Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Stärka immunförsvaret

Stärka immunförsvaret naturligt hälsokost och tips- Axelsons.se

Vill du stärka immunförsvaret? Då är du på rätt plats. Givetvis finns det ingen enkel lösning som passar alla. Det finns inget magiskt piller som stärker ditt immunförsvar på en gång. Men det finns en hel del du kan göra själv!

I den här artikeln kommer du hitta nio tips på hur du kan stärka immunförsvaret på ett naturligt sätt. Är det en enda sak du ska ta med dig av den här artikeln så är det följande:

Ta väl hand om ditt immunförsvar så kommer det ta hand om dig!

Ett starkt immunförsvar är en investering i din hälsa och det finns mycket som du kan göra på naturligt väg för att ditt immunförsvar ska fungera optimalt. Låt oss börja med att kort bena ut vad immunförsvaret är för att sedan se lite närmre på saker som du kan göra på en gång för att stärka immunförsvaret.

Vad är immunförsvaret? - stärka immunförsvaret

Vad är immunförsvaret?

Kort sagt är ditt immunförsvar din kropps naturliga inre försvar mot främmande och farliga ämnen. Om ett farligt ämne tar sig in genom ditt yttre försvar (t.ex huden, munnen, näsan) tas förhoppningsvis dessa hand om av de inre försvaret. De farliga ämnena som det oftast är tal om kallas för patogener. 

Patogener

Patogener kan vi beskriva som “sjukdomsframkallare” det vill säga ämnen som kan göra dig sjuk och skada din kropp. Exempel på patogener är:

 • Farliga / dåliga bakterier
 • Virus
 • Svamp
 • Prioner

Förenklat kan vi säga att våra kroppar är mycket attraktiva boplatser för många patogener. Dessa sprider sig gärna i sin nya miljö. Om exempelvis skadliga bakterier eller virus lyckas ta sig in i din kropp finns chansen att de får en bra grogrund vilket gör att de snabbt kan föröka sig och bli fler. Det betyder att även små mängder patogener kan resultera i att du blir sjuk. 

Beroende på vilken patogen du har att göra med beter de sig givetvis olika och har olika inverkan på dig. Tar vi bakterier som exempel förökar de sig genom att dela på sig. Sedan kan de dels orsaka infektioner och dels bilda toxiner som gör oss sjuka. Virus fungerar lite annorlunda då viruset tar sig in i en cell och använder själva cellen för att föröka sig. Oavsett patogen och förlopp kan resultatet bli att du blir sjuk. Det är här ditt immunförsvar kommer in i bilden.

Immunförsvaret

Ditt naturliga försvar mot patogenerna är ditt immunförsvar. Det är inte som andra organ som finns på en specifik plats i kroppen utan det fungerar mer som ett nätvärk som består av olika delar och är tillgängligt i hela kroppen.

Immunförsvaret består av olika celler, organ, ditt blod, vita blodkroppar lymfa, proteiner och vävnader som kan kommunicera med varandra och som fyller olika funktioner. Den viktigaste funktionen är att särskilja mellan ämnen som ska vara i din kropp, främmande ämnen som kan skada dig och bekämpa dessa ämnen. Det hjälper även till med att laga skador på kroppen och ta hand om restprodukter. Det här nätverket finns som sagt över hela din kropp och vakar över dig dygnet runt.

Det finns mycket mer att säga om vårt immunförsvar och hur det fungerar. Faktum är att det förtjänar en egen artikel. För att den här artikeln inte ska bli för lång tror vi att det räcker med att du vet att ditt immunförsvar är din kropps naturliga försvarsmekanism mot skadliga ämnen t.ex bakterier och virus.

Innan vi går vidare och ser på hur du kan stärka immunförsvaret naturligt är det viktigt att än en gång poängtera att det här försvaret inte är helt isolerat. Med det menar vi att det består av många komponenter och att det kommunicerar hela tiden med andra delar av din kropp. På så sätt är det en integrerad del av hela din kropp och ditt välbefinnande. Ta därför väl hand om ditt immunförsvar så kommer det ta hand om dig när det behövs.

Hur kan du stärka immunförsvaret?

Hur kan du stärka immunförsvaret?

Det här är en fråga som många ställer sig. Det kan vara så att du har en jobbigare period där förkylningar avlöses av infektioner och du känner dig allmänt hängig. Det rör sig kanske bara om vanliga sjukdomar som en förkylning men du inser att det vore bra om du inte blev sjuk i tid och otid.

