Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


"Som Medicinsk Massageterapeut blir du en superduktig praktiker!"

Morgan Axelsons kunskaper som Medicinsk Massageterapeut och Personlig Tränare står för levebrödet under hans 5-åriga utbildning till kiropraktor. Oavsett hur mycket han lär sig menar han att massagen kommer att fortsätta spela en central roll.


Med skola på dagarna och behandlingar på kvällarna kan han utvecklas på heltid på det område han brinner för – kropp och hälsa.
– Jag får de flesta av mina kunder via rekommendationer, berättar Morgan. Jag har alltid med mig visitkort som jag delar ut när jag pratat med någon om mitt jobb. Man måste vara framåt och våga sälja sina tjänster! Det är också en bra idé att vara generös med tips, att bjuda på sin kunskap med hemövningstips och liknande om någon har ont.
Det märks snabbt när man vet vad man pratar om, och då blir de intresserade. Mina första kunder fick jag på Axelsons patientpraktik, jag lämnade ut mina uppgifter till nöjda kunder och därifrån har det vuxit. Nu har jag tillräckligt med jobb för att kunna leva på det – och samtidigt betala min fortsatta utbildning! Och på något sätt har jag faktiskt fortfarande en hel del fritid…fast, gränsen blir ju mer flytande när man jobbar med det man verkligen gillar.

På vilket sätt har du nytta av kunskaperna som Medicinsk Massageterapeut under dina kiropraktorstudier?

– Det jag har allra störst nytta av är vanan av att jobba praktiskt med händerna med människor. Det manuella arbetet har jag redan i händerna, jag vet vad jag ska leta efter. Kiropraktorer är mest kända för den teknik som heter justering – populärt kallad att ”knäcka”. Det är lite synd att det är så, en del drar sig kanske för att gå till en kiropraktor av den anledningen. Faktum är att den största biten även av kiropraktik är undersökningen och mjukdelsbehandlingen – muskler och bindväv.
Som Medicinsk Massageterapeut har man med sig mer praktisk kunskap i mjukdelsbehandling än vad som ingår i hela kiropraktorutbildningen! Det jag lär mig på studierna som är nytt, är framför allt de teoretiska bitarna. Kiropraktorutbildningen är en akademisk utbildning! Efteråt kan man bli praktiker eller teoretiker, till exempel forskare. På Axelsons lär vi oss allt som är viktigt i det praktiska.
Även när jag är färdigutbildad kiropraktor och fått alla teknikerna därifrån, kommer massagen fortfarande att ha den största rollen. Dessutom säger man lite skämtsamt på kiropraktorskolan att ”det som tar fem år är inte att lära sig justera, utan att lära sig förstå när man ska låta bli”. Och det är helt sant, eftersom metoden kan vara riskabel under vissa omständigheter, måste våra färdigheter i att undersöka vara massiva.

Hur står det i proportion till de undersökningar du lärt dig som Medicinsk Massageterapeut?

– De undersökningar vi lär oss på kiropraktorskolan handlar om att fastställa grundorsakerna till klientens problem, till exempel genom det vi kallar neurologisk status, där vi testar full neurologisk funktion i kroppen via muskeltester, reflexer, känseln på specifika hudområden och högre hjärnfunktioner. Vi lär oss också flera hundra olika så kallade kliniska funktionstester, vilket framför allt ska göra oss skarpare på att ta reda på vad som är fel, vad vi ska behandla och när vi ska skicka vidare till primärvården.
Alla dessa olika typer av tester lär vi oss också i massageutbildningen till Medicinsk Massageterapeut, men naturligtvis färre och inte lika djupgående. Och det behöver man heller inte! De metoder man arbetar med som Medicinsk Massageterapeut innebär inte någon risk för klienten, samtidigt som man vid de flesta typer av problem kan komma väldigt långt med dessa metoder. Som Medicinsk Massageterapeut är man en muskelexpert och arbetar även med bindvävsbehandling och leddysfunktioner, vilket gör att vi kan behandla majoriteten av rörelseapparatens alla akuta skador, överbelastningsskador och vardagliga smärtor.

Vilka metoder arbetar du med, och vilken typ av bekymmer kan du hjälpa folk med?

– Vi börjar med justeringar först i årskurs 3. Sedan tidigare har jag med mig metoder som revolving, avancerad muskulering och strain and counterstrain. Dessutom har jag tagit till mig en hel del Anatomy Trains-tänk, jag har gått workshop med Tom Myers, läst hans bok och sett filmer på nätet. Det går hand i hand med revolving. Jag har några ”kroppsgurus” på varje område som jag suger till mig kunskap från.
Listan är lång på saker som jag behandlar med framgång! Lokala muskelsmärtor, ryggskott, nackspärr, spänningshuvudvärk, ischiassmärtor,  senproblematik och sensmärtor, ledsmärtor, alla typer av utstrålningar, andningsproblematik, Thoracic outlet syndrome, frozen scoulder,  impingement syndrome, problem med instabilitet, karpaltunnelsyndrom, tennisarmbåge, whiplash m fl. Jag har blivit skarp på att hitta orsaken till problemet, t ex var en nerv sitter i kläm, och vet därför oftast var och hur jag ska jobba.

Vilken användning har du av dina kunskaper som Personlig Tränare?

– Många patienter behöver stärka sina kroppar för att bli smärtfria och för att förbättra sina problemområden. Som PT har jag lärt mig lägga upp klockrena träningsprogram för olika behov och även att ge personlig motiverande träningsvägledning för den som behöver den typen av coaching. Motivation är en viktig bit för mig som PT, att sporra klienten till att faktiskt göra det vi pratat om för att få de resultat som eftersträvas.

Vad kan du inte? Vilka kunder skickar du vidare, och till vem?

– Jag har som sagt inte lärt mig justeringar än, så om klienten behöver justeras så jag har en kiropraktor som jag känner och som jag alltid skickar dem till. Men med strain-counterstrain kan jag i de allra flesta fall komma till rätta med låsta leder. Och i de fall då det inte går, så gör det fortfarande någon nytta med mjukdelsbehandling som inledning. Även om det som behandlas är en låst led, är det ofta muskler och bindväv som ligger bakom, som har dragit leden in i ett dysfunktionellt läge – hållningsvanor, statiska arbetsställningar, stress. Mjukdelsbehandling och rehabiliteringsträning behövs tillsammans med justeringarna, för att resultatet ska bli varaktigt!

 

Allas resa börjar någonstans. Vill du byta karriär eller byta jobb? Saknar du inspiration? Då kanske några av de här artiklarna kan vara av intresse: