Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Sluta inte leka!

Mina damer och herrar, kära läsare av FriskvårdsMagasinet. Se till att få massage ofta. Om jag kunde erbjuda er bara ett råd för framtiden, skulle jag säga: massage.

 

De goda effekterna av regelbunden massage har påvisats i otaliga studier, medan resten av mina råd inte baseras på någon annan grund än min egen personliga erfarenhet. Jag vill gärna ge er dessa råd nu.

Uttala fritt hur verkligheten ser ut för dig. Säg inte saker du inte menar. Våga vara kärleksfull, våga vara obekväm. Kommunicera klart och ärligt. Bry dig inte för mycket om vad andra tänker. Det är du som ska vakna med dig själv varenda morgon och andra människor är ofta inte hälften så intresserade som vi tror av vad vi gör. Rör dig fritt och spontant. Andas djupt. Skratta!

Inse att du har det yttersta ansvaret för dig själv, ditt liv och dina känslor. Var aktsam med andra människor och ge plats till dem att vara som de är. Var villig att erkänna när du kan se att du gjort något obetänksamt. Lyssna som du själv vill bli lyssnad på. Uttala dig inte på andras vägnar. Tala med människor, inte om dem. Jämför dig inte med andra. Låt bli att hålla tillbaka nysningar – huvudet kan explodera.

Spendera tid med barn, inspireras av deras närvaro i ögonblicket och deras strävan efter att ha så mycket kul som möjligt. Uppskatta och njut av din kropp och alla roliga saker den kan göra. Hys ingen motvilja mot dina hängbröst eller dina utstående öron – om du miste ett av dem, skulle du förstå hur mycket du gillar dem. Dansa! Se till att få i dig ordentligt med goda fettsyror. Det gör huden mjuk och klar, och håller hjärnan skarp. Ta mikropauser när du sitter vid datorn. Använd inte push-up – det blir ändå bara pinsamt när du tar av den.

Se till att få tillräckligt med sömn. Skrapa tungan när du vaknar på morgonen. Jobba inte för mycket – det som verkligen gör oss lyckliga är inte saker eller pengar. Bekymra dig inte för framtiden – även om dina farhågor besannas nyttar det inte något att lida i förväg. Var inte rädd – eller, var rädd, men låt det inte hindra dig. Rädsla är ofta inget annat än ett tecken på att vi är på väg mot ett genombrott. Prova något nytt! Lär dig hjula. Hoppa och hurra när det händer något trevligt.

Var ensam ibland. Stäng av teven. Res – även om det bara är till grannkommunen. Ta en ny väg hem från jobbet. Hälsa på folk på gatan. Gå en teaterkurs. Om du är singel – var inte desperat! Många som är gifta vill inget hellre än att bli singlar, så gör det bästa av det så länge det varar. Är du gift, var inte heller desperat. Många singlar skulle önska att de var i din situation. Förlora dig inte i fantasier om det perfekta livet eller den perfekta partnern. Anklaga inte dig själv för misstag du gjort. Släpp taget om det förflutna. Klättra i träd.

Tro inte på reklamen. De flesta är retuscherade och använder inte de produkter de poserar för. Ge bort saker du inte använder eller inte behöver – de gör det bara svårare att städa. Sjung i duschen. Gå i kläder du gillar, bekväma kläder som du själv tycker är vackra och som du kan röra dig i. Gå på fester när du vill, inte av artighet. Fortsätt samtal bara så länge du är engagerad i dem och lämna alltid festen när du inte har kul längre. Ät när du är hungrig, kissa när du behöver. Duscha inte för ofta – du luktar bättre än du tror!

Ät massor av grönsaker och ta det lugnt med socker och tillsatsämnen. Vänta inte med att lyssna på kostråd tills du blir sjuk eller tjock. Låt bli att röka – men om du ändå röker, se till att njuta av det. Drick inte för mycket – men om du ändå dricker, drick massor av vatten innan du somnar och gnäll inte dagen efter. Fejka inte orgasmer – det är mest dig själv du lurar.

Älska dina föräldrar, men låt dem inte tro att de har rätt. Sluta inte leka. Det är genom att sluta leka som vi blir gamla i förtid. Låt inte idén om din ålder bestämma vad du ska göra, vad du ska ha på dig eller hur kul du får ha. Kom ihåg, att allt du inte kan är inget annat än saker du aldrig lärt dig.

Ta alla goda råd med en nypa salt. Goda råd är ofta baserade på hur avsändaren önskar att hon själv levde – eller också är de en förhoppning om att andra ska kunna tillgodogöra sig de erfarenheter man själv fått igenom livet, utan att behöva göra misstagen.

Men lita på mig, vad gäller massagen.

 

Inramningen och stilen på texten är inspirerade av Baz Luhrmanns ”Sunscreen”.

Krönikör Sandra Grundstoff, chefredaktör för FriskvårdsMagasinet och huvudlärare på Axelsons Yogalärarutbildning.
Mer av Sandra – www.naturewise.dk

_MG_3130 - Copy