Fördelarna med ett starkt immunförsvar är ganska självklara. Med ett starkare immunförsvar kan sjukdomar motas bort redan i dörren. De behöver inte utvecklas till en punkt där du måste stanna hemma i sängen. Även om en sjukdom får fotfäste och utvecklar sig så kan ett starkare immunförsvar också vara en orsak till att du snabbare blir frisk. Med andra ord hjälper ett starkt immunförsvar dig att:

 • Hålla dig frisk
 • Bli frisk snabbare när du väl är sjuk

Det finns flera sätt att stärka ett nedsatt immunförsvar och det första kan vara att se på orsakerna till att det här systemet inte fungerar som det är tänkt. Det finns sällan en enda nedsatt immunförsvar orsak utan flera olika som tillsammans kan leda till att du lättare drabbas av sjukdomar och att det tar längre tid att bli frisk.

Lösningen

Samma sak är sann när det kommer till att hitta en lösning. Letar du efter en enda enkel lösning som passar alla mot ett dåligt immunförsvar kan vi berätta att du kommer leta länge och inte hitta något.  Det beror på att det rör sig om ett helt system med många olika delar som ska samspela. Men det vet du redan vet vid det här laget.

Den goda nyheten är att det finns mycket du kan göra här och nu för att förbättra ditt immunsystem. För även om det inte finns en enda orsak och en enda enkel lösning är faktum att du kan göra flera relativt enkla förändringar som på olika sätt kan stärka immunförsvaret.

Med det sagt har det blivit dags att se på våra tips om hur du stärker ditt immunförsvar.

Stärka immunförsvaret mat, hälsokost, naturligt

Stärka immunförsvaret naturligt

Det är inte många som kommer ifrågasätta påståendet att en hälsosam livsstil är bra för ditt immunförsvar. Även om det kan saknas en enda enkla lösning, ett magiskt piller som passar alla finns det mycket du kan göra för att få ett starkare immunförsvar fort och med några enkla förändringar.

Kom bara ihåg att även om vissa tips kan tyckas vara enkla så borde du inte underskatta kraften i dessa. Kom även ihåg att du kan få väldigt bra synergier genom att testa flera av dem samtidigt!

Här nedan hittar du våra 10 tips du kan göra för att hjälpa ditt immunförsvar att bli starkare.

10 Naturliga sätt för att stärka immunförsvaret:

Stärka immunförsvaret-Infographic, mat, hälsokost Axelsons.se

Här nedan går vi in lite mer ingående vad vi menar. Efter det berättar vi mer om kosttillskott och hur vad du ska vara vaksam på för att veta att du har ett nedsatt immunförsvar.

Stärka immunförsvaret-med massage

Stärka immunförsvaret med massage

Massage har väldigt många hälsofördelar och kan hjälpa dig att slappna av. Det du kanske inte visste var att en massage även kan ha en direkt inverkan på ditt immunförsvar. En massagestudie gjord på möss visade att massage kunde öka cirkulationen av vita blodkroppar i mössen det i sin tur tur kan hjälpa att stärka immunförsvaret.

En annan studie gjord på människor tittade specifikt på den massage som vi lär ut här på Axelsons, den svenska massagen, och resultatet visade att 45 minuters klassisk massage en gång i veckan stärkte immunförsvaret, minskade kortisolet (som är ett stresshormon) och likaså inflammationsämnen i blodet.

Missa inte vår artikel där Sabine berättar mer i detalj hur massage kan hjälpa dig att få ett starkare immunförsvar.

Är du däremot intresserad av att lära dig mer om massage är du på rätt plats! Hälften av Sveriges alla massörer är utbildade på Axelsons. Vi är kända som ”The home of Swedish massage” och har kurser och utbildningar som passar alla oavsett om du bara vill lära dig grunderna eller vill djupdyka och arbeta som massör.

Vårt Tips: Testa på massage med vår distanskurs: Massagens grunder eller på plats Massage till husbehov och se vad du tycker. Det är två korta kurser där du lär dig grunderna och kan testa på massage på riktigt.

Vill du ha djupare kunskaper erbjuder vi även det och du kan läsa mer här: massage utbildningar.

Ät hälsosamt - Stärka immunförsvaret Hälsokost Axelsons.se

Stärka immunförsvaret med hälsokost

Det vill säga ät en hälsosam och balanserad kost. Det här tipset kommer säkert inte som en stor chock för dig. Om du vill stärka immunförsvaret är kosten en viktigt del av processen, antagligen en av de viktigaste delarna. Genom att äta rätt och balanserat ger du din kropp verktygen att stärka ditt inre försvar mot patogener på en mängd olika sätt.

Tänk på att få i dig tillräckligt med vitamin C till exempel via grönkål, Vitamin D, Vitamin A och Magnesium. Ett enkelt sätt att göra det på är att göra egna ingefärsshot. Testa en shot med ingefära och gurkmeja för även dra nytta av de immunförsvars-stärkande egenskaperna som gurkmeja har!

Blir ett proffs på kost! Om du vill lära dig mer om kost och hälsokost på en djupare nivå kan vi tipsa om vår onlineutbildning till kostrådgivare. Oavsett om du vill ha kunskapen för dig själv eller vill jobba som diplomerad kostrådgivare passar den här utbildningen dig. För sanningen är att alla drar nytta av att äta hälsosammare.

Stärka immunförsvaret Hälsokost.png

Ät mer frukt och grönt

Ett exempel på att äta mer hälsosamt är att få i dig mer frukter och grönsaker. De är rika på vitaminer och mineraler som vår kropp behöver. Både frukt och grönsaker innehåller ämnen som inte bara ditt immunförsvar behöver utan som hela din kropp kan ha nytta av på många olika sätt. Till exempel kan fiberrika frukter och grönsaker göra att ditt matsmältningssystem fungerar bättre vilket kan stärka ditt immunförsvar genom att förbättra din tarmflora.

 

Stärka immunförsvaret genom att träna

Stärka immunförsvaret med träning

Att träning är bra för dig är nog allmänt vedertaget. En anledning till det är att det kan stärka din kropp och med det ditt immunförsvar på flera olika sätt. Ifall du vill stärka ditt immunförsvar borde du därför röra på dig varje dag.

Du tänker kanske: Varje dag? Eller Oj det låter jobbigt!

Det bästa är att du även med enklare träning kan se resultat fort. Du behöver inte nödvändigtvis träna hårt och bygga en massa muskler för att det här ska ge en positiv verkan på immunförsvaret.

Men om du är intresserad av träning och vill ta dina kunskaper till nästa nivå kan du göra som många andra och söka till vår PT utbildning! Använd kunskapen på dig själv och din träning, hjälp andra träna rätt eller varför inte både och?

 

Sömn och immunförsvaret

Sov tillräckligt 

Många av oss sover för dåligt. Det kan vara att vi sover för lite, har dålig kvalité på sömnen eller oregelbunden dygnsrytm. Sömn och din sömncykel påverkar ditt immunförsvar oerhört mycket. Se därför till att få tillräckligt med (bra) sömn!

På tal om att få bra sömn så kan du läsa mer om sömn, sömnbrist och vad du kan göra åt det i vår artikel sömnbrist som tacklar ämnet på djupet.

Ohälsosam övervikt stärka immunförsvaret

Håll koll på vågen

Vi är givetvis mot all vikthets som du säkert stött på i media. Tyvärr läggs alldeles för mycket fokus på vår vikt som är ett väldigt trubbigt sätt att mäta hälsa på.

Med det sagt är det viktigt att veta att en kraftig övervikt kan påverka ditt immunförsvar på ett negativt sätt. Det finns mycket som pekar på att övervikt leder till ett svagare immunförsvar.  Det luriga är att det här kan skilja sig väldigt mycket från person till person. Den goda nyheten är att med rätt träning, rätt kost, bra sömn och rätt livsstil landar du på oftast på en hälsosam vikt för just dig.

På köpet får du ett bättre immunförsvar. Vi sa ju att det fanns synergier!

Måttligt med alkohol

Måttligt med alkohol 

Givetvis är det skillnad på ett glas vin till maten och att dricka tills du dansar på bordet. Precis hur mycket alkohol vi kan dricka utan att skada kroppen är ett ämne som kan diskuteras länge. Något som är säkert är att alkohol påverkar ditt immunförsvar och att för mycket kan göra att det immunförsvaret försvagas ordentligt. För mycket alkohol kan även påverka sömnkvalitén negativt vilket du vid det här laget vet kan försämra ditt immunförsvar ytterligare. Om du dessutom ofta lider av söndagsångest kan även alkohol vara boven i dramat!

Sluta röka

Sluta röka

Vi vet att du som röker inte tycker det här är det enklaste tipset. Vi vet även att du redan vet att det inte är bra för dig. Men om du ofta är sjuk, förkyld eller har andra åkommor kan det här vara den stora boven. Rökningen är en dåligt immunförsvar orsak som varje läkare kommer att ta upp. Du har hört det här förr och du är säkert less på att höra det men gör allt vad du kan för att fimpa för gott!

 

Tvätta händerna

Tvätta händerna

Egentligen är det här inte ett tips för hur du kan stärka immunförsvaret. Det är mer ett tips för hur du undviker att bli sjuk. Patogener tar sig in i våra kroppar huvudsakligen via munnen, näsan och ögonen. Du tänker säkert inte på det men du tar dig i ansiktet många gånger varje timme.

Om dina händer är rena minskar risken för att du utsätter ditt immunförsvar för mer arbete. Tänk därför på att tvätta händerna, eller skydda dem med handskar, och att bara äta rengjord och vällagad mat.

En vanlig bieffekt av att tvätta händerna ofta är att de blir väldigt torra. Missa därför inte vår artikel om torra händer här.

Minska på stressen och stärk ditt immunförsvar

Minska på stressen

Idag vet vi att för mycket dålig stress kan leda till ett dåligt immunförsvar och sjukdom. Försök alltså att se på hur du kan minska på stressen. Det här är givetvis lättare sagt än gjort. Rätt mat, träning och sömn kan hjälpa på kort och lång sikt. Men om det finnas faktorer som orsaker långvarig stress behandlar du symptomen och inte orsaken.

Fortsätt med att röra på dig, äta rätt och vila ordentligt men det kan vara värt att investera lite tid och försöka gå till botten vad som orsakar stressen. Är det söndagsångest? Är du trött på jobbet?  Det kanske är dags att byta jobb eller byta karriar? Fundera på vad som orsakar stressen och vad du kan göra åt den.

Andra tips som kan hjälpa mot stress på en gång är:

 • Massage – Läs mer om hur en massage kan ge en boost till ditt immunförsvar här.
 • Yoga
 • Träning
 • Meditera
 • Mindfullnessövningar
 • Akupressur
 • Lyssna på musik

Där har du våra nio tips på hur du kan stärka immunförsvaret naturligt. Som du märker går många hand i hand så tänk på att försöka implementera flera av dem och under en längre tid. Se det som en investering och kom ihåg att det du investerar i ditt immunförsvar kommer du få tillbaka med mycket ränta!

Vi ska strax utforska om du på något sätt kan se att du har ett nedsatt immunförsvar men innan vi gör det ska vi kort svara på en vanlig fråga närmare bestämt om kosttillskott kan stärka ditt immunförsvar.

stärka immunförsvaret kosttillskott

Fungerar kosttillskott mot nedsatt immunförsvar?

Många undrar om kosttillskott kan hjälpa mot ett nedsatt immunförsvar. Idag finns det en rad olika kosttillskott som sägs vara bra för att stärka immunförsvaret. Det kan handla om C-vitamin som du tar som pulver eller som tabletter med olika mineraler och vitaminer.

Det finns delade meningar kring hur stor betydelse ett ökat intag av vitaminer och mineraler som C vitamin, D vitamin och zink i form av kosttillskott kan ha på ditt immunförsvar. Det blir ännu svårare att försöka fastställa mängden du behöver få i dig. Därför kan vi inte uttala oss vad du borde göra när det kommer till kosttillskott.

Om du vill försöka stärka immunförsvaret med kosttillskott kan det dock vara bra att tänka på att din kropp antagligen inte tar upp vitaminerna lika effektivt från ett piller som från vanlig kost.

En annan sak som är mycket viktig i sammanhanget är att det kan vara farligt att själv ordinera mängd och behov. Bara för att du upplever att du har dåligt immunförsvar och blir sjuk hela tiden är det inte säkert att vitaminbrist är anledningen. Det är därför viktigt att rådfråga med en läkare och undersöka vad symtomen kan bero på.

Vårt råd: Testa att försöka få i dig så mycket av vitaminerna och mineralerna det bara går på naturlig väg.

Innan vi sammanfattar artikeln tänkte vi avrunda genom att utforska vad du kan vara vaksam på för att förstå att ditt immunförsvar är försvagat.

Nedsatt immunförsvar - stärka immunförsvaret

Har du ett nedsatt immunförsvar?

