Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Propolis

propolis

I den här artikeln ska vi titta närmare på vad propolis är och vad är det bra för. Bin ger oss människor mer än vad vi kanske tänker på. Deras honung är söt och god och kan användas för hudvård och hårvård såväl som sårvård. I bikupan finns även det som kallas för propolis och som ofta kommer med honungen. Under senare år har det blivit alltmer populärt att använda propolis för hälsoeffekter av olika slag.

Men vad är detta ämne som även går under namnet bikitt och vad är propolis bra för? Det ska vi se närmre på här!

vad är propolis

Vad är propolis?

I bikupan finns det ett slags vax som kallas för propolis, bikitt eller för kittvax. Detta vax skapas av bina för att se till att bikupan är tät mot intrång av virus, bakterier och svamp. Propolis är i grund och botten en blandning av kåda som kommer från barrträd samt det hartsöverdrag som finns på lövträdens knoppar. 

Bina använder sin saliv och pollen och frön för att skapa små bitar som sedan används för tätning av bikupan. De här bitarna har också visat sig vara som en slags bomber av hälsa för oss människor. De innehåller ju helt naturliga ämnen som vi annars med svårighet hade fått fatt i på ett så koncentrerat vis.

Propolis är ingen ny upptäckt. De gamla grekerna använde kittet från bikuporna för sina läkande egenskaper för att behandla sår. I modern tid vet vi mer om sammansättningen och forskning har kartlagt omkring 300 olika ämnen som tillsammans bildar propolis. Denna sammansättning är helt naturlig och otroligt imponerande.

En intressant observation är att propolis kan ha lite olika ingredienser beroende på var i världen den har tillverkats. Propolis från Europa har inte samma kemiska struktur som propolis från Brasilien.

Antioxidanter från många källor

En viktig anledning till att propolis används i läkande syfte är att den har gott om antioxidanter. Av de omkring 300 olika beståndsdelarna är merparten polyfenoler. Polyfenoler är samma sak som antioxidanter. Det finns studier som visar att ett ökat intag av polyfenoler kan förlänga livet! En bra källa är alltså propolis.

Antioxidanter bekämpar fria radikaler och är därmed ett vapen mot sjukdom och skada i kroppen. Vi ser ofta antioxidanter som viktiga ingredienser inom hudvård men också i kosttillskott som är till för att stärka vårt immunförsvar.

I propolis finns det särskilt gott om den typ av polyfenoler som kallas för flavonoider. Dessa produceras i plantor för att fungera som en slags försvar mot yttre angrepp. Flavonoider finns det gott om i frukt, grönsaker, grönt te och vin.

hudvård med propolis

Hudvård med propolis

Propolis har sedan urminnes tider använts som hudvård. De gamla egyptierna använde sig av propolis då de balsamerade sina döda för att skapa mumier. Visserligen är mumifiering inte det vi idag förknippar med hudvård. Men det är forfarande intressant att propolis redan då ansåg hjälpa med konservering även om det bara var ett av många naturprodukter som användes vid denna process. 

Däremot vet vi att i antikens Grekland såväl som de gamla assyrierna använde sig av propolis för att behandla sår. Detta för att motverka infektion och för att få en snabbare läkningsprocess. Redan då förstod man att propolis kan hjälpa din hud med att behandla sår, något som studier idag visar kan vara helt sant. Men mer om detta lite längre ner.

Även om det kan krävas mer forskning på ämnet så verkar det som att propolis har regenererande egenskaper som kan vara mycket bra för din hud. Tillexempel kan du med en propolis salva kan du snabbt få mer fukt i huden. Sedan innehåller propilis mycket antioxidanter som ju är ett ämne som vi ofta ser i hudvårdsprodukter som är till för att ge din hy en boost. 

Utbildning Axelsons

Idag har det blivit populärt att kombinera aloe vera och propolis för att få till en fuktbomb. Det näringsrika innehållet i propolis kan vara en hjälp för att bevara den naturliga mikroflora som finns på din hud.

Låt oss inte glömma bort att Hudvårdsprodukter med propolis kan passa särskilt bra för dig som lider av torra händer eller torr hud och även för dig som har känslig hud. Det finns naturliga serum med ämnet såväl som nattkrämer och dagkrämer som är till för att ge fukt på djupet.

vad är propolis bra för

Andra spännande hälsofördelar med propolis

Vi kan se att propolis har använts världen över av olika kulturer för att man insett hur näringsrikt innehållet är samt för att man har sett egenskaper som verkar hälsofrämjande. Det är framförallt ett skydd mot bakterier och virus som har varit målet med propolis användning rent historiskt.

Om du tar ett kosttillskott med propolis får du i dig:

Idag kan du använda dig av en propolis tinktur för invärtes bruk såväl som en kräm för hudvård. Propolis hälsoeffekter känns på utsidan och insidan av kroppen. Här är några hälsofördelar som vetenskapliga studier har sett närmre på:

Effektiv sårvård

I propolis finns ämnet Pinocembrin som intresserar forskare en hel del. Det här är en flavonoid som fungerar mot svamp. Det är något som är en hjälp till exempel vid sårläkning. Det finns även en studie som har bevisat att folk med brännskador läker mycket snabbare om de använder sig av propolis.

Det tycks vara så att propolis stimulerar snabbare och hälsosam cellförnyelse. Det hjälper huden att läka snabbare även vid svårare skador. Man har till och med sett att behandling av sår i munnen efter tandkirurgi med ett propolis extrakt kan fungera bättre än behandling med steroider.

Mot förkylningssår och herpes

När förkylningssåren blossar upp omkring munnen ser det inte roligt ut. Dessutom kan det vara mycket plågsamt. Din vanliga hudkräm kan vara en hjälp men den ger inte någon särskild läkande effekt.

Men om du använder ett preparat med minst 3 procent propolis kan du få ordning på förkylningssår mycket snabbare. Den här typen av krämer kan reducera plågsamma symtom vid förkylningssår såväl som vid sår på grund av genital herpes.

Det finns en studie som har visat att behandling med propoliskräm tre gånger per dag läker förkylningssåren snabbare än om du inte hade gjort någonting. Forskning har visat att propolis kräm kan dra ner på mängden herpesvirus som finns i kroppen. Dessutom kan propolis ha en förebyggande effekt så att du slipper nya herpesutbrott på huden.

Behandling av cancer

Det har också forskats omkring hur propolis skulle kunna verka läkande vid cancersjukdom. Det finns en studie som har visat att propolis kan fungera på så vis att ämnet hindrar cancerceller från att föröka sig. Dessutom kan det vara så att propolis kan dra ner risken för att celler blir till cancerceller.

Propolis skulle också kunna stimulera en barriär som gör det svårt för cancerceller att signalera till varandra. De studier som har genomförts tyder på att propolis kan ha en roll som behandling vid sidan om den vanliga behandlingen. Inte som ett botemedel mot cancer. Vi ska flika in att det råder fortfarande mycket osäkerhet kring vad som kan hjälpa mot cancer överlag. Det hade behövts en hel del mer forskning på propolis och cancer för att med större säkerhet säga att det faktiskt hjälper.

Många intressanta användningsområden

Propolis kan användas på så många sätt och det är inte så konstigt när vi beaktar de fina egenskaper som detta ämne har. När du tar propolis som kapslar eller tabletter kan det vara i syftet att bli frisk från en förkylning snabbare eller för att undvika att bli sjuk då du försöker stärka ditt immunförsvar.

När ingrediensen propolis finns i krämer, salvor och hårvårdsprodukter är syftet att få mer fukt och en mjukgörande effekt. Ibland kan du få en naturlig kombination av honung och propolis som kan ha en antiinflammatorisk effekt.

Propolis är populärt som halstabletter. Smaken är god och många upplever en omedelbar lindring av halsont med den här typen av produkt. Den goda smaken gör sig också väl som en ingrediens i tandkräm. 

Vi har ju nämnt att man faktiskt sett att propolis kan göra stor skillnad vad gäller läkning av sår i munnen så att göra tandkräm med propolis kan verkligen inte anses vara långsökt. Ämnet kan definitivt verka mot irriterat tandkött och för snabbare läkning av munsår i munnen.

Den goda smaken är också en viktig anledning till att man gärna använder propolis för matlagning och bakning. Det blir en extra nyttig ingrediens som gör att kakan eller maträtten blir riktigt bra för vuxna och barn som äter av den.

propolis farligt

Är propolis farligt?

Det ska sägas att det kan krävas fler studier innan vi är helt på det klara med vilka propolis biverkningar som finns vid ett stort intag. Samtidigt kan vi ju luta oss mot den kunskap som ändå finns då propolis har använts av så många kulturer i tusentals år.

Om du äter honung får du även i dig lite propolis. Den propolis du kan köpa på apoteket och hälsokostbutiker kan inte anses vara en risk för din hälsa. Om du vill köpa ren propolis får du kanske se lite extra på rekommendationer för hur den ska användas.

Om du är allergisk mot honung eller bin kan det vara så att du är allergisk mot propolis. Det är ju svårt att komma runt att det finns honung i propolis och propolis i honung då båda produkterna kommer från bikupan.

Det är också viktigt att notera att du kan få en reaktion efter att ha använt propolis länge. Var därför medveten om du plötsligt upplever allergiska symtom och uteslut inte din propolis salva eller kosttillskottet som anledning bara för att du använt det under flera veckors tid.

Intressant nog är det just biodlare som löper störst risk för propolis allergi. Det beror på att de spenderar så mycket tid omkring bikupan. Den vanligaste formen av allergisk reaktion mot propolis är en form av eksem på huden.

Om du har tidigare problem med allergi och astma kan det vara klokt att rådgöra med en specialistläkare innan du börjar behandla din hud med propolis kräm eller tar tillskott med ämnet.

I övrigt har propolis inga särskilda biverkningar att tänka på. Det gäller som alltid att vara medveten om hur en ny hudvårdsprodukt eller ett kosttillskott påverkar dig. Får du symtom ska du genast sluta använda och undersöka vad dessa beror på.

Var kan du köpa propolis?

Du kan köpa propolis på hälsokosten såväl som på apotek och i butiker online. Det finns också biodlare som tar fram denna produkt från den egna biodlingen. Vill du ha honung med propolis kan du köpa den från biodlare som skapar särskilda blandningar.

Vill du ha en kräm med aloe och propolis kan du hitta den i butiker som säljer naturliga skönhetsprodukter. Det går att blanda själv för att få propolis effekt i din hudvård men det är ofta säkrare att köpa färdiga produkter med rätt balans.

Guaifenesin; Hydrocodone: (Minor) Concurrent use of hydrocodone with strong laxatives that rapidly increase gastrointestinal motility, such as lactulose, may decrease hydrocodone absorption. Ideally radiopharmaceuticals should have high tumour uptake, a high tumour to background ratio, long residence time and fast renal clearance [ 127]. In addition, the Scale for Assessing Negative Symptoms (SANS) was employed for assessing negative symptoms in one trial https://farmaciaonlinesinreceta.org/cialis-daily/. Baillière’s Clinical Endocrinology and Metabolism.