Nordisk superfood

Nordisk superfood, fermentering och vardagslogistik

En hands-on kurs med fokus på hur du kan förmedla kostråd i praktisk form. Du kommer även få lära dig vad begreppet superfood syftar till – näringsrika råvaror som kan bidra till att ge din kost mer innehåll – och vilken superfood du kan hitta i Sverige, så kallad nordisk superfood.

Kursen passar för Kost- och Näringsrådgivare, Personliga tränare, Kroppsterapeuter, Zonterapeuter med flera som vill kunna ge sina klienter vägledning kring kost. Kursen kan även gås på för privat bruk men bygger på att du kan en del om kropp och hälsa sedan tidigare.

– Superfood behöver inte vara importerade pulver och torkade bär från andra sidan jorden, man kan hitta minst lika intressanta saker i skogen, i balkonglådan och i närbutiken, säger läraren Ulrika Hoffer.

Exempel på lokala superfoods är havre, kål, solroskärnor, pumpakärnor, svarta vinbär, lingon, havtorn, nypon, persilja och andra kryddörter. Vi tittar på vad som funkar både pris- och logistikmässigt, och vad de olika råvarorna har för hälsofördelar.

– Råvarorna i kursen är från plantriket, men alla kan ha glädje av att integrera superfood i sin kost. Vi kommer att titta på hur man kan göra olika typer av snacks, mellanmål och tillbehör som är sprängfyllda av viktiga ämnen som hjälper till att hålla oss pigga och friska.

Råd och tips i praktiken

De förändringar som människor ska kunna genomföra i verkligheten behöver gå ihop med vardagslogistiken. Som deltagare i kursen får du därför en massa praktiska kunskaper och inspiration, och ett perspektiv på hur du kan ge praktiska, enkla råd som människor faktiskt har tid och råd med.

– Den som är kostrådgivare behöver förstå sammanhangen på ett djupare plan men en privatperson med en hektisk vardag har mer nytta av att helt enkelt veta hur man rent konkret kan få i sig de fetter och de vitaminer man behöver. Därför kommer du få göra och få med dig recept på smoothies, superbollar, fermenterade grönsaker, röror, sallader och mellanmål på kursen. Vi tittar också på planering och stora batchar som kan göra kosten enkel i vardagen.

Fermentering och probiotika

– Vi kommer också att fermentera i klassrummet, det blir mycket prat om probiotika och goda bakterier som är helt grundläggande för vår hälsa och ett hett ämne i forskningen just nu. Fermentering är väldigt enkelt fast många tror det är komplicerat, och ett fantastiskt sätt att få med probiotikan i sin matlåda.

Lärare

Ulrika Hoffer (Se bild)

Ulrika Hoffer har undervisat i matlagning inom hälsogenren i 10 år, bland annat i form av en raw food-kockutbildning. Hon är kostrådgivare, under utbildning till dietist och jobbar mycket praktiskt med mat. Ulrika har även gett ut fem kokböcker; Matsmart familj, Smarta sötsaker, Good mood food, Ärlig mat samt Supersnacks.