Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Surfar på en gedigen utbildning

Laiza Eriksson bor och arbetar som massageterapeut i Australien. Med sin utbildning från Axelsons har hon märkt att hon har en stor fördel i förhållande till massörer som är utbildade lokalt, när det gäller att kunna hjälpa människor som har problem. Hennes kunskaper gav henne bland annat uppdrag som personlig massör åt proffssurfaren Taj Burrow under 8 års tid – fast själv surfar hon bara på sitt goda rykte.

 

– Jag gick min massageutbildning till massageterapeut 1998, då hade jag redan bott i Australien i 7 år. 1985 träffade jag en australiensk kille i Chamonix. På den tiden drev jag fiskrökeri på Torö utanför Nynäshamn på somrarna, medan jag började spenderade vintrarna i Australien, där jag också tog säsongsjobb inom restaurangbranchen, det var möjligt att få arbetstillstånd genom partnerskap. Vi är inte partners längre, men sedan 2002 har jag medborgarskap i Australien och valde att stanna här, berättar Laiza.

 

Ville ha en gedigen utbildning

– Under tiden på restaurang fick jag problem med länden och jag tänker att det var på grund av jobbet, det var hela tiden tunga lyft och slitigt på andra sätt. Jag började känna mig färdig med restaurangyrket men att jag ändå ville göra något med händerna, och jag ville hitta en ny bana.

Jag gick till läkare i Sverige 1997 för ryggen och då sa de till mig att inte jobba, inte rida, inte lyfta…jag lydde, men tillståndet blev bara värre. Jag började prova olika behandlingar; kiropraktik, akupunktur, massage…det gav god effekt och jag var perplex över att ingen läkare rekommenderat något alls i den vägen.

Laiza Eriksson

– När jag började utbilda mig till massageterapeut var det mest av egoistiska skäl, jag visste inte om jag rent fysiskt skulle klara av att massera professionellt. Jag visste att jag ville utbilda mig i Sverige, inte i Australien, för massageutbildningar i Sverige är otroligt mycket mer gedigna.

Jag pratade med lärarna på Axelsons, och de trodde inte att det skulle bli något problem, det är ett rörligt yrke där man får arbeta med sina egna muskler. Och jag måste verkligen varmt lovorda utbildningen och metoderna!

 

Mycket mer än avspänning

– Efter något år var mina egna smärtor lösta, tack vare hela processen med att både ge och få massage och tack vare all min nya kunskap och förståelse om kropp och muskler. Idag kan jag vara tacksam över den jobbiga perioden jag hade, för jag förstår verkligen kunder med smärta och begränsningar!

Efter utbildningen reste jag tillbaka och började direkt att jobba med två kiropraktorer i ett team. De var imponerade av min utbildning och upplevde mig som väldigt kunnig, och jag lärde mig massor av dem.

Jag är inte hos dem längre men jag älskar teamwork och vill gärna att mina klienter besöker kiropraktor eller naprapat som komplement till mitt arbete. Naprapater finns tyvärr inte i Australien, jag tycker att de är nära besläktade med kiropraktorer, men det tycker de inte själva, haha!

Jag tycker det fungerar mycket bra när klienten får 10 min kiropraktik och sedan massage hos mig. Uppmjukning i samband med justering innan eller efter är en mycket bra kombination, och jag tycker att justeringen som det första är det som fungerar allra bäst.

Jag har en stor fördel i förhållande till massörer som är utbildade här, när det gäller att verkligen kunna hjälpa människor som har problem. Massörer i Australien har kortare utbildning än i Sverige och sysslar oftast mest med avspänningsmassage. I början tänkte jag marknadsföra mig som ”classic swedish”, men här väcker det förväntningar om mjuk, ytlig massage, så i stället kallar jag det jag gör ”deep tissue” och idrottsskadebehandling.

 

Ryktet spred sig via proffssurfare

– Jag jobbade mig upp och fick en kundkrets. Jag bor i Yallingup i Western Australia, 30 mil söder om Perth, här är många vingårdar och inte minst många surfare. Något som lyfte min verksamhet en hel del var att jag fick Taj Burrow som klient, han blev proffssurfare sen och har legat på 2:a och 3:e plats i världen. Jag lärde känna honom 2001, när han var 20-21, de åren när han verkligen var på väg upp.

Han hade en egen PT, och han anlitade även mig så jag följde honom i ungefär 8 år som personlig massör. Han höll sig på topp tills han slutade tävla för 2 år sedan, men han är fortfarande välkänd i hela Australien.

Jag kan nog säga att det är Taj Burrows förtjänst att jag fick så många kunder, framför allt surfare. Masserar man några stycken som känner många människor så sprids ryktet, många kunder har stannat hos mig och en del kunder har återkommit genom 20 år! Taj rekommenderade mig direkt till sina kompisar, och gav även ut mitt namn i intervjuer och gav mycket credit till mig, han spred ryktet att jag var den bästa massören någonsin.

 

”Ingen annan skola har levt upp till samma standard som Axelsons” 

– Det är värst vad jag skryter nu, men jag tar det inte så personligt, jag har framför allt verkligen en fantastisk, gedigen utbildning och många bra metoder i ryggen. Det som var bra med utbildningen var att man verkligen lärde sig att fixa skador.

Surfare står inte bara på brädan men paddlar också hur mycket som helst mellan vågorna, de använder musklerna i nacke, skuldror och rygg hela tiden. Axlar och nacke blev min specialitet, jag har gått fördjupningskurser specifikt kring detta – men jag måste säga att ingen annan skola har levt upp till samma standard som Axelsons.

Redan från början när jag öppnade upp för att ta emot kunder, visste jag faktiskt precis vad jag skulle göra för att hjälpa dem. Man får känna sig för bland metoderna vad som känns bäst och vad som passar i olika fall, jag tror att alla massörer utvecklar sin egen stil.

 

Massagen blir en livsstil

– Under det senaste året har jag arbetat på en annan kiropraktikmottagning, och så har jag lite anknytningar till hotell och liknande, det gäller att hålla sig ajour. Jag har ett konstant flöde av kunder, och jag ser till att vara flexibel gällande arbetstider och arbetsdagar.

Vilka klienter man får hänger till dels samman med vilka tider man är öppen för att ta emot kunder. På dagtid kommer vissa kundgrupper, på helger och kvällar kommer andra. Jag tycker det är kul att jobba med aktiva personer som tar hand om sig själva, så jag gör mig gärna tillgänglig på udda tider för folk som jobbar och är upptagna i veckorna.

Jag är 56 år idag, hitintills har inte åldern gjort någon skillnad i hur mycket jag orkar eller vill arbeta. Jag drar kanske lite ner på intensiteten framöver och jobbar deltid. Massagen blir som en livsstil och är definitivt en del av min identitet. Det inspirerar mig själv att hålla en sund livsstil, jag vill vara på topp, det behövs för att kunna ge bra massage. Jag tänker absolut fortsätta massera så länge jag kan!

 

Vill du också utbilda dig till massör? Läs mer här om dina möjligheter hos Axelsons!