Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Personlig träning med brinnande engagemang

Norges största PT-utbildare vill göra världen till en bättre plats och inte bara engagera sig i människors lyxproblem. Nu kommer deras utbildning till Sverige, i ett unikt samarbete med Axelsons!

 

Från och med hösten 2018 slår sig Axelsons PT-utbildning ihop med AFTP, Norges största utbildare av Personliga Tränare. Espen Arntzen är grundare och daglig ledare för AFTP sedan starten 2004.

– Jag utbildade mig till naprapat i Stockholm 1994-98, och jag såg att Norge var i behov av en ökad kompetens inom träning och hälsa, berättar Espen. När jag startade företaget var vi en av två aktörer på marknaden. Första året hade vi 22 studenter, och förra året fler än 600! Det känns självklart väldigt roligt och meningsfullt att ha expanderat så och att nå ut till så många.

Espen Arntzen

Inte bara lyxproblem

– Vår vision och grundstomme för företaget är att fortsätta höja kunskaps- och kompetensnivån inom hälsa på bred front. Vi vill inte bara vända oss till arbetsmarknaden för friskvårdare där man i stor utsträckning jobbar med folks lyxproblem, utan vi vill också supporta där det finns större och mer grundläggande behov, konstaterar Espen.

– Vi tycker det är otroligt viktigt att få ett förhållande till och en kunskap om hälsa redan som barn. 2014 kom en rapport i Norge som visade att kompetensen på norska förskolor gällande kosthållning var väldigt dålig. Detta gav oss idén att fira vårt 10-årsjubileum genom att ge bort 6296 platser på vårt utbildningsprogram till kostrådgivare – en plats för varje förskola i hela Norge!

Det håller fortfarande på, förskolorna får själva välja vem som ska utbilda sig – en pedagog, ledare eller någon från köket – och erbjudandet står kvar tills alla skolor har en utbildad person. Det här är vårt sätt att bidra till att en medvetenhet om hälsa kan spridas i allt större cirklar. Vi har fått mycket fint respons, väldigt många förskolor har valt att använda möjligheten och vi vill göra det samma i de norska skolorna framöver.

 

Onlinestudier ger fler möjligheter

– På den här kostrådgivarutbildningen är allt webbaserat, all undervisning finns på film samtidigt som en dedikerad näringsfysiolog finns tillgänglig för att stötta och svarar på frågor tills man har klarat sin examen, berättar Espen. Det är naturligtvis det som ger oss den unika möjligheten att kunna ge utbildningen fritt till så många – och som gör det möjligt för så många att utbilda sig!

Både Norge och Sverige är väldigt långsträckta länder och inte alla kan resa. Ett väl utvecklat system för lärande online ger möjlighet att ta allt det teoretiska på distans, för att bara behöva resa till skolan när det är dags för praktiska studier.

På PT-utbildningen kan man välja att läsa hela utbildningen på plats, om man trivs bättre med lärarledda studier, eller också kan man studera på halvdistans. Då kan man läsa all anatomi, fysiologi, träningslära och näringslära hemifrån medan alla praktiska moment utförs tillsammans i gruppen på gym – konditionsträning, uthållighet, rörlighet, olympiska lyft, explosiv träning med mera.

 

Vill göra världen bättre

– Vi har även startat upp ett projekt i samarbete med Norges Blindeförbund, där projektet finansierar tränare för grupper av blinda samt utbildning för blinda i kosthållning. Vi ger också bort delar av överskottet varje år till välgörande ändamål, till exempel medicinsk forskning.

Vi har precis haft en PT-utbildning i Egypten, är på väg att expandera till Dubai och vill framåt expandera gentemot alla engelskspråkiga länder. Ju mer vi arbetar globalt, desto mer ser vi också av de förhållanden som råder på olika platser och får idéer om hur vi kan bidra med vår kunskap till någon slags förbättring.

I Egypten har vi till exempel lärt oss att barn och unga som vill satsa på en karriär inom idrott, inte får gå i vanlig skola utan måste välja bort skolan till förmån för idrotten. Vi är i startfasen med ett projekt där vi ser på möjligheterna för en modell som kan lägga skolgången och idrotten på samma nivå, så att barnen inte behöver välja mellan två viktiga sidor av sitt liv.

Vi har lust att göra skillnad! Vi bor i ett land där många är enormt privilegierade, och att hjälpa till med hälsa för fler människor ligger naturligt för oss. Vi har ett enormt bra utgångsläge och vi vill använda våra möjligheter att göra världen bättre.

 

Axelsons banar väg i Sverige

– AFTP har varit aktiva i Norge i 14 år och har haft verksamhet i Sverige i 7 år. Det är alltid en utmaning att komma som ett utländskt företag till ett nytt land, konstaterar Espen. Det är inga tvivel om att Axelsons etablerat ett fantastiskt gott rykte i Sverige och en stor trovärdighet. Vi är mycket tacksamma för att nu få lov att dra nytta av Axelsons position, att de vill samarbeta med oss och att de samtidigt kan dra nytta av vår kunskap och vårt arbetssätt.

Det vi kommer in med är ett nyare utbildningsmaterial och en modernare plattform för lärande. Vi har ju hela tiden haft vårt huvudsakliga fokus på Personlig Träning, och vi har genom åren finslipat en utbildningsmodell som är specialutformad just för PT. Vi tycker det känns jättespännande att inleda samarbete med Sveriges största skola och slå ihop vår erfarenhet med deras!

– Vi kommer att använda oss av lärarkompetenser från båda skolorna, för att få det bästa av det bästa. Vi kommer att erbjuda både vår flexutbildning på halvdistans och en utbildning som är helt förlagd på skolan, för dem som trivs bäst med det.

Det jag ser som viktigt för en bra utbildning är framför allt att ha lärare som känner till marknaden, som jobbar eller har jobbat länge som PT. Alla ämneslärare måste vara mycket kompetenta på sina respektive fält, och eleverna måste få mycket tid till praktisk träning. På dessa viktigaste punkter har vi redan samma hållning som Axelsons.

Vi ser också hur Axelsons genom åren gjort stora insatser med Massage i skola och förskola, Massage mot våld och mycket annat, att skolan har ett socialt engagemang där man vill använda sin kunskap för att skapa förändring. Eftersom vi är överens om det viktigaste känns det lätt och roligt att smälta ihop våra olika infallsvinklar! avslutar Espen Arntzen.

 

Läs mer om vår nya PT utbildning och anmäl dig redan idag!