Nya onlinekurser i Massage för barn

 

Nu kan du lära dig via Axelsons onlinekurser hur du kan skapa goda vanor av ro och närhet med dina ungar genom massage, från späd ålder upp i tonåren. För dig som arbetar i skola och förskola lär vi också ut det du behöver för att kunna använda massagen i verksamheten som redskap för koncentration, gemenskap och stressförebyggning bland barnen.

 

Axelsons startade kursen Massage i förskola/skola 1995 och genom åren har över 10 000 pedagoger gått den. Men kanske har den aldrig varit så aktuell som idag när tempot är högt, både för små och stora.

Pauline Hegner, utbildningsansvarig på Axelsons, har ett stort engagemang i massage för barn och unga, och det är hon som guidar på onlinekurserna. Hon har tidigare gett ut ”Leken som berör – sagor, lekar, sånger och ramsor till massage”, har gett kurser i barnmassage på förskolor och skolor samt på Axelsons, och har även under flera år undervisat på Axelsons yrkesutbildning till Massageterapeut.

Pauline är själv mamma till två idrottande killar på 9 och 12 år, som båda har fått massage sedan de var små och fortfarande gillar det. Här berättar hon om de nya onlinekurserna.

 

Pauline Hegner

 

Massage i förskola och skola

– Kursen Massage i förskola och skola riktar sig till pedagoger i förskola och skola, och den består av två delar. Den första är teori – varför är det bra med massage, vad händer i kroppen, vad visar forskning och vetenskap?

När ska man inte massera, hur kan man som pedagog få in massagen i den dagliga verksamheten, hur bör man informera föräldrarna, på vilket sätt kan man se till att barnets gränser respekteras?

Det pratas idag mycket om ”Stopp, min kropp”, om vikten av att förmedla att det alltid är barnet som bestämmer över sin kropp. Massage ska aldrig ges under någon form av press eller tvång, samtidigt som det är bra att tänka på hur barnet inte ska bli utanför om hen inte vill vara med på massagen.

 

Sagor, ramsor och sånger

– Den andra delen är den praktiska, som består av massagesagor, -sånger och ramsor. Massagesagorna har jag skrivit och sångerna vi masserar till är svenska barnsånger som många redan känner till. Alla sagor och ramsor finns på film, så att man kan lära sig sagan eller ramsan tillsammans med massagerörelserna.

Den här typen av massage kan användas redan med de minsta barnen, från ett och ett halvt till tre år eller lite större. I den åldersgruppen är det pedagogerna som ger massagen, men från treårsåldern och uppåt kan materialet användas för att låta barnen massera varandra.

Läs mer om onlinekurserna och anmäl dig här! 

Oftast lägger man in massagen till exempel i samband med vila eller när man har samling med barnen, som ett återkommande tema. Hur ofta man gör det beror på vad som ska hinnas med under dagen och vad som är möjligt. Det finns absolut inget som hindrar att man masserar varje dag, en gång i veckan eller varannan vecka är fantastiskt om det går att få till.

 

Lugn för både barn och vuxna

– Många pedagoger har berättat att det blir lugnare i barngrupperna med massage, många vittnar om att det är den stunden som alla barnen samlas i ro, blir lugna och landar i kroppen. Även små barn sitter ofta framför skärmar och är mestadels mentalt aktiva. Då kan massagen ge den välbehövliga återhämtningen som vi alla, stora som små, behöver.

Alla behöver vara i kroppen, inte minst barn som hela tiden är i förändring och behöver få en känsla för den växande kroppen – var börjar och slutar mina kroppsdelar, hur känns olika upplevelser och beröring? Många barn är stressade när de kommer på morgonen, massagen ger lugn och stärker samvaron.

Oxotycin, det berömda må-bra-hormonet som utsöndras vid beröring, stärker banden och leder till större tolerans och färre konflikter. Vi brukar säga att barn som masserar varandra slår inte varandra. Det betyder inte att alla tycker om varandra, men i skolor där massagen används är upplevelsen att barnen har längre till konflikt.

Det är häftigt hur både den som ger och den som får massage får mer oxotycin, det funkar åt båda hållen. På så vis blir massagen även ett sätt för personalen att komma ner i varv och att få tillfälle att se alla barnen. En massagestund med lugn och ro ökar tålamodet och orken även hos de vuxna.

 

Massagesagor för hemmabruk

– Den andra kursen, Massagesagor för hemmabruk, riktar sig till föräldrar som vill massera sina barn

Massage är ett fantastiskt sätt för föräldrar och barn att ha närkontakt och närvaro med varandra, även när barnen inte längre är små och man inte byter blöja och pysslar på samma sätt som med en baby. Massagen blir ett sätt att behålla en obruten kontakten, som i bästa fall kan fortsätta helt upp till vuxen ålder.

Kanske barnet somnar, kanske börjar barnet berätta något kul eller jobbigt som hänt under dagen. Sådant kan hända när man lämnar plats och inte behöver konkurrera med aktivitet eller måsten som tränger sig på. Både föräldern och barnet får utbyte av den närheten, tålamodet ökar och massage förebygger konflikt även på hemmaplan.

– Kursens material kan passa upp till 8-9 årsåldern. En ettåring eller till och med en treåring kanske inte kan fokusera på en hel saga, men det blir hur som helst lättare än att enbart ge massage. Sagorna ger något att lyssna och fångas upp av. De är också en chans för barnet att använda sin fantasi och fortsätta sagan eller ändra om i den om den vill.

I de båda kurserna är sagorna och ramsorna samma, men som förälder behöver man inte samma teoretiska underbyggnad, där har vi bara inkluderat ytterst lite teori. Föräldrar till större barn och tonåringar som inte vill höra massagesagor kanske vill gå onlinekursen Massagens grunder eller liknande för att lära sig mer ”vanlig” massage.

 

Fem gånger mer kärlek

– Jag sympatiserar med Martin Forster som skrivit boken ”Fem gånger mer kärlek”, där han menar att konflikter, skäll och liknande ”väger” fem gånger mer än positiva utbyten, därför behöver man väga upp genom att aktivt boosta med fem gånger kärlek, uppmuntran och goda ord per gnäll eller tjat. Som förälder själv vet jag att det ibland är lätt att det blir mer gnäll och tjat än uppmuntran men min erfarenhet är att ger man 5 gånger mer minskar samtidigt konflikterna. För mig är massagen en av dessa fem som hjälper mig mycket i mitt föräldraskap.

 

Läs mer om onlinekurserna och anmäl dig här! 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *