Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


”Nu kan jag ligga och lyssna på regnet”

Googlar man ”vinster med yoga” dyker hundratals artiklar och listor upp – samtidigt kan ingen förutse vad praktiserandet kan ge på ett personligt plan. För Eva-Lotta Ögren Gordin blev det en helt oväntad kraschlandning – som blev öppning till ett enklare liv där hon både har släppt taget och tagit bestämmanderätt över sig själv. ”Hela utbildningen var en resa som präglat mig för resten av mitt liv”, säger hon.

 

– Mitt liv har varit en berg-och-dalbana sedan jag gick ut Yogalärarutbildningen. Det har varit, och är, en fantastisk resa, säger Eva-Lotta. Det händer så mycket både i kroppen, själen och sinnet. Jag gör mitt bästa för att följa med och låta det hända. Det är mycket som är annorlunda än tidigare.

 

Kraftlöshet blev till ett nytt lugn

– Mot slutet av utbildningen valde jag att våga säga upp mig – det var skrämmande och roligt samtidigt. Jag hade massor av vilda planer kring hur mycket nytt jag skulle göra och hinna med. Men i stället sjönk jag ner utan ork och motivation.

 

Eva-Lotta Ögren Gordin.

 

– Sköldkörteln började krångla, och det var något annat också som jag inte kan förklara, jag kunde bara inte. Jag hade tänkt ”åh, nu kan jag göra allt det jag vill”, men så blev jag bara helt tom. Jag orkade inte ens köra mc eller annat som jag vanligtvis tycker är kul.

Nu har allt kommit tillbaka till mig, på ett nytt sätt. Jag tänker nu att jag framför allt behövde tillåta mig att vara kraftlös. Nu har jag ett stort, skönt lugn i mig som jag aldrig haft förut. Innan du ringde låg jag bara här på soffan och lyssnar på regnet. En sådan sak hade inte varit möjlig för mig tidigare, att låta mig själv bara vara. Jag ska ju vara aktiv och duktig.

Nu har jag inte längre detta ”jag måste” som hänger över mig, och jag kan känna hur det i stället växer fram en starkare känsla av att ”jag vill”. Jag har många nya tankar och känslor som jag inte känner igen.

Jag har nästan alltid gjort vad andra bett mig om, gjort som jag blev tillsagd. Nu blir jag tokig om någon säger vad jag ska eller bör göra. Jag väljer själv! Jag kan säga ifrån och till och med bli arg. ”Håller jag på att bli stygg nu, som tänker på mig själv”, kan jag tänka – men nej. Det är ju bara mig själv jag vill bestämma över, ingen annan.

Tidigare ställde jag bara upp och var följsam ”det löser jag,”, även om jag inte ville. Jag var så van vid att inte ens tänka tanken ”vill jag detta?”

Jag märker att det blir allt viktigare att saker blir på mina villkor, när och hur jag vill. Jag älskar att vara hemma! Att folk får komma hem till mig, det är den bästa situation jag kan tänka mig. Jag började hålla pass hemma under utbildningen och det spelar ingen roll för mig om jag har en deltagare eller tio. Jag får själv så otroligt mycket ut av att undervisa. Hur mycket jag tjänar är inte det viktigaste för mig.

Vill du fördjupa dina kunskaper inom yoga och ayurveda? Läs mer om alla vår yoga utbildning, ayurveda utbildningar , yin yoga utbildning eller yogamassör utbildning. Du kan även läsa om alla våra utbildningar och kurser här. Må bättre själv och få andra att må bättre tillsammans med oss på Axelsons och med våra duktiga yogalärare! 

Yogastudio i sovrummet

– Min underbara man hjälper mig genom att ändra om huset för att kunna rymma yogagrupper. Tidigare har jag haft mina grupper på verandan eller på logen vid dåligt väder. En natt kunde jag inte sova, och då gick jag upp och började mäta upp rummen. På morgonen deklarerade jag att ”det är sovrummet som blir ny yogasal!”

Det är ett stort rum med full takhöjd upp till nocken, vilket ger rum och en andlig känsla. Nu ska vi dela vi upp vardagsrummet och bygga nytt sovrum därinne. Min man har firma och verkstäder hemma och han supportar mig, ”det är klart att du också ska ha en lokal till det du gör!”

 

 

– Nu när jag tittar på sovrummet, känner jag att det här hela tiden har varit syftet med det stora rummet. Alla som kommer in älskar rummet. Det är golvvärme därinne och när det var sovrum ville jag aldrig ha den på eftersom jag gillar att sova kallt. Men i shavasana blir det underbart med golvvärme! Det finns plats till 6 deltagare och det räcker jättebra för det jag vill, då kan jag se och uppmärksamma alla. Alla yogapass är en utveckling även för mig.

