Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Susanne behandlar idrottsfötter, dansfötter och vanliga fötter

Mindre än ett år efter avslutad utbildning har Susanne Wiberg arbete nog för två. Hon har specialicerat sig på förebyggande fotvård för aktiva – men inga fötter är för vanliga för Susanne, som tycker otroligt mycket om problemlösning!

 

– Jag blev klar med min utbildning i november 2018, och startade eget med en gång under namnet Växjö Medicinska Fotvård. Jag öppnade en egen klinik – eller rättare sagt två! Det var så att en fotterapeut som varit aktiv i Växjö skulle flytta till Göteborg, hon hade två lokaler och jag köpte upp båda. