Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Söndagsångest

Bli av med din Söndagsångest

Hela veckan har du längtat till helgen men lördagen är redan över och söndagsångesten smyger sakta in. Du inser att helgen börjar gå mot sitt slut. Innan du vet ordet av det är söndagsångesten och dess kompanjoner, rädslan och stressen redan ett faktum.

Känner du igen dig? Då är du på rätt plats. I den här artikeln berättar vi inte bara om hur du tacklar din söndagsångest vi vill hjälpa dig bota den för alltid! Du kommer få svar på och kunna läsa om:

  • Vad är söndagsångest?
  • Hur många har söndagsångest?
  • Vilken är den vanligaste orsaken?
  • Hur du undviker söndagsångest
  • Hur du kan bli av med söndagsångest helt, må bättre och hjälpa andra.

Är du trött på att söndagsångesten kommer tillbaka som en (icke-)favorit i repris? Följ med så berättar vi hur du blir av med den.

Vad är söndagsångest?

Vad är söndagsångest?

Söndagsångest är en känsla av oro, nedstämdhet och stress som dyker upp under just söndagar. Anledningen till att vi får den här ångesten på just söndagar är för att det för de flesta av oss är den sista lediga dagen innan veckan börjar på nytt.

Hur många har söndagsångest?

Visste du att 6 av 10 svenskar har haft söndagsångest? I alla fall om vi ska tro en undersökning gjord på 1085 personer som utfördes av Novus tillsammans med Nackademin. Samma studie visade även att hela 45 procent av 18-29 åringar upplever återkommande söndagsångest och att hela 78% lider av eller har lidit av det under sin livstid.

De vanligaste orsakerna var att man inte trivs med sin sysselsättning, stress och att det helt enkelt är tråkigt att helgen snart är över. Men finns det då något du kan göra för att minska din, eller bli av med din söndagsångest för alltid?

Söndagsangest Infografik (infographic) Axelsons - Bli av med din söndagsångest-min

Minska din söndagsångest

Svaret på frågan ovanär: absolut kan du det! Här nedan hittar du 15 tips för att undvika din söndagsångest och vad du kan göra när du väl har söndagsångest.

1. Se till att få tillräckligt med (bra) sömn

Det här tipset kommer antagligen inte som någon överraskning. Det är därför vi valde att ha det som vårt första tips. Du kommer märka att många av våra andra tips är relaterade till just sömn. Faktum är att du antagligen väljer att sova lite extra på helgen. Men det kanske inte räcker att du sover ut ordentligt på lördag och söndag om du har sömnbrist under resten av veckan.

Tänk på att din kropp har en dygnsrytm och vet inte nödvändigtvis vet att det är helg. Du kan läsa mer om sömn i vårt artikel om sömnbrist. Vårt tips är att på söndag (och resten av veckan) testa att gå upp tidigt, se till att varva ner på kvällen och lägga dig i tid.

2. Ät hälsosamt och skippa ångesten överlag

Nästa tips kommer säkert inte heller som en överraskning. Du är vad du äter och det du äter påverkar hur du känner och hur du mår! Se till att ha en balanserad och hälsosam kost. Även om du väljer att unna dig lite extra under helgen oavsett om det är till fredagsmyset eller lördagsgodis tänk på att regelbundet äta saker som är bra för dig.

Ifall du vill lära dig mer om att äta rätt kan vi rekommendera vår distansutbildning till kostrådgivare. Oavsett om du vill arbeta med kost eller bara vill lära dig mer om vad du stoppar i dig är det här en utbildning som passar alla. Du hittar även en mängd olika artiklar här på sidan där du kan lära dig en massa.

3. Träna och rör på dig

Vi lever allt mer stillasittande liv. Du borde därför träna och röra på dig ofta. Träning och motion kommer göra att du mår bättre, känner dig friskare och stressar mindre vilket ofta leder till mindre ångest överlag.

Ifall söndagsångesten redan slagit till kan även en promenad, löprunda eller träningspass hjälpa dig att bli av med den! Ifall du är intresserad av träning hittar du många artiklar här på sidan men även på pteducation.se. Där kan du även läsa om hur du utbildar dig till PT och en artikel dedikerad till varför träning minskar stress.

4. Yoga, mindfullness och andning

Det har visat sig att både yoga och mindfulness övningar kan hjälpa dig som lider av ångest. Även andningsövningar och meditation är bra sätt att må bättra och dämpa ångest med. Det gäller såklart även den ångest som smyger sig in på söndagar.

Vår favorit är yoga av den enkla anledningen att du får med träning, rörlighet, andning, mindfullness och meditation samtidigt. Med andra ord ett perfekt sätt att både förebygga men även att dämpa och få bort söndagsångesten på!

5. Gör något roligt

När söndagsångesten slår till är det bra att försöka hitta på något du tycker om. Även om du kanske inte känner för det i just den stunden. Varför inte träffa familj, fika med vänner, läsa en bok, fixa i trädgården, lösa ett korsord eller titta på en film. Även om du inte är på humör brukar det här hjälpa.

6. Skippa alkoholen och skippa ångesten

Fredagar och lördagar brukar för många innebära en större konsumtion av alkohol. Det i sin tur leder till att du sover både sämre och längre. Vi måste väl inte påminna dig om hur viktigt sömnen är för att inte ha söndagsångest? Då går vi inte ens in på alla andra dåliga effekter som alkohol kan ha på din kropp.

Om du dessutom sover bort halva söndagen och inte kan somna på kvällen är det inte konstigt att ångesten växer och du mår sämre och stressar. Kom ihåg att även om alkohol kan fungera ångestdämpande på kort sikt blir effekten tillslut ångesthöjande. Precis det vi vill undvika.

7. Fimpa!

Röker du? Då kan du lägga till ångest på listan av dåliga effekter som rökning har på din hälsa. Fimpa cigaretten tillsammans med alkoholen och ge din kropp chansen att skippa söndagsångesten!

8. Gå på massage

Det finns otroligt många fördelar med att gå på en massage. Förutom att den är skön och avslappnande hjälper den dig att varva ner, stressa mindre och kan hjälpa dig minska din ångest. 

Unna dig en massage eller varför inte gå vår kurs Massage till husbehov där du lär dig grunderna att massera hemma. Du kan även testa vår “prova-på-kurs” Massagens grunder som du pluggar på distans hemifrån! Gå kurserna själv, med en vän eller med din respektive och hjälp varandra bota söndagsångesten med en massage!

9. Skippa koffeinet

Du behöver inte skippa morgonkaffet men det kan vara bra för dig att veta att koffein både kan orsaka och förstärka ångest. Du kan läsa mer om koffein här. Tänk på att inte få i dig för mycket koffein och tänk på att det även kan rubba din dygnsrytm.

10. Drick Kamomillte

Kamomillte är en känd huskur som fungerar lugnande och kan hjälpa dig sova bättre. Det du kanske inte visste är att det även kan hjälpa dig med din ångest. I alla fall om vi ska tro den här studien.  Även om studien tittade på långvarig användning kan du testa att nästa gång du känner söndagsångesten krypa in ta en kopp kamomillte.

11. Ha kul under veckan

Om du mår dåligt på söndagen ska du göra något roligt (tips nummer 5) men lev inte bara för att göra roliga saker på helgen. Planera in roliga aktiviteter under veckan också, Det hjälper dig att ha något att se fram emot och minska på den obehagliga känslan på din lediga söndag.

Vill du förebygga stress som kan leda till ångest varför inte gå på en massage, spabehandling eller ett yoga pass under veckan, på lunchen eller efter jobbet?

12. Spara inte allt till helgen

Äntligen är det helg! – tänker du men när du vaknar upp på lördagsmorgonen inser du att kylen står tom, tvättkorgen är full och hur dammigt golvet är. När dammsög jag senast egentligen?

Många av oss sparar många av våra “måsten” till helgen. Vi fattar att du har mycket att stå i på vardagarna men försöka att få undan några av dina sysslor innan helgen så att du kan göra något du verkligen vill göra när du är ledig. Då kan du hitta på något roligare på söndagen än att tvätta underkläder.

13. Jobba inte

Måste vi säga det här? Du kanske har ett jobb där du jobbar helg då ska du givetvis hoppa över det här tipset. Men du kan nog gissa vad som händer om du jobbar måndag till fredag och på helgen. Om inte så är svaret: du är aldrig ledig, helgen flyger förbi och på söndagseftermiddagen slår ångesten till.

Se därför till att inte ta med dig jobbet hem och kolla inte mejlen. Försök att göra klart allt senast på fredagen och går inte det kan du skriva upp vad du ska göra på måndagen. Det får bort allt som måste fixas från ditt huvud, ger dig en känsla av kontroll och det blir lättare att släppa jobbet.

