Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Öka din hjärnkapacitet med meditation!

27 minuters meditation med mindfulness per dag förändrar hjärnans struktur och kapacitet på flera områden – bland annat de som styr känslor, värderingar och motivation, inlärning, kognition och minne!

Att meditation är välgörande känner många till, men visste du att det kan förändra hjärnans struktur rent fysiskt? Man har tidigare utgått från teorin att hjärnan upphör med att förändras efter vuxen ålder, men det vet man nu att det inte stämmer. Till exempel genom att utöva mindfulnessmeditation kan du förvandla din hjärna, skapa nya kretsar eller ändra hur nervcellerna pratar med varandra!

Sara Lazar vid Massachusetts General Hospital och Harvard Medical School har gjort flera studier på hur meditation påverkar hjärnan. Studierna visar att meditationsutövande inte bara stimulerar aktiviteten i hjärnan, utan även påverkar dess fysiska struktur.

Personer som mediterar regelbundet har mer grå hjärnsubstans än de som inte mediterar. Denna grå hjärnsubstans fanns i områden av hjärnan som bland annat påverkar inlärning, hörselintryck och sinnen. Det fanns också mer grå hjärnsubstans i de delar av hjärnan som hör ihop med arbetsminne och beslutsfattande.

Så här gick studien till

I en första studie jämfördes 20 personer som var vana vid att meditera, med en kontrollgrupp. Man upptäckte då att personerna som mediterat mycket hade en ökad mängd grå hjärnsubstans. Man fann också att de som var vana vid att meditera hade mer grå materia i främre hjärnbarken, som hör ihop med arbetsminne och beslutsfattande.

Hjärnbarken krymper normalt när vi blir äldre, vilket innebär att det till exempel blir svårare att komma ihåg vissa saker. Men enligt studien hade 50-åriga mediterande personer lika mycket grå materia i hjärnbarken som 25-åringar.

I en andra studie ville man ta reda på om personerna med mer grå materia hade det innan de började meditera. I studien deltog då endast personer som aldrig tidigare mediterat. De delades upp i två grupper, en kontrollgrupp och en grupp som fick genomgå ett åtta veckors mindfulnessprogram.

Personerna i mindfulnessgruppen fick gå en meditationsklass per vecka. De uppmanades även att meditera hemma 40 minuter varje dag, med hjälp av en ljudfil. Det faktiska utfallet blev att de mediterade i genomsnitt 27 minuter per dag.

Intresserad av yoga? Läs mer om alla vår yoga utbildning, ayurveda utbildningar , yin yoga utbildning eller yogamassör utbildning. Du kan även läsa om alla våra utbildningar och kurser här. Må bättre själv och få andra att må bättre tillsammans med oss på Axelsons och med våra duktiga yogalärare! 

Resultat

Efter åtta veckor kunde forskarna se förändringar i fem olika områden i hjärnan. Hos personerna i mindfulnessgruppen såg man att hjärnans volym växt i fyra områden. Den största skillnaden syntes i bakre gördelvindlingen i hjärnans mellersta del, som tar emot signaler från limbiska systemet för känslor, värdering och motivation.

Vänstra hippocampus, som hjälper till vid inlärning, kognition, minne och känslomässig reglering, hade också blivit större. Detsamma gällde delar av hjärnan som associeras till att kunna se saker från olika perspektiv, empati och medkänsla, samt ett område i hjärnstammen där en mängd reglerande neurotransmittorer produceras.

Amygdala, fight or flight-delen av hjärnan, som aktiveras vid ångest, rädsla och stress i allmänhet, förändrades hos gruppen som mediterade – den delen av hjärnan blev mindre!

Du kan läsa mer om den här studien på Harvard.edu.

Detta är fakta som jag tycker känns oerhört positiva, och vi som arbetar med meditation som en del av ett friskvårdande yrke kan ha stor nytta av att känna till det – för oss själva och våra klienter!

Jenny_Axelssons_(IMG_0334)

Jenny Balotis arbetar med rådgivning, utbildning och sociala medier på ett fackförbund samt har ett eget företag som heter Välvarande.  Är utbildad Asiatisk yogamassör och har nyligen avslutat Axelsons Yogalärarutbildning. Jenny använder gärna Metta Bhavana som ett inslag i sina yogaklasser.
Artikeln och om hur Mindfulness påverkar hjärnan skrev Jenny som en del av sina uppgifter under yogalärarutbildningen.

 

Olika typer av Mindfulness och meditation är en integrerad del av många av Axelsons utbildningar och kurser, till exempel Friskvårdskonsult, Yogalärare, Yogamassör och Qi Gong-lärare, Yin Yoga, Mindfulnessyoga, Rosenmetoden…
Välkommen att ta en titt på vårt stora kursutbud!