händer, kropp, tankar och känslor!

 

Bengt håller sina undervisningsdagar i början, mitten och slutet av utbildningen, och han arbetar med närvaro och medvetenhet som utgångspunkt för Friskvårdskonsultens arbete – och för allt annat! Han berättar:

– På Friskvårdskonsultutbildningens första dag kan man beskriva det jag gör som att sätta stämningen och forma gruppen. Jag lär ut kring hur man arbetar med grupper, och ger viktiga nycklar till att vara mer närvarande. Det första jag gör är att ta hem deltagarna till det innevarande ögonblicket. Närvaro är smittsamt, liksom drama. Jag ser till att vi skapar en stämning där vi ser varandra, möts, är här.

Undervisning kring vad är en grupp är handlar till stor del om balansen mellan att vara med och att vara sig själv. Många har upplevt att det att vara med kräver att jag ger upp delar av mig själv. Mina erfarenheter från mitt arbete med kreativitetsutveckling har lärt mig att alla grupprocesser blir bäst med utgångspunkt i hela individer, vi behöver både vara oss själva och vara tillsammans. Vi tränar oss i konkreta metoder för att acceptera oss själva och de andra som vi är, vilket liksom allt annat har sin utgångspunkt i närvaro. Låter lätt men är svårt!

 

Jag vill väcka en helt grundläggande uppmärksamhet på att vi kan leva i två världar – i verkligheten, i det som faktiskt händer just NU, eller i tankevärlden där allting består av berättelser. Berättelser om det förflutna och om framtiden, vad kommer att hända, vad tycker de andra om mig… För att åstadkomma något i verkligheten behöver vi vara närvarande där! Som Friskvårdskonsult behöver vi vara närvarande med våra klienter. Närvaroträningen handlar inte om att sluta tänka, hjärnan producerar tankar liksom hjärtat pumpar blod. Det gäller bara att veta vilken av världarna saker utspelar sig i. Det är det första och största steget mot medvetenhet, att skilja tankarna från verklighet.

 

Går det att förnimma med mina sinnen så utspelar det sig i verkligheten. Om det inte kan förnimmas – jag har inte en kopp kaffe, jag har ingen partner och så vidare – då tillhör det tankevärlden. Vi får mindre tillgång till själva livet när tankarna fokuserar på dessa stora och små draman, i stället för att fokusera på det fantastiska som finns just nu. För att kunna hjälpa någon behöver jag LYSSNA på personen, inte på mina tankar om denne.

 

Andra gången vi träffas är mitt i utbildningen. Då handlar det om hur man stödjer sig själv, och hur jag stödjer en annan människa i sin utvecklingsprocess. Allting måste utgå från egna erfarenheter, det är svårt att ta någon annan längre än vi själv kommit. Det är en nödvändighet att jobba med sig själv för att kunna jobba med andra.

 

Personligt och professionellt går hand i hand. När man förstår detta vill man dela med sig, och att människor sedan dessutom betalar en för det känns som en dröm! Det är så roligt, fantastiskt och belönande! Jag tror att de som får ut mest av sin utbildning och blir bäst i sitt yrke är de som är djupt engagerade i sin egen inre process. För att kunna guida någon annan i ett område, behöver jag själv ha varit där. Man blir som en slags reseledare.

 

På vår sista och avslutande träff har vi konsten att lyssna i fokus – även detta är tätt förknippat med att vara närvarande. Meditation är bästa sättet att öka sin kapacitet till närvaro. För mig är meditation en träning i att vara i upplevelsevärlden, i verkligheten, och inte ge mig in i tankevärlden.

 

En meditationsmetod är att hålla fokus på kroppen, till exempel på andningen. När det kommer en tanke, är träningen att flytta fokus tillbaka till den direkta upplevelsen i nuet. Många tror att de är dåliga på att meditera när de upptäcker att de tänker, men det är just det som är träningen! Om jag upptäcker en tanke och flyttar fokus från tanken till kroppen var sjätte sekund i tio minuter, har jag gjort 100 mentala armhävningar. Det är omöjligt att inte bli starkare! Träningen ger märkbar effekt i vardagen, man börjar fungera på ett nytt sätt när man blir snabbare på att känna igen tankarna.

Bengt Renander slutförde sin bok Handbok i Närvaro på Bali i vintras, efter att ha jobbat på den i 3-4 år.

– Min målsättning var att skriva en enkel, lättfattlig bok om närvaro, jag har börjat om flera gånger tills det kändes rätt och tills det blev som jag ville. Jag behövde skriva fokuserat, inte bara en timme här och där. I mitt eget sällskap på ett tyst retreat, med yoga och bra mat, mediterade och skrev jag varje dag. Då blev boken klar. Jag redigerade mycket när jag kom hem, och min strävan att hålla boken så kort och enkel och konkret som möjligt, med konkreta metoder efter varje kapitel.

Skälet till att jag skrivit denna bok är att jag vill lyfta fram närvaro och medvetenhet som grunden till ALLT. Utan detta kan jag inte vara kreativ, kan jag inte vara fullt tillsammans med andra…det är nyckeln till allt.

 

Läs mer om Bengts arbete och se alla hans böcker på www.renander.nu

Utdrag ur Handbok i närvaro: Nio handlingar för närvaro