Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Ny utbildning – Hud- & Spaterapeut med ekologisk inriktning

I januari 2020 startar Axelsons upp den nya utbildningen ”Hud- & Spaterapeut med ekologisk inriktning”. Det blir en stor satsning och kommer att bli skolans mest omfattande utbildning som sträcker sig över ett år på heltid, med ca 1500 lärarledda timmar och 2000 studietimmar totalt.

 

Utbildningens huvudlärare, Carina Karlsson Nyström, som ska hålla i det övergripande och i den röda tråden, har till uppgift att se till att utbildningen är anpassad efter SHR:s läroplan, etiska riktlinjer och krav så att eleverna ska kunna ansöka om medlemskap hos SHR.

SHR (Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation) är en ideell branschorganisation som arbetar för att höja och vidmakthålla kompetensen och kvalitetsnivån inom hudvårdsyrket. Axelsons för dialog med dem och har ansökt om medlemskap. När skolan blivit medlem kan eleverna efter slutförd utbildning ansöka om medlemskap hos SHR för att bli auktoriserade hudterapeuter.

-Vi vill att utbildningen ska kunna mäta sig med de andra skolorna som erbjuder liknande utbildning och att eleverna får en bred kunskapsbas att utgå ifrån när de kommer ut i arbetslivet. Det som skiljer vår utbildning från de andra skolorna är just den ekologiska inriktningen, säger Carina Karlsson Nyström.

Carina Karlsson Nyström

 

– Vi vet från våra tidigare utbildningar att efterfrågan finns och att fler och fler blir medvetna om miljö och hälsa. Att huden, som är vårt största organ, har ett samspel med övriga kroppen ser vi som en självklarhet och det vill vi lyfta fram samtidigt som vi ser vikten av det ekologiska samspelet mellan människan, huden och miljön.

 

Bred kompetens ger många möjligheter

-Utbildningen har många fördelar och ger eleverna möjlighet att välja flera olika inriktningar när de är klara. Då Axelsons har funnits i många, många år och är marknadsledande inom massage och fotvård har vi valt att använda den kunskapen även i den här utbildningen. Exempelvis så får eleverna lära sig första steget inom massage och blir friskvårdsmassörer. Vill man fördjupa sig går det sedan att uppgradera sig på steg 2 och 3 för att bli massageterapeut resp. medicinsk massageterapeut, efter utbildningen.

Vi har också valt att lägga in lymfmassage så att eleverna även blir lymfmassörer. En behandling som efterfrågas mer och mer på marknaden och ger fantastiska resultat och ett bra verktyg i samband med hudvårdsbehandlingar.

För att lära ut pedikyr tar vi hjälp av våra duktiga lärare på fotvårdsskolan för att ge eleverna den bästa grunden för hur man tar hand om fötter. Att spa-utbildningen inkluderas i utbildningen ger ytterligare ett ben att stå på och öppnar upp för fler möjligheter till arbete inom spa-sektorn. Kost och näring är ett ämne som vi fördjupar oss i och ger ett bredare perspektiv i sambandet mellan inre hälsa och yttre skönhet. Det ökar möjligheten som hälsorådgivare med inriktning hud inom till exempel hälsofackhandeln.

Viktigt är också att eleverna blir insatta i den apparatur och teknik som är aktuell i branschen för att kunna möta de krav och förväntningar som finns hos kunder och arbetsgivare på marknaden.

Vidare så följer vi som sagt SHRs läroplan med allt från dermatologi, anatomi och fysiologi, mikrobiologi, produktkunskap, entreprenörskap med mera, till praktiska ämnen som ansiktsbehandlingar, frans- och brynfärgning, manikyr, pedikyr, make up, vaxning, SPA-behandlingar, salongspraktik, kosmetisk plastikkirurgi och examensarbete.

Utöver det så lyfter vi in det ekologiska tänket som en röd tråd genom hela utbildningen. Örtterapi, fytokosmetik, ingredienslära, produkt- och råvarukunskap, certifieringar, miljö- och hållbar produktion är några ämnen som ingår. 

Är du intresserad av hudvård och andra behandlingar? Glöm inte att läsa mer om vår populära moderna hudterapeut utbildning och unika spaterapeut utbildning där du får alla verktygen du behöver för att arbeta med hudvård och andra behandlingar.

Varför ekologiskt?

-Ekologi ligger rätt i tiden. I dag måste vi ta vara på jordens resurser. Fler och fler inser att vi måste göra mer aktiva val i vår vardag för att bidra till ett bättre klimat men också värna om vår hälsa och hud.

I dag finns många bra och effektiva hudvårdsserier och tillsammans med ett holistiskt synsätt på hur kroppen fungerar får eleverna ytterligare verktyg att nyttja för att kunna erbjuda kunderna personliga behandlingar och bra hudvårdslösningar.

Exempelvis tittar vi på livsstil, kostvanor, sömn, stress och matsmältning, det ställs många frågor, stämmer av önskemål och förväntningar. Kosten spelar en stor roll i holistisk hudvård, likaså hur lymfsystemet fungerar, matsmältningen mm. Vi är varken läkare eller magiker men vi jobbar utifrån en förståelse av samspelet mellan den inre hälsan och yttre skönhet, att hitta en bra balans.

Eleverna får prova att tillverka egna hudvårdsprodukter som t ex skrubber, krämer och masker. De lär känna och förstå produkters funktion och verkan samt ingredienser på ett helt annat sätt när man provat på att tillverka dem själv!

Att utbildningen sträcker sig över ett helt år är en förutsättning för att skapa en plattform för eleverna så de ska hinna lära sig alla moment från grunden, både teoretiskt och praktiskt, hinna få in känslan i händerna, kunna hantera all kunskap och använda den på bästa sätt samt vana att möta kunder, kundservice och att driva egen verksamhet.

 

Goda jobbförutsättningar

Som färdigutbildad Hud- och Spaterapeut med ekologisk inriktning har man alla förutsättningar att hitta en sysselsättning i arbetslivet. Här finns många vägar att välja vare sig man vill vara egen företagare eller söka anställning. Man kan specialisera/fördjupa sig i något område eller erbjuda en bred meny i sin verksamhet. Man kan ta anställning på salong, spaanläggning, klinik, lyxkryssare, agentur, hotell, butik, webshop eller liknande.

– Jag är själv auktoriserad hudterapeut sedan 1992 och medlem i SHR. Jag har också utbildat mig till näringsterapeut som varit ett bra komplement till mina tidigare kunskaper, berättar Carina.

Jag körde igång egen salong 1992 och driver den fortfarande men numera i liten skala. Jag har undervisat på Axelsons sedan 2016 och har arbetat i flera år på en ekologisk hudvårdsagentur med mycket resor, mässor, utbildningar och massor av kundkontakt.

Jag ser helheten som väldigt stimulerande, ingen dag är den andra lik och man blir aldrig fullärd, det finns alltid något mer att plocka upp och berika sig med. Framför allt uppskattar jag jobbet på grund av alla de människor jag träffar.

Det handlar inte bara om behandlingar, utan att lyssna och se helheten, dela omtanke till andra och bli uppskattad för det jobb man gör. Jag älskar mitt jobb och tycker att det är väldigt meningsfullt och spännande. Jag kan varmt rekommendera det!

Läs mer om utbildningen till Hud- och Spaterapeut med ekologisk inriktning
och anmäl dig här!