14. Kolla inte sociala medier

Gör dig själv en tjänst och ta en paus från alla sociala medier. Att se hur mycket andra hittar på (även om det ofta ser bättre ut än vad det är) kommer inte hjälpa dig. Istället kanske du känner att du slösat bort din helg när du valt att inte göra något alls.

Resultatet? Stress och ångest. Men att inte göra något alls kanske var precis det du ville göra, eller behövde göra! Istället för att fokusera på alla andra borde du fokusera på dig själv.

15. När ångesten väl slagit till

Den naturliga reaktionen av den obehagliga ångesten är att försöka fly eller ignorera den. När söndagsångesten slår till försök istället att ta några djupa, långsamma andetag. Det hjälper ditt nervsystem att lugna ner sig.

Fly sedan inte från ångesten utan acceptera den. Med det menar vi att försök förstå vad den beror på, tillåt dig själv att känna den  även om den är obehaglig. Det här brukar hjälpa för att lugna ner en kraftig söndagsångest. Kom ihåg att känslan är tillfällig och att den kommer gå över!

Tveka inte att berätta för både familj och vänner att du har söndagsångest, speciellt om den är återkommande. Att prata om den kan ge dig själv lite distans och andra perspektiv. Det värsta du kan göra är att ignorera den eller låtsas som ingenting.

Där har du dem, våra 15 tips mot söndagsångest. Givetvis kan du testa ett, flera eller alla och se vilka som passar dig bäst.

Alla de här tipsen kan hjälpa dig må bättre och kanske till och med göra att du blir av med söndagsångesten för alltid. Om så är fallet blir vi givetvis väldigt glada! Nu kan du äntligen njuta av dina söndagar!

För dig som tycker att de bara behandlar symptomen men inte det underliggande problemet har vi skrivit nästa stycke.

Hur botar jag söndagsångest?

Hur botar man söndagsångest?

Många som lider av söndagsångest känner sig fast i ett hamsterhjul. Varje söndag kommer ångesten tillbaka. Det kanske absolut viktigaste du kan göra är att försöka förstå vad den beror på. Ofta är det nämligen omständigheter du kan påverka.

I undersökningen som vi refererade till tidigare trodde mer än en femtedel (22%) av alla tillfrågade att söndagsångesten berodde på att de inte trivdes med vad de gjorde under veckorna. Det vill säga skolan och jobbet. 20% kände stress, 18% kände oro för den kommande veckan och 9% hade prestationsångest.

Formulerat annorlunda: totalt 69% av alla mådde dåligt på grund av fel jobb eller skola, stress, oro och prestationsångest. Är du en av dem?

Då kanske det är dags att fundera på att byta jobb eller byta karriär. Du spenderar en stor del av ditt liv på jobbet. Ska du må dåligt varje söndag tills du går i pension? Nej det tycker vi inte.

Vet du inte vad du ska göra eller känns det läskigt att testa något nytt?

Du är inte ensam.

Må bättre och få andra att må bättre på köpet

Oavsett vad du bestämmer dig för att göra tycker vi att du borde fundera på vad som gör dig lycklig och vad du mår bra av. Vill du må bättre själv, hjälpa andra att må bättre och testa något nytt kan en karriär inom friskvård vara något för dig.

Många som söker sig till oss på Axelsons går från att inte trivas på jobbet och upptäcker hur roligt och utvecklande det är att jobba med friskvård och hälsa. Bestämmer du dig att gå den vägen kommer du längta till måndagarna, må bättre själv och hjälpa andra att må bättre.

Känns det som ett för stort steg att ta? Eller känns det riskfyllt? Plugga på deltid samtidigt som du har kvar ditt nuvarande jobb. Känner du dig osäker om det är något för dig har vi även olika “prova-på-kurser” t.ex Massage för husbehov eller vår distanskurs Massagens grunder.

Slipp söndagsångesten en gång för alla och hjälp oss att fullfölja vårt mål att göra Sverige till världens friskaste land!

Några av våra utbildningar:


Referenser


https://www.sondagsangest.nu/novus-sondagsangest-rapport.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5843960/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2848393/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6137615/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3718554/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3683289/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2922919/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27912875

https://www.cambridge.org/core/journals/advances-in-psychiatric-treatment/article/neuropsychiatric-effects-of-caffeine/7C884B2106D772F02DA114C1B75D4EBF