Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Nu kan våra massörer ännu mer!

Sedan Axelsons öppnade dörrarna 1962 har vi utbildat fler än 50 000 massörer på olika nivåer. Vi har kontinuerligt uppgraderat, fördjupat och anpassat utbildningarna efter vad som efterfrågats av marknaden och alltid varit den ledande skolan i att sätta nivån för vad en skicklig massör bör kunna. Nu är det dags att lyfta utbildningen ett snäpp till!

Till hösten 2017 har utbildningen uppdaterats och de tre stegen har blivit längre och fått mer innehåll. Du kommer få fler nya redskap och mer kunskap, som ger både bredd och djup.
I de första två stegen ingår nu ännu mer praktik, 50 timmar på skolans elevklinik under sakkunnig handledning per steg, något som ger dig ovärderlig erfarenhet redan under utbildningstiden. Det ger dig som elev en trygghet och de kunskaper som behövs för ett framgångsrikt yrkesliv. Att ha Axelsons diplom på väggen är en kvalitetsgaranti!
För dig som tidigare läst hela eller delar av massage utbildningen; Du kan komplettera och läsa in det nya som tillkommit. Läs mer om kompletteringskurserna här.
Utbildningen Medicinsk Massageterapeut är uppdelad i tre steg där varje steg i sig gör dig yrkesförberedd, och som helhet, en fullständig utbildning väl ansedd i Sverige, och över hela världen.
Steg 1 = Friskvårdsmassör
Steg 1–2 = Massageterapeut
Steg 1–3 = Medicinsk Massageterapeut

Steg 1 – grunden i klassisk massage

I steg 1 lär du dig den svenska klassiska massagen för att kunna ge behandlingar i syfte att öka din kunds välmående. Du lär dig ge hel-/delkroppsmassage, ansiktsmassage, taktil behandling och på ett mjukt och inkännande sätt att behandla triggerpunkter. Du får även lära dig att ge så kallad tryckmassage genom kläderna.
Välmående, avslappning och stresshantering handlar om hela individen. Därför ingår basmedicin för att ge dig kunskap och förståelse för hur kroppen fungerar och är uppbyggd. Du lär dig grunden i HLR och att känna igen de vanligaste tecknen på sjukdom och ohälsa. I ämnet folkhälsa pratar vi bland annat om de vanligaste levnadssjukdomarna och hur du kan hjälpa dessa personer.  Du får en grundläggande anatomisk förståelse för det du gör, men steg 1 är primärt inriktad på att utveckla din fingertoppskänsla.
Efter cirka 300 studietimmar, varav över 200 lärarledda är du Friskvårdsmassör och har god kunskap i hur kroppen fungerar i sin helhet.

För dig som vill ta en paus efter steg 1

Väljer du att ta en paus efter steg 1 kan du genom Kroppsterapeuternas Yrkesförbund bli praktikårsmedlem i upp till två år – du är då försäkrad och får en bra start tills du väljer att gå vidare. Vill du inte bli massageterapeut kan du läsa 120 timmar muskelanatomi på distans för att bli diplomerad massör och möjlighet att ansluta som yrkesverksam medlem i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund.

Steg 2 – Massageterapeut med djupa kunskaper

Under steg 2 lär du dig hantera vanligt återkommande muskelproblem hos kunden. I mjukdelsbehandlingen ingår töjtester, palpation, massage, triggerpunktsbehandling, töj samt att kunna ge kunden enklare hemövningar . Du får djupare kunskaper och koll på musklernas anatomi samt en grundläggande förståelse av bindväven och dess påverkan på rörelseapparaten. Du lär dig hitta orsaker till kundens problem och hur du kan behandla dem eller skicka vidare till andra specialister. Vi börjar också tänka muskel- och bindvävskedjor. Numera ingår käkledsbehandling i steg 2 (ingick tidigare i steg 3).
Nyhet är ämnet Motiverande samtal där du lär dig möta din kund med rätt frågor som skapar en trygghet i relationen och som också stimulerar kunden till beteendeförändringar och nya vanor. Utbildningen är 300 timmar, varav cirka 250 lärarledda.
Du kan efter steg 2 bli yrkesverksam medlem hos Kroppsterapeuternas Yrkesförbund vilket innebär ett bra försäkringsskydd och rätt att använda förbundets sigill.

Steg 3 – Medicinsk Massageterapeut – nu med ännu större spännvidd!

Steg 3 är indelat i fyra separata block som kan läsas i sin helhet eller fristående, och i valfri ordning. Efter alla tre steg är du Medicinsk massageterapeut och kan hantera akuta skador och komplicerade problem. Du har stor kunskap och förståelse för skador – ovärderliga kunskaper för dig som vill arbeta med rehabilitering och med idrottsutövare.
I Stockholm läser du blocken torsdag–söndag – bra för dig som vill arbeta parallellt. I Göteborg är lektionerna förlagda till vardagar.

Block 1: Myofasciell behandling – revolving (2 x 4 dagar)

En djupgående teknik där fokus ligger på kroppens myofasciella system, ett nätverk uppbyggt av bindväv, som utan början och slut omsluter i princip allt i kroppen – från muskler och skelett till organ och celler. Kroppsläsning ingår.

Block 2: Ledbehandling med Positional release therapy (2 x 4 dagar)

Med hjälp av denna mjuka ledpositionsteknik tillåts spända muskler att reflektoriskt slappna av och få leden att återgå till sin normala funktion. Tekniken kallas för Strain & Counterstrain och räknas som en Positional release therapy.

Block 3: Idrottsmedicin och skadelära (4 dagar)

  • Diagnosticering av skador
  • neurologiska tester
  • reflextagning
  • tester av sensorik och motorik
  • askultation av hjärta och lungor (undersökning med stetoskop, mäta puls och blodtrycksmätning).
  • när, hur och vilka skador som uppkommer
  • förebygga och ta hand om skador
  • akut och subakut omhändertagande
  • de vanligaste idrottsskadorna. Hemstudier med inlämningsuppgifter tillkommer utöver lektionstiden (4dgr).

Block 4: Rehabilitering och självbehandling (2 x 4 dagar )

I blocket ingår stabilitetsträning, funktionell träning, skadeprevention, träning för att återfå kroppens fulla funktion samt självbehandling med hjälp av foamrollers, triggerpunktsbollar med mer. Vi arbetar med joint-by-jointteorin för att visa på sambandet mellan kroppens muskel- och bindvävsslingor ytterligare. Morgan Axelsons populära videos med rehabiliteringsträning är en slags introduktion till arbetssättet. Delkursen täcker in olika nivåer av övningar från lätt aktivering till mer avancerad självbehandling.

Axelsons elever är eftertraktade i branschen!

”Vi på Uggla Massage utför 80– 90 000 massagebehandlingar varje år, från Luleå i norr till Malmö i söder. Många av våra massörer har gått på Axelsons skola, vi är glada för det nära samarbete vi har. Vi ges möjlighet att rekrytera kunniga massörer med en modern utbildning, sprungen ur en skola med gott renommé och lång erfarenhet.” Lisa Uggla, founder Uggla Massage & Wellness

”Twitch Health är ett hälsoföretag med många kompetenser, vi har under åren rekryterat många elever från Axelsons, och samarbetar med skolan genom att presentera oss som arbetsgivare på skolan. Våra rekryterare upplever att Axelsons massageterapeuter i stor utsträckning har den kompetens som vi eftersöker av en Twitcher.” Marcus Lager, vice vd/partner, Twitch Health Capital

 

Certifiering genom Kroppsterapeuternas Yrkesförbund

Kroppsterapeuternas yrkesförbund är branschens största yrkesförbund och en oberoende part som kvalitetssäkrar och granskar branschens utbildare. Axelsons har i nära samarbete med Kroppsterapeuterna utvecklat utbildningarna och alla yrkesutbildningar från Axelsons uppfyller därför med god marginal de krav som ställs. Efter avslutad utbildning krävs inga vidare prov utan, blir automatiskt certifierad och kvalitetssäkrad via Kroppsterapeuternas sigill. Ditt diplom från Axelsons tillsammans med Kroppsterapeuternas sigill på väggen ger dina kunder trygghet i att du har en gedigen utbildning tillsammans med en ansvars- och behandlingsskadeförsäkring.