Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


PTn som går utanför gymet

PT Caritha Barkskog vill stimulera människor till att vara aktiva hela livet – utan att nödvändigtvis behöva gå på gym. Hon har blivit speciellt populär bland nyblivna mammor.

– Min egen träning har inte varit i gymet, skrattar Caritha, som driver företaget C Träning & Hälsa i Ludvika. Jag tycker bäst om träning utomhus och hemma, och jag vänder mig främst till dem som vill ha hjälp där. Jag vill inspirera människor till bra träning trots att man inte tränar på gym. Jag tror på att jobba på de sätt jag själv tycker är roligt. Det har blivit mycket mammor som vill ha hjälp att komma i form efter graviditeten. Det var inte min tanke, men så har det utvecklat sig, och det är riktigt spännande!

Caritha Barkskog

 

Kurser för nyblivna mammor

– När allt fler mammor började söka sig till mig, gick jag en utbildning i Mamma-Mage träning. Jag erbjuder kurser över 8 veckor för nyblivna mammor, i två steg.
Steg 1 handlar om att återfå kontakten med de djupa magmusklerna, bål, rumpa och att stärka upp ryggen. Och naturligtvis mycket bäckenbottenträning. Det är väldigt lugn träning, med fokus på att återfå styrkan utan överbelastning och att återfinna kontakten mellan hjärnan & musklerna. Vi använder gummiband en hel del.
På Steg 2 lägger vi in mer hopp och studs, vi lägger på lite mer vikter och ökar på den funktionella träningen. Alla måste först ha gått Steg 1 så jag vet att deras kropp är förberedd, att de har bäckenbotten och kärnstödet med sig. Steg 2 är så pass allsidig träning att man kan fortsätta med den i längre tid, även den går över åtta veckor och en del har gått kursen tre gånger i sträck.
Mammorna har barnen med sig. Det är skönt att kunna träna i en sådan grupp där alla vet hur det är, med blöjbyten och amning mitt i träningen. Det är också jätteroligt för mig och för hela gruppen, att följa alla barnens utveckling samtidigt!
Jag jobbar mycket med nyblivna mammor, även enskilt, som går hos mig under mammaledigheten. Jag har en tidigare kund som är gravid igen nu, hon säger att hon har längtat efter att komma tillbaka. När jag jobbar med mammalediga kvinnor blir det mycket förmiddagar.

Kostrådgivning och viktgrupper

– Efter att ha gått PT-utbildningen gick jag vidare med kostbiten på Playitas med Pauluns och utbildade mig till Kostrådgivare. Jobbet innehåller en salig blandning av uppgifter beroende på kundernas behov och önskemål, det är det som är så roligt! De nyblivna mammorna vill också ha kostråd, men oftast lite mer specialinriktat med tanke på nutrition under amningen och liknande.
Jag jobbar inte enbart med mammor, jag har även andra kunder. Jag erbjuder viktgrupper över längre tid med träning och kost, där vi jobbar med hela paketet. Jag jobbar inte med snabbfix eller matscheman med snäva regler, men med en tankeförändring för framgång på lång sikt.
Kostdelen läste jag till stor del för att jag själv har en bakgrund med ätstörning. Nu är det närmare 20 år sedan, men jag vet hur viktigt det är med ett balanserat förhållande till mat. Extrema kosthållningar kan tilltala den som har en ätstörning. Det frestar att ha extrem kontroll av sig själv plus att snabb viktnergång kan ge en besatthet.
Jag söker inte aktivt efter kunder med den typen av problematik, jag känner att det skulle kräva mer terapeutisk kunskap, även om mina egna erfarenheter ger mig en viss förståelse för kundernas process generellt.

Stimulerande träning

– Jag har också utbildat mig vidare till Löpcoach och instruktör i CrossNature. Som Personlig Tränare har jag både solokunder och en del som tränar parvis. Många tycker det är roligt att träna med en partner eller kompis. Då kan vi jobba med parövningar, battleropes, kettlebells, jag tar med mig utrustningen hem till dem, till en park eller ett utegym.
Jag anpassar allt efter vad kunderna behöver och vill göra. Jag gillar att hjälpa folk att hitta en träning som de tycker om och får lust att fortsätta med. Jag vill stimulera och motivera kunden så att de får lust att hålla sig aktiva igenom hela livet!
Jag jobbar med Exorlive, en plattform för att bygga träningsprogram online. Kunden kan använda en app till sin egen träning, som även blir ett kommunikationsredskap mellan kunden och mig. Det tycker jag funkar väldigt bra. Mycket av det jag gör kräver bara kroppen som redskap, prylarna är nästan ett undantag. Jag håller även SomaMove-pass för grupper, i egen regi.
Jag har också en del företagsträning, då är vi mycket ute och kan också vara i min lilla lokal när det behövs.
Jag utbildade mig till PT 2012-13, och åkte till Playitas året efter. Innan jag utbildade mig till PT satt jag på kontor och vantrivdes. Jag har alltid velat hålla på med idrott men visste inte i vilken form. Nu trivs jag otroligt bra med mitt jobb! Det är så fantastiskt roligt att stötta människor i att hitta ett ökat välmående.

Livslångt lärande

– Jag jobbar halvtid i mitt eget företag och halvtid på ett gym där jag är instruktör. Jag introducerar medlemmarna till utrustning, gör träningsprogram till dem, hjälper med motivationen och håller pass. För mig är detta en bra kombination, det är perfekt för mig just nu att vara egen företagare på deltid.
Utbildningen på Axelsons var tuff och bra! Anatomin var en del att bita i och jag har haft mycket nytta av den, för att förstå vad det är kunderna kommer med. Man behöver använda teoretiska kunskaper i praktiken för att det ska sätta sig. Varje kund har unika kroppar, utmaningar, krämpor och styrkor och jag lär mig nytt av alla. Jag har även gärna en dialog med kundens sjukgymnast eller läkare om det är fråga om skador och liknande.
Det är riktigt roligt med den här branschen, att det finns så otroligt mycket möjlighet för vidareutveckling och utbildning. Kunskap är en färskvara och man blir aldrig fullärd, det är det som är så fascinerande och spännande!

En målbild från ett Toughest-lopp/Obstacle course race. Sådana kör Caritha runt om i Sverige. ”Oftast är våra två barn med på barnloppen också!”