 

Sårbarhet inspirerar

– Jag bor mitt ute på landsbygden och tänker att det får ta sin tid att bygga upp en deltagarkrets. Världen får söka upp mig, den attityden blev jag inspirerad till av en restaurang som också ligger långt borta från civilisationen. Först kom vänner, kollegor och barn, och så började vänner ta med sina vänner. Och nu har världen börjat komma och knacka på!

En dag stod en dam utanför, det var en granne som bor 2 km bort. ”Jag har hört att du har yogaklasser”, sa hon. Hon anmälde sig direkt och köpte en cykel för att kunna ta sig hit. Efter sitt första yinpass hade hon tårar i ögonen. ”Jag är helt överväldigad, jag måste gå hem och landa i det här”, sa hon. Det är fler som har hittat mig, via bekanta och via facebook, fast jag inte försökt, det är otroligt att världen faktiskt hittar mig.

Jag tror att dålig självkänsla har blockerat mig och fått mig att tro att jag inte kan vara yogalärare, jag har pendlat mellan hopp och förtvivlan. Nu får jag så otroligt mycket god feedback och jag börjar fatta att ”herregud, jag kan ju, jag har lärt mig, folk älskar det!”

Jag har en yogaelev som också ska börja utbilda sig till yogalärare. Jag har berättat för henne om min ångest över att prata inför folk, hon tänker liksom jag tänkte att hon går utbildningen för sin egen skull. Hon säger att JAG är hennes stora inspirationskälla, precis för att jag vågar blotta det som är utmanande för mig, och hon säger att jag är innerlig och menar allt jag gör och säger, helt från hjärtat. Det är så häftigt och rörande att jag kan inspirera människor genom att bara vara mig själv, och genom att vara sårbar. Det är stort.

Jag vet inte om enbart yoga blir min framtida försörjning, men jag är på rätt väg. Jag kommer att ta fler utbildningar inom friskvård. Min man var först lite bekymrad för ekonomin när jag sa upp mig men nu har vi landat i det nya och det funkar. Det är mycket i livet som är viktigare än att ha ett stort överskott och att göra eller köpa dyra saker.

Vi har ju hus, mat och allt annat viktigt. Jag har fått en annan syn på saker. Jag har lust att inkomstarbeta igen senare, jag har massor av idéer och drömmar men tänker låta det utveckla sig organiskt. Jag vet i alla fall att jag vill jobba hemma, göra det mesta själv och vara kreativ.

 

Har blivit en helt ny människa

– Utbildningen var så himla fantastisk, jag börjar nästan gråta bara jag tänker på det. Jag var jätterädd först. Bara det att ta tåget upp för en helg, ensam, i Stockholm, var helt överväldigande till en början. Jag är så otroligt glad att jag gick precis det året och fick träffa precis de människorna som var med. Många bor långt borta men vi har kontakt och jag känner så mycket kärlek till dem.

Jag ville vara säker på att få en utbildning med hög kvalitet och hade letat jättelänge för att hitta rätt. Ett par lärare pratade engelska, det var den största praktiska utmaningen, men det funkade och det har lett till att jag även börjat lära mig bättre engelska.

Alla lärare var olika i sitt sätt att undervisa och alla kompletterade varandra. Jag fick så många dimensioner på yogan och lärde mig otroligt mycket. Jag kan inte beskriva i ord hur mycket det hela gjorde för mig. Det var intensiva, långa helger med en bra blandning mellan teori och praktik. Det var underbart att börja morgonen med träning.

I början trodde jag att pauserna var för långa, både matpauserna under dagen och uppehållen mellan träffarna. Ju längre tiden gick, desto mer glad blev jag för pauserna – att hinna smälta saker, att hinna umgås med mina kurskamrater, att hinna jobba med hemuppgifterna i min egen takt… Jag håller fortfarande på att ta in allting.

Hela utbildningen var en inre och yttre resa som satt spår i mig för resten av mitt liv. Jag har blivit en helt annan människa. Det jag fått är med mig hela tiden, varje dag, det har blivit mitt liv. Folk säger ”jag hörde att du har sagt upp dig, vad gör du nu?” Jag svarar att jag yogar och dricker té. Det känns bra att kunna säga det.

 

Läs mer om utbildningen och anmäl dig här! 
Nästa utbildningsstart 5 Mars 2020