Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Nio handlingar för Närvaro

Utdrag ur Bengt Renanders bok Handbok i närvaro: Nio handlingar för närvaro

 


1. Gör klart för dig var du är, vilken dag det är och vad klockan är just nu

Till exempel: ”Det är onsdag den sjätte januari. Klockan är kvart över åtta, jag sitter på fyrans buss.”

2. Se

På enklaste sätt, se dig omkring för att ta in vad som rent konkret  finns där runt dig. Värdera inte. Du är inte ute efter att tycka något eller förändra något. Bara se. Det är som en inventering av vad som  finns omkring dig. Var ett nyfiket vittne.

3. Lukta

Slut ögonen och håll dem gärna slutna när du går igenom resten av dina sinnen. Känn vad det luktar. Upplev lukten snarare än förstå, värdera eller kategorisera. Om du märker att du ändå tänker kring doften, lägg märke till tanken, släpp den och rikta åter din uppmärksamhet på doften. Om du märker att doften väcker minnen, lägg märke till minnet och rikta sedan din uppmärksamhet på doften.

4. Lyssna

Vilka olika ljud  nns i den blandning av ljud du be nner dig i just nu? Urskilj dem ett och ett. Du behöver inte fundera kring var ljuden kommer ifrån, varför de låter som de gör eller värdera om ljuden är behagliga eller obehagliga. Bara lyssna på hur de låter.

5. Smaka

Om du stoppar en chokladbit i munnen, lägg märke till hur smaken förändras när chokladbiten smälter i munnen. Observera kakaons bitterhet, vaniljsmaken, sötman. Låt allt vara som det är. Var ett nyfiket vittne till sinnesförnimmelserna, inte en kritiker eller domare.

6. Känn dina fysiska förnimmelser

Uppmärksamma först de delar av din kropp som är i kontakt med stolen, eller sängen, eller var nu din kropp be nner sig. Lägg sedan märke till de fysiska förnimmelser dina fotsulor ger dig och gå därifrån vidare upp genom hela kroppen. Det här är möjligt att göra på ett par minuter, men du kan också göra det till en lång upptäcksresa.

7. Bevittna dina känslor

Vad har du för känslor just nu? Det är ingen avslappningsövning där du ska ändra på något så att du känner dig avslappnad och bra. Det är en inventering av vad som  finns just nu, för att upp- leva det som  finns i verkligheten. Så är du stressad och arg. Ok. Bevittna det. Hur känns det?

8. Bevittna dina tankar

Vad rör sig i tankevärlden just nu? Fall inte för frestelsen att ge dig in i tankarna eller tänka kring tankarna. I stället kan du göra dig en bild av att du sätter en etikett eller en stämpel ”Tanke” på tanken, och lägger den åt sidan för att i stället uppleva andningen, hjärtslagen och kroppen.

9. Bevittna kroppen, tankarna och känslorna

Sitt en stund och fokusera på det som sker i kroppen, andningen brukar vara lättast. Lägg märke till tankarna som kommer, känslorna de väcker. Lägg dem åt sidan och gå tillbaks med din uppmärksamhet till kroppen och fortsätt så. Det är meditation.

Möt Bengt Renander som skrivit Handbok i Närvaro, och som undervisar på Axelsons utbildning till Friskvårdskonsult!

 

Läs mer om Axelsons utbildning till Friskvårdskonsult som numera heter Hälsocoach och anmäl ditt intresse!