Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Bränt dig i solen? Solbränna och soleksem – Behandlingar och råd

Många av oss jagar en gyllenbrun nyans på huden under sommarmånaderna. Denna jakt efter den perfekta solbrännan resulterar många gånger i en röd, öm och solskadad hud. I vissa fall även soleksem.

Solbränna, soleksem och solskadad hud blir allt vanligare. Trots hälsovarningar om faran med att vistas i solen för länge utsätter många av oss fortfarande vår hud för solens brinnande strålar. Men vad händer egentligen när man bränner sig och vad kan man göra för att förebygga och skydda sig?

Sola säkert och förhindra solbränna, soleksem och solskador. Här kommer du kunna läsa om behandlingar, hemmametoder och förebyggande åtgärder vid solbränna och soleksem.

För att förstå hur du kan skydda dig och varför det är så viktigt är det bäst att börja med vad det är som egentligen orsakar solbränna?

Hudvård Axelsons

Vad är det som orsakar solbränna?

Varför blir du solbränd och får solskador? Och varför skiljer det sig så mycket från person till person?

Trots att två personer vistas i solen lika länge och på samma plats kan påföljderna vara väldigt olika. Vissa bränner sig väldigt lätt medans andra kan vara under solens strålar betydligt längre utan att ens bli en gnutta röda. Hur kommer det sig?

Att vi alla reagerar olika på solens strålar förklaras genom att vi har olika hudtyper. Det gör att vissa personer snabbt blir solbrända utan problem och andra får besvär vid solexponering. Vilken hudtyp du har kan vara både individuellt och genetiskt.

Vi blir solbrända av för mycket exponering av ultraviolett (UV) ljus. Det finns flera olika typer av ultraviolett ljus i solens strålar.

UVA – Är den typ av solstrålning som man kan sammankoppla med hudåldring. Dessa strålar är i princip lika starka under hela dagen och tränger ner djupt i huden och orsakar att huden åldras i förtid.

UVB – Är de ultravioletta ljus som förknippas med solbränna. UVB-strålarna är starkare ju högre solen står på himlen. UVB strålarna gör att huden blir bränd och rodnar. Det är en varningssignal på att man exponerat huden i solens strålar för mycket.

UVC – Denna typ av strålning absorberas av atmosfären och når inte jorden och vår hud. Det är därför UVC anses den minst farliga av de ultravioletta strålarna.

Exponering av din kropp mot både UVA och UVB är associerat med att utveckla solskador, hudcancer och annan hudskada.

I det yttre skiktet av huden finns Melanin som är det pigment som ger din hud sin normala färg. När du utsätter dig för UV-ljus skyddar kroppen sig genom att öka produktionen av melanin. Ökad produktion av melanin bygger upp ett framtida skydd av huden. Det görs för att hindra huden från att absorbera mer UV-ljus och ger en mörkare hudton.

Den solbränna som skapas av ökat melanin varar i några veckor eller månader. Under den tiden fungerar solbrännan som ett ökat skydd mot solskador. Det är UVB-strålningen som triggar den ökade produktionen av melanin, mörkare hudton och solbränna. UVA strålarna kan visserligen ge ett mörknande melanin men ökar inte mängden. Istället kan UVA strålarna ge skador djupare ner i huden.

Snabb och hög exponering av UV-ljus kan ge ökad risk för soleksem, olika sjukdomar, påskynda hudens åldrande och reducera immunförsvarets funktion. På det svarar kroppen med att bli röd, bränd, öm och i vissa fall med mer allvarliga symptom.

Vi ska berätta mer om hur du upptäcker solbränna i tid och vilka symptom som kan uppstå när du uppsätts för hög exponering av ultraviolett ljus.

Solbränna bränt sig i solen Axelsons.se

Symptom vid solbränna

Alla utsatta delar av din kropp – inklusive dina öronlock, hårbotten och läppar – kan bli solbrända. Du ska även tänka på att täckta områden på kroppen kan ta skada av solens strålar. Vissa kläder är nämligen tunna och släpper igenom solens UV-strålar.

De vanligaste symtomen på att du exponerat huden för mycket UV-strålning kanske du känner igen:

 • Röd hud
 • Rodnad
 • Huden känns varm
 • Klåda
 • Smärta och ömhet
 • Soleksem
 • Torra läppar

Om du har bränt dig mycket kan du få symptom så som:

 • Svullnad
 • Små vätskefyllda blåsor
 • Huvudvärk, feber, illamående
 • Känna dig svag och trött

Tecken och symptom på att du bränt dig visas vanligtvis inom några timmar efter solens exponering. Men det kan ta en dag eller längre för att veta den fulla omfattningen av din solbränna.

När ska man uppsöka en läkare?

Om du får mer allvarliga symtom av din solbrända hud bör du kontakt din läkare. Upplever du till exempel några av dessa symtom kan det vara en bra idé:

 • Uttorkning
 • Svåra brännskador på mer än 15 procent av kroppen
 • Blåsor som täcker en stor del av din kropp
 • Feber, extrem smärta och huvudvärk
 • Förvirring, illamående eller frossa
 • Sök även vård om du märker tecken eller symtom på en infektion.

Allvarlig solbränna kan ibland kräva behandling på ett sjukhus, applicering av speciella krämer eller täckning med förband.

Det finns vissa riskfaktorer som man bör känna till och ta i beaktning när man ger sig ut i solen. Du har väl inte glömt att vissa har det lättare och löper större risk för att bränna sig.

Faktorer och riskzon för solbränna

Alla kan vara i riskzonen för att skada huden i solen. Det gäller oavsett hur mörk eller ljus din hudton är. Det finns dock vissa riskfaktorer som kan göra att vissa har lättare för att bränna sig eller få skador av för mycket sol.

Du ska vara extra försiktig om hur har:

 • Fräknar eller rött hår
 • Mycket blek hud
 • Hudproblem relaterade till ett medicinskt tillstånd, såsom psoriasis
 • En familjehistoria av hudcancer
 • Om du tar mediciner som gör huden mer känslig för solen
 • Om du vistas i ett varmt land eller på hög höjd där solen är mer intensiv

Ifall du har barn glöm inte att barnens hud behöver större skydd mot solen. Bebisar under 6 månaders ålder bör hållas ifrån direkt solljus.

Om du fått någon av de mindre allvarliga symptomen som vi pratat om här finns det vissa huskurer och behandlingar som du kan göra själv för att lindra din solbränna.

Om olyckan är framme hur behandlar och lindrar du solbränna?

Du kan inte bota solbränna eller soleksem, eftersom huden skadats och behöver läka. Men du kan hjälpa till att underlätta läkningsprocessen och svalka det utsatta området för att lindra obehaget.

Så fort du upptäcker att du bränt dig i solen, bör du direkt undvika att vistas i solen. Dessutom är det bra om du direkt kan påbörja behandling av det solskadade området för att bekämpa solens effekter på huden. 

Vad kan du göra direkt? Kyl ner!

Ta ett kallt bad eller dusch, alternativt kan du ta en våt trasa med kallt vatten mot det solbrända området. Det finns även vissa kylbalsam du kan köpa.

Drick vatten – Att dricka extra mycket vatten kan hjälpa till att reparera skadan som gjorts genom att kroppen leder mer vätska till huden. Att dricka är också viktigt för att förhindra uttorkning till följd av för mycket tid i solen.

Fuktkräm – att applicera fuktkräm på det solbrända området kan lugna huden och förhindra att den torkar ut. Det som är viktigt är att välja en fuktkräm som inte innehåller alkohol. Det finns flera typer av after sun (efter sol krämer). Även Aloe Vera gel är en vanligt förekommande kräm vid solskada eftersom den ger fukt och en svalkande känsla.

Är du intresserad av hudvård och andra behandlingar? Glöm inte att läsa mer om vår populära moderna hudterapeut utbildning och unika spaterapeut utbildning där du får alla verktygen du behöver för att arbeta med hudvård och andra behandlingar.

Skydda huden – Skydda det brända området med kläder som inte släpper igenom för mycket sol. Om du har fått blåsor är det viktigt att låta dessa vara. Blåsor bildas på huden för att hjälpa till att läka och förhindra infektioner. Om en blåsa spricker ska den hållas ren och gärna täckas över.

Efter ett tag kommer huden börja fjälla. Kroppen gör sig av med döda och skadade celler. Det är en process som kan vara i flera dagar. Låt huden trilla av naturligt och dra inte av huden.

Hur länge varar solbränna?

Ibland kan det vara svårt att omedelbart inse att man har blivit solbränd eller fått soleksem. Symtomen börjar vanligtvis synas eller kännas omkring 4 timmar efter att huden utsatts för solen. Solbränna är ett tecken på att kroppen försöker reparera skadad hud och det kan ta tid. Läkningstiden för solbränna eller en solskada kan variera beroende på hur svår skadan är.

 1. Mild solbränna varar i ungefär 3 dagar.
 2. Måttlig solbränna varar i ca 5 dagar och följs ofta av att man fjällar.
 3. Allvarlig solbränna kan vara i mer än en vecka och den drabbade personen kan behöva söka medicinsk rådgivning.

Även om de omedelbara effekterna av solbränna kan läka inom några dagar eller veckor kan skadorna ha en mycket långvarig inverkan. UVA-strålar skadar vårt genkodande DNA i kroppens hudceller. Det ger skador på lång sikt som vi inte ser eller märker av vid tillfället för solbrännan.

Hur ska du då skydda dig och på bästa sätt försöka förebygga solskador, soleksem och solbränna?

Vi ger dig tips och råd som är enkla att komma ihåg och följa.

Hudvård Axelsons

Förebygga solskador och solbränna

En vanlig rekommendation är att hålla sig borta från solen mellan klockan 10:00 till 16:00 när dess strålar är som starkast och UV-exponeringen är störst. Var försiktig även en molnig eller dimmig dag för UV-strålarna når dig i alla fall.

