Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


På yogaretreat i Värmland

I trygg Värmlandsskog välkomnar oss Hannemo kursgård där vår retreat ska växa fram. Det känns spännande att öppna dörren och titta in i husen där vi ska bo tillsammans. Vi är 28 deltagare på Axelsons yogalärarutbildning som tidigare träffats på undervisningshelgerna i Stockholm. Nu ska vi leva tillsammans i yogisk anda i åtta hela dagar!

Den friska luften märks direkt och de vackra höstfärgade träden runt vår kursgård rör sig i vinden. Det är fredag kväll när vi anländer. Vi möts vid vår första ayurvediska måltid som är en god soppa. Jag är nyfiken på maten, nyfiken på att få lära mig mer om ayurvedisk kost och uppleva hur den kommer att påverka min hälsa. Stämningen är god. Det känns fint att se alla i den nya ombonande miljön. Vi installerar oss i våra rum. Jag ska bo med Annika och Eva som också utgör den lilla grupp som jag ska presentera ett yogaprogram tillsammans med. Det känns bra. I magen finns den pirriga vetskapen om att vi ska undervisa gruppen om några dagar. Men – det är här och nu som gäller! Jag har intentionen att leva i varje stund, att ta vara på den fantastiska möjlighet till närvaro som en yogaretreat ger.
3
Annikas väckarklocka ringer 5.30. Vi samlas i den stora salen högst upp i huset. Trappan upp till salen sjunger och knarrar när man går i den. Rummet där vi ska yoga är så vackert, med levande material, högt i tak och en kamin som med sin eld värmer rummet och ger en extra dimension till yogautövandet. Tacksamt öppnar jag mig för att få vara precis här, med allt detta.

Yoga, sharing och rening

Vi är igång. Vårt första yogapass på Hannemo. Sandra leder oss med sin tydlighet och trygghet till hur vi hittar kraften i varje position. Jag andas in i de motstånd som ibland visar sig i kropp och i sinne, försöker förhålla mig som en nyfiken betraktare till det som dyker upp. Det känns skönt att röra kroppen genom ett dynamiskt yogaprogram. Efter passet väntar en härlig frukost med gröt, hemgjord sesammjölk, nötter, frukt och ayurvediskt te som balanserar de olika doshorna (kroppstyperna) vata, pita och kapha. Den första dagen präglas av att vi delar våra tankar och känslor i en stor sharingcirkel. Det blir en stark upplevelse. Vi lyssnar till varandra. Det finns en fin trygghet i gruppen som gör att alla öppet berättar om sig själva. En gemensam ton för retreaten skapas.
Meditationskuddar, nässköljningskannor, tungskrapor och ögonmasker som vi beställt delas ut. Allt lägger grunden för vår vardag på kursgården. Tidiga morgnar i badrummen provar vi nya, ayurvediska reningsrutiner innan vi yogar. Underbart att vakna till ljudet av ivrigt rörande i näskannor, att röra sig mellan sina yogavänner i pyjamas i väntan på toaletter, handfat och duschar.

Intresserad av yoga? Läs mer om alla vår yoga utbildning, ayurveda utbildningar , yin yoga utbildning eller yogamassör utbildning. Du kan även läsa om alla våra utbildningar och kurser här. Må bättre själv och få andra att må bättre tillsammans med oss på Axelsons och med våra duktiga yogalärare! 

Dagar med rikt innehåll

Dagarna fylls med yoga! Våra erfarna lärare, Sandra, Vandana och Pernilla, guidar oss och delar generöst med sig av sina kunskaper från flera olika stilar. Jag tänker att det är som att de öppnar olika ingångar till ett gemensamt rum, där yogaskatten ligger och väntar på oss. Essensen av yoga är vad våra kunniga lärare delar med sig av, var och en på sitt eget unika sätt. Vi går igenom hatha-yogapass som passar för de olika doshorna, och vi utövar pawanmuktasana-programmet som mjukar upp kroppens alla leder, förbättrar matsmältningen och förbereder kroppen för starkare övningar. Vi inspireras av Iyengar-yogans sätt att använda hjälpmedel och Ashtanga-yogans sätt att skapa ett rörelseflöde. Vi går djupt in i yogans byggstenar och fördjupar hela tiden förståelsen av hur ställningarna ska utövas och instrueras. Kropparna stärks och sträcks. Sinnet klarnar och slappnar av. Intresset och entusiasmen i gruppen är påtaglig genom hela vistelsen. Vi får ta del av nya meditationstekniker som vidgar våra perspektiv.
9
En kväll mot slutet – när de flestas kroppar nog är rätt trötta – provar vi restorativ yoga. En annan kväll njuter vi av berörande massage. Vi har filosofiska samtal med lärarna och lär oss mer om hur ayurveda ger balans i livet. Jag suger åt mig och integrerar. Våra lärare anknyter yogan till livet, får oss att lyfta blicken, känna helheten. På lediga stunder och vid måltider möts vi, delar livserfarenheter och för varje dag som går kommer vi närmare varandra. Stämningen är god och tillåtande. Närvarokänslan vidgas av retreatens dagliga rytm.

Vi lär hela tiden av varandra

Varje eftermiddag får vi ta del av varandras yogapass, som vi satt ihop för att träna oss i vår roll som yogalärare. Vi undervisar tillsammans i grupper om tre. En lärare finns med i rummet för att tillsammans med våra kurskamrater ge feedback. Många av oss är spända inför uppgiften. Det visar sig att de här stunderna – inklusive feedbacken – växer fram till något fantastiskt! Det är otroligt givande att bli guidad av mina olika kurskamrater, att se dem träda fram som lärare och att få prova nya övningar. Efter passet delar vi konstruktivt det som fungerade bra och det som kan förbättras både i valet av övningar, hur vi nådde ut till gruppen och hur vi illustrerat övningarna genom den egna kroppen. Situationen är speciell, att bli betraktad, bedömd. Vi tar oss över tröskeln, genomför, gör det! Både skratt och gråt får plats. Vi lär oss av varandra. Jag känner stolthet över alla i min grupp, mig själv, lärarna, att vi tillsammans hittade en stödjande utvecklande form. Själva kärnan i hela vår yogalärarutbildning! Pirret i magen släpper efter att jag, Annika och Eva genomfört vårt yogapass. Jag växer än mer, steg för steg i mitt sätt att undervisa. I mitt hjärta bevarar jag för alltid de stärkande ord fulla av stöd och kärlek som mina kurskamrater gav mig.
10

Avslut med fördjupning – och fest!

Kroppen stärks under veckan, känns levande på ett tillfredsställande sätt. Jag tränar aktivt lyssnandet till kroppen och morgonen i slutet av veckan när vi gör vår egen träning tillsammans så vill min kropp ta det lite lugnare. Retreatens upplägg är välplanerat. Mot slutet blickar vi framåt och djupare inåt. Vi delar tankar två och två i spännande visualiserande övningar och formulerar mål för vår framtid som yogalärare. Vi samtalar om etiska förhållningssätt i rollen som yogalärare. Vi blickar in i yogans visdom och hur yogans alla grenar är ett medel till att fördjupa tillståndet av meditation.
Vår sista kväll tillsammans blir en yogisk fest med god mat. En mäktig rawfood chokladkaka njuter vi till efterrätt. Kvällen avslutas med en dansfest till spännande musik i den vackra salen. En tydlig effekt av vår vistelse är glädjen och avspändheten som tydligt syns i ansiktena och klarheten i blicken hos mina kurskamrater.
Jag lämnar vår härliga yogaretreat starkare, med ny kunskap och fylld av energi och med underbara minnen av alla fina människor som det känts så naturligt att vara med alla dessa dagar. Vi blev en riktig yogafamilj!
Kiran Holgersson