Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


På besök hos Axelsons massageskola i Japan

Miyamoto-san, innehavare av en hälsoklinik i Osaka, Japan, hade hört mycket gott om den svenska massagen. Lärare från Axelsons bjöds in för att lära upp japanska lärare i massage, medicinsk fotvård och ansiktsbehandlingar.

Än idag lärs metoderna från Axelsons i Sverige ut på skolan i Osaka – och snart kanske även vid en av de största frisörskolorna i Tokyo! Jag besökte Miyamoto-san och de andra lärarna på Hilton Hotel i Osaka där skolan med tillhörande salong håller till än idag.
Tågresan mellan Tokyo till Osaka med Japans snabbtåg Shinkansen går på bara drygt två och en halv timmar, trots att sträckan är över 50 mil. Framför Osaka Station höjer sig skyskrapor, en av dem Hilton Hotel. Här har Taeko Miyamoto och Axelsons japanska samarbetsskola huserat i flera år, på 22:a våningen, med magnifik utsikt över Japans tredje största stad.
DSCF5096

Svensk massage numera känt i Japan

Miyamoto-san tar emot mig med ett leende och börjar berätta glada anekdoter om när hon träffade Hans Axelson för första gången, hur väl hon minns när Irini Mouratidou-Kontorinis höll i utbildning i Medicinsk fotvård i Japan, och när hon för några år sedan var i Sverige och gick hundmassagekursen vid Axelsons Animal Massage School.
Hon visar mig runt i den vackert inredda lokalen som fungerar som både salong och skola. Behandlingsrummens väggar är klädda i rispapper; massageoljan som används är fortfarande det svenska märket Föllinge. Vi slår oss ner i receptionsrummet och japanskt grönt te dukas fram tillsammans med hemmagjord banankaka, serverad på svenska servetter.
– För tio år sedan visste knappt någon i Japan vad svensk massage var, berättar hon, men idag är det en vanligt förekommande term som används i hela landet.
I rummet vi sitter hänger en stor svensk flagga på väggen, invid ett inramat foto på Hans Axelson. Jag ger Miyamoto san en suvenir från Tokyo, eller en omiyage som det heter på japanska, vilket är kotym när man kommer på besök från en annan stad i Japan. Miyamoto san tar glatt emot fågelkakorna fyllda med vaniljkräm.

Massage populäraste utbildningen

– Det är alltid lika roligt när vi träffar någon från skolan i Sverige. Vi har utbildat många japanska elever i svensk massage, och flera av dem har öppnat upp egna kliniker där de skyltar med just den svenska massagen från Axelsons.
Toshimi Mine Sensei, den första japanska läraren som utbildades av Axelsons svenska personal i Japan, kommer in i rummet och slår sig ned vid bordet. Hon har lärt ut och behandlat med Axelsons metoder under de senaste tio åren.
Massagekursen är den populäraste massageutbildningen på skolan i Japan, berättar Toshimi Mine Sensei, och ofta är eleverna kvinnor mellan 30 och 40 års ålder. Många har jobbat på salong tidigare, många gånger med aromamassage eller reflexiologi, och vill bygga på sin kunskap. I Japan är det dock bara traditionella massage- och friskvårdsmetoder som shiatsu, akupunktur och naprapati som är reglerade av staten och täcks av hälsoförsäkringar.

Ovant att ta av kläderna

– I Japan kan det ibland vara svårt att utbilda inom annat än japansk massage, eftersom det bara är traditionella metoder som är reglerade av staten och ger nationella diplom. Shiatsumassagen är annorlunda mot den svenska. Det handlar mer om tryck, och hjärtat är det centrala, medan den svenska fokuserar mer på blodomloppet. Behandlingen utförs på golvet, på traditionella tatamimattor, och inkluderar många stretchmoment.
Shiatsumassage ges också med kläderna på, vilket ibland gör att svensk massage möter visst motstånd eftersom kunder inte är vana att klä av sig för en behandling. Det är tråkigt, för jag tror att den svenska massagen är mer avkopplande för mottagaren än andra metoder, förklarar Miyamoto-san.

Stolta över att lära ut svensk massage

– Vi är väldigt stolta över att vi lär ut Axelsons svenska massage. Vi följer de metoder vi lärde oss av skolan i Sverige och har lärt upp flera lärare i samma metoder. Vi håller även i seminarier om svensk massage och svenska tekniker, berättar Toshimi Mine Sensei.
DSCF5075
Axelsons samarbetsskola i Japan diskuterar just nu ett samarbete med en av Japans främsta frisörskolor som utbildar tusentals elever varje år inom frisöryrket, make-up och även traditionell kimonopåklädning, med de främsta kimonolärarna från den gamla huvudstaden Kyoto.
I Japan ingår nästan alltid nack-, huvud- och skuldermassage när man besöker frisören. Miyamoto-san ser att det här kan vara en plats för den svenska massagen att vinna ytterligare mark i Japan. Dessutom är frisöryrket reglerat av staten, vilket gör det till en enklare marknad att verka på.
– Sverige som land är populärt i Japan idag och Sverige ses som en av de främsta förespråkarna för så väl stilren design som en hälsosammare livsstil. Att samarbeta med en frisörskola skulle innebära att vi når en större målgrupp, både män och kvinnor i alla åldrar.
Efter intervjun tar Miyamoto-san med mig ut på lunch. Vi äter två av Osakas specialtéer; okonomiyaki, en japansk omelett på vitkål, och takoyaki, stekta bläckfiskbollar, samtidigt som vi pratar minnen om lärarna på Axelsons i Sverige och jag får veta mer om staden Osaka där Miyamoto-san är född och har bott hela sitt liv.

Äldre intressant målgrupp

Miyamoto-san berättar också att hon är särskilt intresserad av att nå den växande äldre generationen i Japan. Det finns en stor grupp pensionärer som har både pengarna och tiden att lägga på att ta hand om sig själv och som alla är intresserade av att läsa på om de bästa hälsometoderna.
– Alla är intresserade av mode, trender och hälsa, oavsett ålder. Den äldre generationen är välutbildade och intelligenta, och vill ta hand om sig själva för att leva långa och hälsosamma liv. Jag tror att frisörspåret kan vara ett bra sätt att nå dem. Att Japans främsta frisörer utöver hårklippning och styling även skulle börja erbjuda svensk massage skulle intressera många. Det skulle även innebära en konkurrensfördel för frisörerna själva. Jag ser det här som lite av en nystart för oss och ser fram emot att se vad som kommer att ske till hösten, berättar Miyamoto-san leende.

Se Axelsons skola i Japan här.