Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


PT + hundcoach = Lattematten

Personlig Tränare och hälsoentreprenör Malin Nylén fick utifrån sin egen erfarenhet en snilleblixt och skapade en träningsform för matte och hund tillsammans.

 

Vill du bli PT? Läs mer om vår pt utbildning här. Du kan bli PT på så lite som 5 veckor. Vi har även andra flexibla lösningar som låter dig plugga på helgen – Perfekt för dig som vill jobba eller plugga vid sidan av!

Att ha hund är härligt men tar mycket tid. Den som vill ge sin hund vad den behöver och samtidigt tillgodose sina egna behov kan ha svårt att hinna med. När Malin Nylén skaffade två charmiga ulltottar kom hon snart på det klara med vad som fattades på träningsmarknaden.

–  Jag insåg att det fanns ett behov att kunna träna utan att tvingas lämna eller lämna bort hunden varje gång, något som alla inte ens kan, säger Malin. Jag ville speciellt nå sådana som annars kanske inte alls skulle träna. Ibland kanske man använder hunden som en ursäkt inför sig själv…

– Dessutom, ju mer hunden kan vara med desto bättre mår den – och du. Mina egna hundar är med mig precis överallt och det går väldigt bra, jag möter numera bara positiva reaktioner. Så jag ville ge kvinnor möjlighet att själva träna kondition, funktionell styrka och balans, och samtidigt träna följsamhet och kontakt med hunden.

 

LattemattenWorkout3

 

 Många hälsofördelar med hund

Det är vetenskapligt bevisat att hundägare mår bättre än andra. En hund gör dig mindre stressad, skapar fler sociala kontakter och ”tvingar” dig att bli mer aktiv. Den är en perfekt kompis att ta med på joggingrundan. Och den får dig att gå betydligt fler promenader än du annars skulle ha gjort.

–  Vi är tre mattar och väninnor som utformat detta tillsammans för att lyfta fram alla möjligheter och fördelar som hundägande medför, istället för att mest vara ett hinder, säger Malin. Kicki Fellstenius, hundcoach och hundpsykolog, är helt oumbärlig för att projektet ska fungera. Fatima Ekekrantz med femton års yrkeserfarenhet är mycket rutinerad inom gruppträning. Och så jag förstås, som är utbildad PT och hälsopedagog och har varit verksam inom många olika områden i hälsobranschen i femton år.

tass

 

Kontakten mellan matte och hund viktigast

Konceptet är ett lättsamt alternativ eller komplement till vanliga hundkurser, och man fokuserar lika mycket på matten som på hunden.

–  Vi kräver inte att hundarna ska vara eller bli väldresserade och kunna en massa, det viktigaste är att de kan vara med andra hundar på ett vänligt sätt, säger Malin. Och att man har roligt. På ett Lattematten Workoutpass får både matte och hund träning i att ha kontakt med varandra. Vi har mobilförbud på våra pass i och med att träningen kräver att man är här och nu med hunden.

 

–  För mattes del blir detta utöver fysträningen en övning i mindfulness, plus att det faktiskt på ett naturligt sätt understödjer en god hållning och bålstabilitet under övningarna. För hunden innebär det att den blir allt bättre på den viktigaste grunden för all annan träning: att ha god kontakt med matte oavsett vad som händer runtomkring. Efter några gånger märker man att hundarna blir allt mindre störda och lockade av de andra!

 

LattemattenWorkout2

 

Lattematten Workout i många former

Under den första sommaren har Lattematten kört öppna klasser utomhus, Workout Pop Up, och Workoutkurs med sex träffar planeras till våren. När som helst kan enskilda eller grupper boka egna aktiviteter med PT och hundcoach.

– Men konceptet är så nytt att vi inte vet riktigt hur långt det kan leda, säger Malin. Vi drivs, som de entreprenörer vi är, av en önskan att skapa nätverk för kvinnor. Vi ser gärna att tjejerna själva fortsätter träffas och träna så här på egen hand, målet är i första hand att få igång så många som möjligt.

 

Malin har många järn i elden

Malin har tidigare grundat nätverket The B.A.B.Y. Network – ”en självklar mötesplats för aktiva kvinnor med spring i benen”. Det är i själva verket Sveriges största löparcommunity för kvinnor, och finns för närvarande på 23 platser landet runt.

–  Jag jobbade som PT i sex år, men har sedan inte använt min PT-utbildning för att träna enskilda individer utan försökt arbeta med bredare pensel. Målsättningen även här är att få fler kvinnor att röra på sig och må bättre. Genom samarbete med B.A.B.Y. Runners Team Sverige vill vi sprida rörelseglädje och motivation utan pekpinnar! säger Malin, som även är VD för organisationen. The B.A.B.Y. Network är ett opretentiöst träningsnätverk för kvinnor i alla åldrar som vill ta steget över soffkanten och komma igång med sin träning.

tass

–  Men för att återgå till Lattematten – namnet kom till nästan som ett skämt, som en analogi till epitetet ”lattemamma”, skrattar Malin. En lite galen karaktär som har hunden med överallt, på jobb och möten – och träning. Vi brukar alltid avrunda våra pass med eftersnack och picknick, det sociala är en viktig del av det hela och mycket uppskattat. Vi dricker bara vatten under passet, men vad vore en lattematte utan kaffe? undrar Malin med ett leende.

 

XPHb2jurv