Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Oxytocin – mirakelsubstans utan biverkningar

Oxytocin är substansen som kan minska rädsla, aggressivitet, stress, ångest, depression och smärta, är avslappnande och stärker dina relationer.

Skulle du tro på det? Om samma piller dessutom påstods förbättra immunförsvar, cirkulation, andning, blodtryck, sömn, näringsupptag och sårläkning skulle du förmodligen bli riktigt skeptisk. Men det är faktiskt så att det här ämnet finns – inte som piller, men som en sinnrik substans som skapas i våra egna kroppar.
Engelsmannen Henry Dale var först med att upptäcka oxytocinet 1906, men länge trodde man att det bara förekom hos kvinnor i samband med förlossning och amning. Stor skepsis mötte därför Kerstin Uvnäs Moberg, läkare och professor i fysiologi, när hon för över 40 år sedan som ganska ensam pionjär började utforska oxytocinets mycket bredare inverkan på människor. Utöver många specifika effekter ökar det allmänna välbefinnandet, något som är svårt att mäta och därför länge har ifrågasatts.

 

Massagekurs

Forskningsresultaten provocerade

– Ja, det väckte av någon anledning irritation och ilska på den tiden, konstaterar hon. Många ville inte höra talas om att oxytocinet kunde vara något annat än ett amningshormon, och att det hade stor betydelse för både kvinnor och män. Jag började förstå sambanden när jag själv fick barn; varje gång märkte jag att jag påverkades positivt på olika sätt och jag såg ett tydligt mönster.
Men man ville inte acceptera att förklaringen finns i vår fysiologi, för att inte tala om hur omöjligt man ansåg det vara att beröring kunde ha med saken att göra. Jag blev till och med anklagad av feminister för att ha en konservativ kvinnosyn och slå vakt om gamla könsroller, trots att jag bara beskrev hur det faktiskt fungerar.
Oxytocinet ökar naturligt vid förlossning och stärker livmoderns sammandragningar, och ger kvinnan inre lugn och fokus. Det stimulerar också mjölkproduktion och ett omvårdande beteende. Men fortsatt forskning, där Kerstin Uvnäs Moberg är ett världsledande namn, har visat att oxytocin finns hos alla. Kvinnor och män, barn och vuxna – och djur.
– Det är verkligen inte bara vid förlossning som oxytocin frisätts, förklarar Kerstin Uvnäs Moberg. Alla former av positiv kroppskontakt och vänlig beröring, som kramar, sex, och inte minst massage och andra kroppsbehandlingar, triggar kroppens produktion av oxytocin. Nyckelordet är tillit: så snart vi har nära kontakt med någon vi har förtroende för och som vill oss väl går systemet igång. Oxytocin bildas och har sin största effekt i hjärnan, och det påverkar i sin tur dopamin och serotonin, våra inbyggda belöningssystem.

Stärker banden mellan människor

Oxytocinets centrala uppgift är att hjälpa oss att skapa och stärka sociala band, att öka tillit och öppenhet mellan föräldrar och barn, i parförhållanden, och även mellan vänner. På köpet får vi en mängd positiva mentala och fysiska bonuseffekter, som beror på att oxytocin motverkar stresshormoner och ställer om nervsystemet till antistressläge.

– Verkan är inte bara för stunden utan permanentas på sikt, berättar Kerstin Uvnäs Moberg vidare. Effekterna bli mer påtagliga och långvariga ju mer och oftare oxytocin frisätts. Men det verkar också vara så att våra gener kan vara olika när det gäller förmågan att frisätta oxytocin – hos en del flödar det lättare. Vi är olika där precis som med de flesta andra fysiologiska funktioner.
Men alla kan stimulera och öka sitt oxytocinpåslag utifrån sina medfödda förutsättningar. Den som har låga nivåer från början kan känna större motstånd mot sådan närhet som ökar dem, paradoxalt nog, eftersom de av samma anledning har en lägre grad av tillit. Då kan det vara bra att försöka komma över sitt initiala motstånd för att efterhand få ett ökat välbefinnande och nyttan av ett välfungerande må-bra-system.
– De som lever i goda relationer med mycket fysisk kontakt har ett ständigt påslag av oxytocin. Men antingen vi har turen att göra det eller inte kan vi förstärka systemet genom att regelbundet söka oss till aktiviteter som stimulerar frisättningen: Få massage, fotvård eller ansiktsbehandling. Sjunga i kör eller dansa. Även mjuk kontakt med materiella ting stödjer processen: Ta ett varmt bad, sova under ett litet tyngre täcke, arbeta med lugna rörelser som att baka eller rulla köttbullar, tipsar Kerstin Uvnäs Moberg. Bättre det än att äta för mycket – vilket också frisätter oxytocin, som ett slags invärtes beröring.

Beröring på recept

Men när nu oxytocin har alla dessa fantastiska egenskaper, varför får vi då inte omedelbart tillgång till det i lätttillgänglig form? Som nässpray har det funnits sedan länge för att behandla amningsproblem. Om alla fick en liten dos varje dag skulle världen kanske se bättre ut? Men Kerstin Uvnäs Moberg tror att man ska vara försiktig med mediciner för lugn och ro och social kompetens.
– Oxytocinsystemet är komplicerat. Oxytocinets funktion är att stödja oss i att känna tillit och trygghet med människor vi känner väl, i mindre grupper. Det finns inte för att göra oss allmänt självsäkra eller orädda för hela världen. Det är inte heller bra att bli alltför öppen och tillitsfull i fel situationer, mot sunda förnuftet. Tillför man oxytocin utifrån sjunker dessutom kroppens egen oxytocinproduktion, som de flesta kroppsegna substanser som man ersätter på konstgjord väg. Nej, då är det bättre att stimulera sitt oxytocinsystem på naturliga sätt, tycker Kerstin Uvnäs Moberg. Kanske kommer läkarna inom en snar framtid att kunna skriva ut beröring på recept, på samma sätt som man i dag gör med motion.

Oxytocin…

– är avslappnande och lugnande
– minskar rädsla och aggressivitet
– minskar stress, ångest och söndagsångest
– höjer smärttröskeln
– motverkar depressioner
– stärker relationer
…och förbättrar…
– immunförsvar
– andning
– cirkulation
– blodtryck
– sömn
– näringsupptag
– sårläkning
– mag- och tarmfunktion
– tillväxt hos barn

Ögonkontakt är viktigt! Läs mer om oxytocinforskning.

Vill du läsa mer?

Natur & Kultur: Kerstin Uvnäs Moberg, Lugn och beröring – Oxytocinets läkande verkan i kroppen

Massage är ett utmärkt sätt att öka oxytocinet på. Varför inte gå en massage utbildning? Läs mer på vår sida axelsons.se/massage. Där hittar du alla våra utbildningar inom massage såväl som massagekurser för dig som vill testa på!