Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Nytt yrke? Bli SPA-terapeut på 8 veckor!

Axelsons SPA-utbildning passar både dig som vill starta på en helt ny yrkesbana och dig som är terapeut och vill kunna erbjuda fler typer av behandlingar.

 

Charlotte Falkerhorn och Åsa Boman är huvudlärare på Axelsons yrkesutbildning till SPA-terapeut. Deras passion för ämnet lyser klart igenom, när de berättar om tankarna bakom det nya upplägget av utbildningen och om sina egna erfarenheter från branschen.

Utbildningen kan läsas på 8 veckor heltid eller 19 helger fördelade på ett år. Utbildningen passar både dig som vill starta på en helt ny yrkesbana och dig som redan är terapeut och vill kunna erbjuda fler typer av behandlingar.

I det nya upplägget av utbildningen får man väldigt mycket på kort tid. Man ska ha en bred grundutbildning när man tar sin examen, och kunna börja jobba direkt med SPAbehandlingar. Man ska också ha fått en känsla för vad man gillar, och vad man eventuellt kan tänka sig att gå vidare med och lära mer om.

– Många som väljer SPA-utbildningen kommer från en helt annan yrkesbakgrund och vill byta jobb, samtidigt som de gärna vill kunna känna sig för, berättar Åsa. SPA är en utmärkt start för den som vill börja jobba med behandlingar och friskvård. Vi har förbättrat utbildningen inte minst med tanke på den här målgruppen.

För dem ska lära något helt nytt passar det ofta bra med heltidsutbildningen, det kan vara bra med mer nötning och mer kontinuitet så att den nya kunskapen verkligen sätter sig. Dessutom är det inte så dumt att kunna söka nytt jobb redan efter 8 veckor! säger Åsa.

 

– Tidigare hade vi fler längre delmoment, men det passade inte alla, konstaterar Charlotte. Nu fokuserar vi mer på själva kärnan i SPA och så kan var och en fördjupa sig efter eget intresse. Efter utbildningen kan man lätt plocka småkurser att specialisera sig i, t ex SPA-fotvård, massagekurs, naturlig facelift, lymfmassage, hudvård, fotvård eller något annat.
Att kunna massage och att känna sig trygg med att använda sina händer på klientens kropp är helt grundläggande i alla behandlingar. Kursmomentet massage får nu mer tid och fokus i utbildningen än tidigare, för att alla ska ha detta som ett fundament.

– Tanken är också att eleverna efter en kort kompletteringskurs ska kunna gå vidare med Steg 2 i massörsutbildningen om de vill, det stärker deras position ytterligare. Multiterapeuter är väldigt attraktiva på arbetsmarknaden, bekräftar Charlotte.

Vår erfarenhet är att den som vill kan få anställning direkt, det finns en efterfrågan på SPA-terapeuter i alla fall i de större städerna. För den som vill starta eget kan det vara bra att ha en fördjupad kunskap i någon typ av behandling, säger hon.

– En annan grupp av elever som vi ofta möter på utbildningen, är de som redan är aktiva massörer eller liknande och nu även vill kunna ge SPAbehandlingar. De som redan har eget företag eller jobbar som terapeuter väljer ofta den ettåriga distansutbildningen, berättar Åsa. Det passar bra för den som mest är ute efter att bredda sitt nuvarande arbete.

– Att kunna hoppa in och ta olika typer av behandlingar gör det lättare att få jobb på många olika typer av anläggningar. Det är mer omväxlande även som egenföretagare att ha många typer av behandlingar på menyn, det kan vara tungt att bara ge klassisk massage. Den som är utbildad massör sedan tidigare kan hoppa över massagen som motsvarar två veckors studier och enbart gå SPA-kurserna, berättar Charlotte.

De praktiska momenten är, utöver klassisk massage: SPA-massage med aromaolja, Lerinpackning, Slimming – alginpackning, Aromainpackning, Body Scrub/Kroppspeeling, Ansiktskur, Handduksteknik, Hygien, Kundbemötande, Försäljning och rekommendationer samt elevpraktik.

Charlotte har jobbat med SPA sedan början på 90-talet och har undervisat på Axelsons SPA-skola i 17 år.

– Det jag älskar med jobbet är att det är så omväxlande, säger hon, man möter så mycket människor som kommer med förväntningar och är glada när de går, det är alltid väldigt positivt. Jag började själv med SPA efter att ha jobbat i en helt annan bransch. När jag utbildade mig hade jag bestämt mig för att jag ville jobba på Sturebadet så jag frågade vad de krävde och sedan utbildade jag mig i det.

Jag kände snart att jag ville bygga på med något mer, och utbildade mig även till massageterapeut. Jag är för lat för att driva eget och har alltid trivts väldigt bra på de anläggningar där jag jobbat, så jag fortsatte med det.

Åsa har varit i branschen i 22 år, hon började som hudterapeut och SPA-terapeut med fokus på ansiktsvård, och utbildade sig sedan till massör.

– Och så har jag gått många kurser, skrattar Åsa. Jag började som anställd på olika anläggningar och jobbade bland annat flera säsonger i Åre. Senare startade jag eget och drev en hud- och SPAsalong i Östersund i 11 år. För mig har det varit så roligt att prova olika sätt att arbeta, och nu genom att utbilda andra! Det är roligt att föra kunskap vidare.

Jag tycker verkligen att det är en stor fördel att vara multiterapeut. Jag håller uppe glöden genom att lära nytt, variation, och såklart genom mötet och den nära kontakten med kunderna. Det är verkligen en positiv bransch där man får hjälpa människor att må bättre och ta hand om sig själva.

Charlotte och Åsa undervisar tillsammans i allt utom den klassiska massagen, som tillvaratas av Axelsons lärare från Massageutbildningen.

– Vi är ett bra team! Vi kompletterar varandra och har väldigt roligt, det smittar av sig, säger Åsa. Det är viktigt! Vi tycker båda att det är viktigt att förmedla bra energi och att det finns ett tillåtande klimat. De flesta eleverna är kvinnor och många har superhöga krav på sig själva. Allt tokigt som kan hända ska få lov att hända, man måste få lov att ha sin inlärningsprocess – och det får gärna vara kul!

– Vi har fått väldigt mycket god feedback från olika anläggningar på våra tidigare elever. De upplevs som väldigt självgående, att de har överblick och är vana vid att möta människor. Vi lägger mycket fokus på bra kundbemötande och bra teamkänsla. När man jobbar tillsammans är det mycket viktigt att se vad som behöver göras och ta initiativ, så att rutinerna flyter bra, berättar Charlotte.

Vi har mycket lärarledd praktik på skolan, efter varje moment tränar eleverna sig i allt från att ta emot kunden till att ta hand om handdukstvätten efteråt. Det är med kunderna man lär sig på riktigt, och eleverna ska vara rutinerade terapeuter när de kommer ut. Det är tuffa krav därute och man ska vara förberedd.

Axelsons SPA-terapeututbildning

Axelsons SPA-terapeut för massörer

Gillade du den här artikeln? Då ska du inte missa våra andra inspirerande och tankeväckande artiklar inom samma tema: