Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Qigong ökar din energi och kraft!

Qigong är holistisk träning. Man tränar inte bara fysiskt utan också mentalt, och skaffar sig samtidigt mer livgivande kraft – och får energi i stället för att förbruka den.

Syftet med all personlig träning är att vi ska må bra. Människan behöver röra på sig, använda sina muskler och sin kropp, annars kommer de fysiska förmågorna att minska ganska snabbt.
Qigong är en urgammal träningsform som härstammar från Kina. Grunden i Qigong är att man arbetar med Qi – den livgivande kraften. I Kina funderade man tidigt över alltings ursprung. Man sa att den minsta beståndsdelen i allting är Qi. Inte bara människan utan hela universum har Qi som minsta beståndsdel. Även det tomrum som omger allting – luften eller rymden – består av Qi.

Intresserad av yoga? Läs mer om alla vår yoga utbildning, ayurveda utbildningar , yin yoga utbildning eller yogamassör utbildning. Du kan även läsa om alla våra utbildningar och kurser här. Må bättre själv och få andra att må bättre tillsammans med oss på Axelsons och med våra duktiga yogalärare! 

Allt i universum är förenat genom Qi

Man har också en holistisk syn på universum. Allt utbyter livgivande Qi i en fullkomligt naturlig, ständigt pågående process. Det är en omvandlingsprocess från materia till Qi och från Qi till materia. Så vi människor tar in Qi från omgivningen, det vill säga när vi äter och ur luften omkring oss, från människor vi möter, från naturen, från universum. Vi är inte så ”separerade” som vi tror, allting är integrerat i en stor enhet.

Qi cirkulerar i kroppen

Inuti människokroppen rör sig Qi runt i ”kanaler” eller ”meridianer”. Det går inte att observera dessa kanaler under operativa ingrepp. Men en skicklig akupunktör kan avgöra akupunkternas läge i kanalerna och utföra behandlingar med syfte att förändra Qi-flödet. Qi kan inte ses som materia, snarare som vibrerande fält – kvantfältteorierna inom kvantmekaniken är det vetenskapsområde som kommer närmast att kunna beskriva vad Qi är.

Träna Qigong för att må bra

På vilket sätt skiljer sig Qigong från vanlig, fysisk motionsträning? Qigong är en holistisk träningsform som följer grundprinciperna i universum; öppna – stäng. Rörelserna i en ”riktig” Qigongmetod är utarbetade med tanke på att vi skall uppnå ett bra Qiflöde i kroppen, och att vi skall stärka utbytet av Qi med omgivningen.
Vi använder ett ”aktivt medvetande” under träningen. Det innebär att de fysiska rörelserna stöds av medvetandet, liksom att medvetandet fokuserar på Qi – vi ”drar in Qi från universum”, vi knådar Qi i kroppen, vi guidar Qi i kroppen. Vi tränar oss fysiskt och mentalt och utbyter eller tar till oss mera Qi.

Avslappning och positivt tänkande viktigt vid träningen

Innan träningen startar är det bra att ha en kort stund för avslappning och fokusera på vad vi vill uppnå med träningen i form av fysiska och mentala förändringar. Positivt tänkande är mycket viktigt vid Qigongträning. Vissa Qigong-övningar är tuffa och upplevs av nybörjaren som ansträngande. Med många repetitioner kan de bli hur ”jobbiga” som helst. Qigongövningarna förbättrar cirkulationen i kroppen vilket kan upplevas som förbättrad kondition. Att till exempel gå uppför en lång trappa då cirkulationen i kroppen inte är så bra upplevs mycket tyngre än att gå i samma trappa då cirkulationen fungerar.

Qigong ett bra sättatt hålla sig frisk längre

I Sverige liksom i många andra europeiska länder är sjukvården hårt ansträngd, och det lär inte bli bättre eftersom de äldre blir fler och fler. Vi kan inte förvänta oss att den röda mattan ska finnas utrullad till vårdapparaten när vi får problem. Bättre är då att på egen hand se till att hålla sig så frisk som möjligt. Qigong är definitivt ett hjälpmedel och kan utövas även av de äldre.

TRÄNA QIGONG MED AXELSONS!

I höst kommer Arne Nordgren att hålla två Qigongkurser på Axelsons. Men varför vänta till dess? Här får du några enkla Qigong-övningar av Arne som du kan börja träna redan nu.


 

Arne Nordgren, lärare i Qigong på Axelsons, berättar om sin egen väg till qigong :

Jag började själv träna Qigong 1995. Jag hade svullna anklar och svårt att gå. Av och till hade jag ont i ryggen och fick ryggskott, vilket gjorde mig väldigt försiktig när jag rörde mig. Ändå tänkte jag på mig själv som varande i god form eftersom jag hade löptränat, simmat och ibland gått på gymping.

På den första Qigongkursen upptäckte jag snabbt att kroppen var mycket stel och orörlig i rygg, axlar, höfter och knän. Efter en sommarkurs på nio dagar försvann svullnaderna som jag haft under sex månader. Dessutom fick jag förändringar i synen – min astigmatism försvann! Successivt blev kroppen också mycket mjukare och rörligare.

Efter att ha fått sådana resultat insåg jag att detta var något som borde spridas till fler. Jag introducerade Qigong på min arbetsplats och arrangerade den första Qigongkursen i Kungsängen tillsammans med European Zhineng Qigong Center där jag så småningom kom att fungera som lärare. För att få ett bättre teoretiskt och praktiskt kunnande deltog jag i undervisningen hos Yuan Tze Human Life Science på Nya Zeeland. Ledaren Yuan Tze (Bin Liu), har arbetat tätt samman med och studerat för Pang Ming – en av nutidens mest kända Qigongprofiler och upphovsman till metoderna inom Zhineng Qigong skolan. Det garanterar en genuin kunskapsöverföring