Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


SPA – en välgörande arbetsmiljö!

Trött på buller, stress och fula kontorsbås? Tänk dig en arbetsplats där du är omgiven av skönhet, där du kan arbeta koncentrerat i en lugn miljö med dämpat ljus, kryddiga dofter och stilla musik. Välkommen till SPA-världen!

Arbetsmiljön påverkar i hög grad medarbetarnas välmående, arbetsinsats och inställning till företaget. Det är ett välkänt faktum som stöttas av ett flertal arbetsplatsundersökningar. Med rätt planlösning, inredning, ljusförhållanden och temperatur skapas positiva medarbetare som arbetar mer effektivt och trivs på jobbet. Annat som visat sig viktigt är växter och färger, bra luft och ventilation, frånvaro av störande ljud, samt möjligheter för att arbeta ostört.
Brister i lokalernas utformning påverkar å andra sidan medarbetarna negativt på en mängd olika sätt. Inspiration, koncentration och kreativitet ersätts av trötthet och huvudvärk. Detta gäller naturligtvis inte bara på jobbet, utan alla miljöer där vi vistas. Behagliga och harmoniska sinnesintryck hjälper nervsystemet att falla till ro.
Därför är det helt självklart att inredning och miljö är en viktig del av en SPA-upplevelse, oavsett om anläggningen ligger mitt i city eller på en avlägsen skärgårdsö. Kunderna ska gärna börja slappna av så snart de anländer, ingenting ska störa den positiva helhetsupplevelsen – och det kommer naturligtvis även personalen till godo!

En urban oas

Richard Axelson driver Axelsons SPA, beläget i Gallerian – ett stort butikscenter mitt i Stockholms City – och tidigare rektor för Axelsons SPA-school. Hans intention med SPA-anläggningen har varit att skapa en urban oas, där besökaren kan finna vila mitt i storstadens hektiska tempo och konstanta ström av intryck.
Jag skulle vilja säga att han har lyckats. Med min närmast allergiska motvilja mot shoppingcenter kan jag verkligen uppleva kontrasten – efter gatloppet mellan butikernas skrikiga reklamer, grälla färger och lysrörsljus framstår spaet som en räddande famn i mintgrönt, nougatbrunt och crèmevitt, där jag välkomnas med en kopp ingefärsté och en skål med gojibär och hasselnötter. Fast ingången saknar dörr, känns ljuden från Gallerian avlägsna redan i receptionen.
2013-06-07 12.21.25
– Ambitionen har hela tiden varit att ge det bästa, att tänka på precis allt som gör vistelsen här så bra som möjligt. Vi har satsat en hel del på ljudisoleringen, behandlingsrummen är 100 % isolerade och klienten kan välja att njuta av avslappningsmusik eller tystnad, berättar Richard Axelson. Allting ska bidra till avslappning – former, dofter, ljud och ljus.
När vi nu inte kan erbjuda havsutsikt, ska möblernas former, dekorationer och material gärna ge associationer till naturen – sten, trä, blommor, bambu. Vi har ingen bastu eller jacuzzi men vi har badkar att ligga och koppla av i som en del av vissa behandlingar, och i alla behandlingsrum finns dusch.

Personalens välmående viktigt

– Att personalen trivs, det vågar jag skriva under på! ler Richard. Vissa har jobbat här sedan jag öppnade för ca 10 år sedan, andra är nyare i teamet och jag har verkligen fått ihop ett fantastiskt härligt gäng av avslappnade, sköna och jordnära människor som ger riktigt mycket i sitt arbete. Det är det jag själv älskar mest med SPA-branschen, att det handlar om möten med människor, säger Richard. För mig ger det här en utmärkt balans mellan entreprenörskap och att göra gott för folk. SPA-världen är en servicebransch och mötet med kunden handlar riktigt mycket om att skapa förtroende.
Terapeutens välmående och trygghet smittar av sig. Ibland får vi kunder som är stressade eller till och med otrevliga när de kommer in, och så är de fromma som lamm när de går härifrån. Som terapeut får man inte glömma att man kan hjälpa kunden från ett inre helvete till en inre himmel. Det är verkligen en välgörande miljö, alla mår bra av att vara här! säger Richard.

Mår bra av att röra vid andra

Kim Lindberg, som ger mig en härlig inpackning med varm lera, håller med. – Jag har arbetat på Axelsons SPA i 7 år, och jag trivs verkligen, berättar hon. På mitt tidigare jobb var jag ofta helt slut efter en arbetsdag, men här känner jag oftast att det finns krafter kvar när jag kommer hem, och är på gott humör. Arbetsmiljön är helt klart en del av förklaringen.
– Dessutom får jag naturligtvis ett positivt utbyte av att röra vid folk hela dagarna. Man talar ofta om oxytocinet som frigörs när man tar emot massage och beröring – men den som berör blir ju samtidigt berörd själv, säger Kim. Jag får kanske inte lika stor oxytocinutsöndring som mottagaren, men för mig är det tydligt att det är välgörande att röra vid en annan människa!
SPA-konceptet började växa sig stort i Skandinavien under 90-talet, och efterfrågan fortsätter att öka. – Folks medvetenhet om kropp och hälsa växer ständigt, konstaterar Richard. För oss i branschen gäller det att övertyga folk om vilken viktig plats vi har i deras personliga wellnessprogram. Allt hänger ihop!

Vill du jobba på SPA?

Ett day-spa ligger oftast i stan och där gäller som regel vanliga arbetstider, naturligtvis med en hel del helg- och kvällsarbete. På ett hotellspa som är mer avlägset och där inte all personalen finns att hitta i omkringliggande byar, ingår ofta boende och kanske även mat och annat i kontraktet. Alla SPA-anläggningar har olika behandlingsmenyer och därför olika krav på utbildning. En del ställen kräver att du ska vara utbildad massör, och så står de för konceptutbildningen.
Richard Axelson säger: – Kombinationen massör och SPA-terapeut smäller högt på de flesta anläggningar. Många större anläggningar erbjuder träning av olika slag, t ex yoga eller pilates. Det är naturligtvis även bra för dig själv som terapeut att du kan variera dig i arbetet, många redskap är därför alltid en fördel!
Många SPA-verksamheter har börjat med en blygsam behandlingsmeny hos en enda terapeut på ett hotell eller en badanläggning.

 

Läs mer om vår massage utbildning och hud och spa utbildning.