Hur kan du veta om du har nedsatt immunförsvar? Det är svårt att ge ett definitivt svar på den frågan eftersom som du vid det här laget vet är ditt immunförsvar ett nätverk som sträcker sig över hela kroppen och består av många olika delar. Det finns dock en del symtom på att du kan ha ett dåligt immunförsvar. Det är ganska generella symptom så kom ihåg att de kan även bero på andra faktorer.

Du känner dig ofta stressad

Det är ganska vanligt att uppleva att du alltid blir sjuk när du blir ledig. Det här beror mindre på ledigheten och mer på att du inför ledigheten kanske har stressat mer än vanligt. Eller att du har ett stressigt jobb överlag. Alternativt att du trivs inte på jobbet.

Händer det ofta att du blir sjuk? Känner du dig ofta stressad? Det finns nämligen många studier som visar att långvarig och intensiv stress kan ge ett sämre immunförsvar. Har du läst våra tips vet du redan det här. Kom bara ihåg att mycket stress kan alltså ses som ett slags symtom eller snarare en varningsklocka att du kan ha ett nedsatt immunförsvar.

Magproblem

Stressen kan påverka din mage och en mage som strular kan vara ett symtom och varning på ett nedsatt immunförsvar. Kom ihåg att dina tarmar utgör en viktig del av ditt immunsystemet. Ignorera med andra ord inte en stökig mage utan tänk på stressa mindre (läs våra tips ovan vad du kan göra) och att äta mat som är bra för den!

Du är alltid förkyld

Det är normalt att vara förkyld lite då och då och behöver inte betyda att ditt immunförsvar inte fungerar. Har du barn kanske det händer oftare då de drar med sig sjukdomar från dagis. Men att ofta vara sjuk är ett vanligt tecken på ett nedsatt immunförsvar. Om du till exempel hela tiden går omkring och nyser och hostar kan det vara ett symtom på att immunförsvaret inte är starkt nog. Testa tipsen ovan och se om du mår bättre.

Du har problem med ständiga infektioner

Svamp, mask och andra typer av infektioner är också symtom som kan kopplas till ett nedsatt immunförsvar. Om du ofta drabbas av olika typer av infektioner kan det vara ett tecken på att immunförsvaret inte klarar av att handskas tillräckligt bra med dessa patogener.

Du är alltid trött 

Om du sover tillräckligt men ändå är trött kan det också vara en signal som talar om att immunförsvaret inte fungerar som det ska. Tröttheten kan bero på att din kropp försöker lagra energi för att klara av de ständiga attackerna från skadliga ämnen.

Det enklaste du kan göra är att försöka följa så många av tipsen vi beskrev ovan och se om de här faktorerna ger sig eller åtminstone minskar. Testa så många du bara kan och ge din kropp tid att stärka sig.

Vad kan du göra just nu för att stärka immunförsvaret redan idag? – En sammanfattning

Lösningen på problemet med nedsatt immunförsvar ligger inte långt bort. Det finns saker du kan göra redan idag för att hjälpa din kropp stärka ditt immunförsvar.

De fyra viktigaste är antagligen att äta rätt, få tillräckligt med bra sömn, träna och stressa mindre.

Tänk på att om du inte tagit hand om ditt välmående på ett tag försvinner inte alla problem bara efter en bra måltid eller en natt med god sömn. Givetvis hjälper det men för att stärka ditt immunförsvar på längre sikt är det såklart bra att värna om din hälsa och eventuellt förändra din livsstil till det bättre.

Idag kan det vara så enkelt att du får i dig lite mer grönsaker, bestämmer dig för att inte sitta med din mobiltelefon på kvällen, varvar ner och får en god natts sömn. Du kan även testa att ta en rask promenad på 30 minuter. När du är ute och går och syresätter din hjärna kan du fundera på hur du skulle kunna minska på stressen i ditt liv. Vad skulle få dig att skratta och slappna av mer? Andra saker du även kan testa redan idag är att:

 • Gå på en massage, lyssna på musik eller testa yoga och meditation
 • Planera dina måltider vilket gör det lättare att äta hälsosam mat som du gillar.
 • Socialisera, skratta och hitta sätt att slappna av på.
 • Planera något roligt inom de närmsta dagarna.

Det här är saker som du kan göra just nu och som kan ha omedelbar effekt. Om du sedan fortsätter med samma typer av insatser under kommande dagar och veckor är chansen god att du kommer att stärka ditt immunförsvar!


Referenser

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3256323/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6523821/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22414338
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4717890/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3887500/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5352117/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1361287/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK209710/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26046935/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3419840/