Solljus som reflekteras av vatten, snö eller sand kan också orsaka solbränna. Detta blir exempelvis viktigt om du ska åka skidor eller segla. Dessutom är UV-ljus mer intensivt vid höga höjder: Om du ska vistas på höga höjder blir det extra viktigt att skydda sig.

Här är några tips och råd för att minska huden för exponering av UV-strålning:

Titta på klockan. Solstrålarna är som starkast mellan kl 10 och 16. Om du inte kan stanna inomhus under det tidsintervallet försök hålla dig i skuggan. Försök att planera utomhusaktiviteter under övriga tider. Om du inte kan göra det begränsa hur länge du är i solen. 

Ha rätt kläder. Om du måste vara utomhus så kan du ta på dig solskyddande kläder. Exempelvis: En bred hatt, långärmad tröja och byxor. Kom ihåg – Mörka färger ger mer skydd mot soleksem och att solbränna, liksom tätt vävda tyger. 

Använd solglasögon när du är ute. Välj solglasögon med UVA och UVB skydd. Kontrollera UV-värdet på etiketten när du köper nya glasögon. Mörkare linser är inte nödvändigtvis bättre vid att blockera UV-strålar. Få hjälp med att hitta solglasögon som passar och sitter nära ditt ansikte. Vissa glasögon har även ”wraparound” ramar som blockerar solljus från alla vinklar.

Undvik solarium. Att använda solarium för att få en bas till solbränna minskar inte risken för bränna dig i solen. Det finns dessutom inget som visar att du bättre undviker soleksem.

Använd solkräm.  Täck alla utsatta hudområden med solkräm som ger skydd mot både UVA- och UVB-strålar. Solskyddskrämen bör ha en solskyddsfaktor (SPF) på minst 30 eller högre.

När och hur ska man applicera solskyddsmedel?

 • Applicera solskyddsmedel cirka 30 minuter innan du går ut.
 • Använd solskydd även på molniga dagar eftersom UV-strålar kan tränga genom moln.
 • Applicera mer solkräm varannan timme – eller oftare om du svettar mycket eller har badat.

Använd inte solkräm som har gått ut eller som är mer än tre år gammal. Tänk även på att undvika solkrämer som du kan ta skada av eller som förgiftar våra vatten.

Var medveten om mediciner som ökar din känslighet mot solen. Vissa mediciner kan göra dig mer känslig för solljus. Exempel på sådana mediciner är viss antibiotika, antidepressiva och antipsykotiska läkemedel samt vissa kolesterolsänkande läkemedel. Är du osäker är det bäst att kolla med en läkare och läsa bipacksedeln.

Alla typer av solskydd är också viktiga för att undvika och skydda sig mot soleksem. Har du koll på soleksem och varför så många får detta hudproblem?

Soleksem

Har du efter att ha varit i solen röda utslag som kliar? Då kan du ha fått soleksem.

Hur vet man om man har fått ett soleksem?

Soleksem ger stark klåda och röda utslag. Huden kan också bli varm, svida och soleksemet kan visa sig som flammiga partier på huden. Många förväxlar soleksem med en allergi. Sanningen är den att du i egentlig mening inte är allergisk mot solen.

Det som händer vid soleksem är att solen orsakar en inflammationsreaktion i huden när den utsätts för ljusexponering. Soleksem är inte farligt men kan medföra obehag i form av starkt kliande och irritation.

Soleksem är vanligt och uppkommer oftast på våren eller i början av sommaren. När man får en plötslig och stor exponering av solljus på ovan eller blek hud kan man få ett starkt kliande eksem. Eksemet kan också utvecklas till blåsor och kliande knottror. Vanligtvis börjar ett eksem avta efter en vecka.

Var får man soleksem?
Det är vanligast att man får soleksem på hud som man tidigare bränt i solen. Ansikte, axlar och armar är områden som många får soleksem på. Efter många små doser av sol brukar soleksem avta eftersom huden härdas efterhand.

Vad är viktigt att tänka på vid soleksem?

I början av våren eller sommaren är det viktigt att vara försiktig med att vistas för mycket i solen. Även om det är då vi i Norden helst är ute i solen. För att undvika solexem är det bästa att successivt trappa upp ljusexponeringen. Genom att utsätta huden för lite sol i taget hinner huden anpassa sig och bygga upp ett naturligt skydd. Om du har fått ett soleksem bör du undvika att utsätta huden för sol under några dagar.

Vad kan man göra för att förebygga, linda och skydda sig?

Precis som vid solbränna är det viktigt att skydda sig med kläder och solkräm som filtrerar bort UVA och UVB strålar. För att linda besvären från soleksem kan man kyla ner området med kallt vatten eller använda fuktgivande hudkräm eller kylbalsam. Hydrokortisonsalva kan hjälpa för att linda klådan.

Kortisonkräm som skrivs ut av läkare kan vara ett alternativ om man har ett väldigt besvärande eksem. Prata med en läkare om vilken hjälp som finns att få vid svårare soleksem.

Sola måttligt och var rädd om huden när du ger dig ut i solen!