Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


PT-Jennie går till roten med problemen

Genom djupgående undersökning, massage och riktad, funktionell träning har PT-Jennie kunnat hjälpa kunder att slippa operationer och värktabletter, och att få ett bättre liv på det hela taget.

 

– Just nu tycker jag det är så otroligt spännande att grotta in mig i folks problem och ta lösningen till en djupare nivå, svarar Jennie Abrahamsson, eller PT-Jennie, på frågan vad hon brinner mest för kring sitt jobb. Jennie har jobbat som PT sedan hon utbildade sig på Axelsons 2013, och driver företaget PT-Jennie i Gävle. I år är hon även nominerad till Årets PT.

– När jag var ny som PT hade jobbet mest karaktär av coaching, motivation och pepp. Då jobbade jag mer ensidigt och tänkte på kondition, rörlighet, styrka mer som enskilda färdigheter som kunden behövde träna upp. Jag lyssnade mycket på träningsexperter och liknande, tog till mig mer eller mindre färdiga lösningar och hade mindre tillit till min intuition.

Det tänker jag är helt naturligt, det är en läroprocess som man måste igenom. Kunskapen och förståelsen växer hela tiden, att jobba med kunder är som en vidareutbildning i sig själv, funderar Jennie.

 

 

Djupgående kunskaper har gett mod att experimentera

 

– När jag gick på Axelsons PT-utbildning tyckte jag stundtals att det var jobbigt att vi gick så djupt kunskaperna kring kroppen, musklerna. När jag börjat jobba med kunder så förstod jag meningen med det, och nu är jag väldigt tacksam att jag har det i ryggen!

Det jag lärde mig på utbildningen har haft väldigt stor betydelse för att jag ska kunna jobba som jag gör idag. Det var jättebra att vi verkligen gick på djupet, att vi inte lärde oss de stora muskelgrupperna utan gick in i detaljer, småmuskler och sammanhang. Då tyckte jag att det var för mycket, men det gav mig en plattform att utvecklas vidare från. De vidareutbildningar jag har gått senare har jag kunnat förstå, och jag har vågat experimentera, det är jag väldigt glad för.

– Det spelar ingen roll om jag jobbar med elitidrottare som behöver förbereda kroppen för säsongen, pensionärer som behöver bli mer fysiskt starka eller om jag ska hjälpa unga att hålla sig skadefria när de växer, slippa schlatterknän och liknande. Ett djupgående arbetssätt handlar om att möta personen i stunden, utan någon fixerad ide om vad träning är eller ska vara.

– Jag tittar och lyssnar på personen och undersöker grundligt vad problemet kan bero på. Det kan röra sig om allt ifrån smärta till orörlighet, diskbråck, instabila knän eller nedsatt funktion i vardagen. Att hitta kärnan till problematiken är det viktigaste.

Kanske kommer kunden för att bli starkare, och när jag gör lite tester kanske jag upptäcker att personen har instabila leder eller stela muskler och att det är det vi behöver ta fatt i. Djupast sett vet många människor om sina problem, men man har kanske inte tänkt att man behöver eller kan göra något åt det.

Jag jobbar numera väldigt mycket med 3D-funktionell träning, vilket innebär att man tränar både rörlighet och styrka där muskler och leder aktiveras i tre olika rörelseplan – framåt och bakåt, i sidled och i rotation. En övning kan t.ex. bestå av att man tar ett utfallsteg fram eller bak samt roterar överkroppen och sträcker ut armarna i olika riktningar, så att flera muskler och leder aktiveras samtidigt. Kroppen som redskap är utgångspunkten, sedan kan vi lägga till vikter eller andra tillbehör allt efter kundens preferenser och kapacitet. Träningen är alltid individanpassad.

De rörelser vi gör i vardagen liknar inte de typiska avgränsade rörelser som många typer av träning bygger på. Skador sker ofta i ytterlägen eller som en följd av rörelser vi upprepar ofta, och på grund av ensidiga positioner. Det intressanta är hur vi använder musklerna i vardagen när vi till exempel böjer oss fram för att plocka upp något på golvet, och hur kunden använder kroppen i sin idrott eller på jobbet. Sådant tittar jag på och det får ofta utgöra grunden för funktionsträningen.

 

 

Fasciabehandling gör träningen mer tillgänglig

 

– Det pratas allt mer om bindväven och dess betydelse, allt fler blir intresserade av kroppen. I slutet av januari ska jag resa till USA där vi är ett gäng som ska ha en 5 dagars praktisk fasciautbildning med totalt 35 timmars dissektion av döda människokroppar berättar PT-Jennie med stort engagemang.

Jag har jobbat en hel del de senaste åren med en slags bindvävsmetod, det är väldigt givande att kunna använda massage som ett inslag med kunderna. Det är värdefullt bland annat vid diskbråck och stela ryggar och ger kortare återhämtningstid efter skador. Jag har haft kunder som stått i kö för diskbråcksoperation men som har kunnat avblåsa ingreppet efter bara ett par sessioner med mig.

Massage gör träningen mer tillgänglig och gör det lättare för kunderna att uppleva framsteg. Nästa steg för mig blir att utbilda mig till Medicinsk Massageterapeut. Tidigare har jag haft en anställd massör i mitt företag men jag vill själv kunna göra allt som kunderna behöver. Det finns ingen återvändo, jag kan inte sluta vidareutbilda mig! skrattar Jennie.

Vid idrottsskador och liknande ofta märker vi ofta att det är just fascian som är spänd och knastrig. Fasciabehandling tillsammans med 3D-funktionsträninghjälper idrottare i deras prestation, de får ökad rörlighet, snabbare återhämtning och mindre smärtor, och skaderisken minskar.

 

– En av mina kunder, en hockeyspelare i 20 årsåldern, spelade i en elitserieklubb och satsade stort. Men han hade problem med knä, rygg, handled…det var ganska mycket i kroppen som ställde till problem. Han skulle till sist operera handleden och då sa klubben tack och hej. Han fick plats i en ny klubb, som krävde att han skulle vara spelklar 3 månader senare. Det var då vi började vårt arbete tillsammans.

Vi identifierade stela fotleder som påverkade knäna och hans kapacitet att bygga upp muskelstyrka i benen. Med individanpassad 3D-funktionsträning och fasciabehandling blev han rörligare, explosivare och kom tillbaka på isen och spelade en skadefri säsong med dubbelt så många matcher som förra säsongen. På hela tiden tog han inte en värktablett, från att förut ha knaprat i sig värktabletter dagligen, ung som han var… Sådant får mig att tro på det jag gör! Efter den sommaren så rullade det igång ordentligt och jag fick massor av jobb med hockeyspelare.

Jag vill bara fortsätta gräva djupare och lära mer, mer! Jag älskar att gå utbildningar men ägnar mig också mycket åt självstudier. Den dagen jag inte vill inspireras mer får jag väl packa ihop…

Jag sparrar gärna fortfarande och gör rent coachande som PT, men jag får allt mer överblick och intuition. Det är variationen i jobbet som är det roliga. Jag kan jobba med alla, från en funktionshindrad tonåring, en fembarnsmamma som vill ha personlig träning hemma i vardagsrummet till elitidrottare i diverse sporter. Det hade varit tråkigt att göra samma sak jämt. Att fördjupa mig ökar mina möjligheter och gör jobbet konstant spännande, avslutar PT-Jennie.