Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Så lyckas du som personlig tränare

– Vår PT-verksamhet har vuxit enormt bara under de senaste åren. Därför söker vi nu många personliga tränare över hela landet, säger Issa Chebaro, Regionschef på träningskedjan Actic.

Issa ansvarar för 14 anläggningar i Stockholm, Uppsala, Västerås och Eskilstuna. Han har själv en bakgrund som personlig tränare, och idag är hans roll att vara ett bra stöd för respektive platschef, och att planera, stötta och förenkla arbetet för alla medarbetare.

 

Vill du bli personligtränare? Klicka här och läs mer om vår pt utbildning!

– Jag hör ofta från andra personliga tränare att det inte finns något mer givande än att få höra att du har förändrat någons liv. Man gör så mycket för en person. Det är så mycket man kan påverka; det handlar inte bara om träning, säger Issa.

Actic har idag 170 anläggningar, de flesta runtom i Sverige. Kedjan är störst på att kombinera gym- och badanläggningar och ser en styrka i att kunna erbjuda en kombo av styrketräning och motionssim.

– För Actic som företag har vi märkt att vår PT-verksamhet får våra medlemmar att stanna kvar längre. När de börjar träna med en PT kommer de igång med sin träning, uppnår resultat och mår bättre.

 

Samarbete med Axelsons

Actic och Axelsons har ingått ett samarbete i anslutning till Axelsons PT-utbildning. Mycket av PT-utbildningen hålls ute på Actics anläggningar, och alla studenter får dessutom möjlighet att gå på en arbetsintervju hos Actic efter avslutad utbildning.

– PT-branschen kan vara ganska tuff och det finns många aktörer. Men vi märker att det finns stor potential i att kunna hjälpa folk med träning. För den som jobbar hårt för att få egna PT-kunder finns stora intäkter att hämta.

Intresset för personliga tränare ökar

Issa upplever att fler svenskar idag är intresserade av att anlita en PT för att komma igång med sin egen träning. På utvalda Actic-anläggningar får alla nya medlemmar två PT-timmar på köpet i början av sitt medlemskap.

– Medvetenheten om personlig träning ökar. Tidigare tänkte många att en PT passade för dem som tränade på elitnivå, men vi försöker bryta den barriären. Personlig träning är verkligen till för alla.

– När våra medlemmar nu får de två första PT-timmarna med sitt medlemskap är de redan inne i tänket. Vi uppmanar våra personliga tränare att sälja in personlig träning vid dessa timmar då vi vet att de då kommer få den bästa hjälpen vi har att erbjuda.

Issa förklarar att det finns många fördelar med att träna med en personlig tränare istället för att träna på egen hand.

– Den största fördelen är att du, när du kommer till gymmet, inte behöver fundera på något. Du får den tryggheten. Du behöver inte veta exakt vad du ska göra. Sen kommer du dessutom uppnå bättre resultat med din träning. Med en personlig tränare får du en uppföljning. Någon som säger att du har gjort ett bra jobb, eller som pushar dig att göra en till övning.

– Även en person som jag som har tränat i många år, och som själv är utbildad personlig tränare, kan använda mig av en PT trots att min kunskap är hög. Det är skönt att bara släppa tanken och köra. När man tränar själv kan man missa någonting, men när du tränar med en PT håller den personen koll.

Issa menar att det blir allt vanligare att medlemmar väljer att gå till en PT regelbundet, kanske en gång i veckan. Vissa kunder har PT-timmar inbokade oftare än så.

Intresset för personliga tränare växer i hela landet, det är inte ett storstadsfenomen som många kanske tror, utan det finns många duktiga personliga tränare, och hängivna kunder, i alla delar av landet, menar Issa.

 

Att jobba som PT på Actic

– Våra personliga tränare är anställda hos oss här på Actic, men det är ett väldigt självständigt arbete. Vi inleder våra anställningar med en utbildning i hur man hittar kunder, vilka aktiviteter man kan göra för att lyckas med försäljningen, hur man blir duktig på att prata med medlemmarna och hur man planerar sitt schema. Själva rollen är ganska fri. Det är lite som att vara egenföretagare, och du får betalt för varje timme du gör med kund.

Jobbet som personlig tränare kan vara tufft, berättar Issa, men menar att det svåra ofta sitter hos en själv. En heltidstjänst för en personlig tränare brukar räknas på mellan 100 – 120 timmar i månaden, och det är timmar man har ansvar att sälja in själv.

– Många som utbildar sig till personlig tränare tror att kunder ska ges till dem, men sådant är inte fallen. Vi anställer bara dem som verkligen vill satsa på att bli personliga tränare på heltid. De har en mycket större chans att lyckas.

På Actic erbjuds alla personliga tränare mycket stöd av respektive platschef. Man får hjälp med uppföljning, hur man lär sig få ett avslut med en kund, och hur man ska planera sin tid.

 

Vikten av att ha socialkompetens som PT

– Det hänger mest på den personliga tränaren själv, men vi erbjuder mycket hjälp också. Att lyckas är dock upp till en själv, och om sanningen ska fram handlar det till 90 % om social kompetens. Socialkompetensen är det viktigaste man har för att få någon att välja att träna med en. Sen är ens träning viktig för att behålla kunden och få vidare rekommendationer.

– Det är viktigt att bygga ett förtroende hos sina kunder, och att få dem att gilla dig som person. Det är ändå en investering den här personen gör. Och det blir ofta en väldigt interaktiv relation mellan PT och kund.

Som personlig tränare behöver man vara bra på att knyta band med människor. Då kan du också behålla en kund längre, ibland i flera år.

Issa tipsar om att det är viktigt att vara öppen till att lära sig om hur verksamheten fungerar på den anläggning man söker jobb på. Och att vara öppen för att lära sig mer.

– Bara för att man har tagit en examen betyder det inte att man är färdigutbildad – det blir man aldrig. Träningsbranschen utvecklas konstant och det är viktigt att hålla koll på det som händer. Läs böcker, gå extrautbildningar, kolla YouTube. Vidareutbilda dig själv regelbundet.

– Sen är det viktigt att vara driven, och att inte ge upp.

Personlig träning är den mest lovande rollen du kan ha inom träningsbranschen, det är den med mest potential, menar Issa.

– När jag var platschef kom medlemmar och tackade mig för att jag hade lyckats erbjuda dem så bra personliga tränare. De berättade att de mådde så mycket bättre, att de hade mer energi för sina barn. Det krävs ändå mycket i Sverige för att man ska bli tackad för en sådan sak. Att vara personlig tränare är en väldigt häftig roll, och som dessutom kan vara väldigt välbetald om man satsar. Om du blir ett stort namn kommer folk stå på kö för att få träna med dig. Men det hänger också mycket på en själv.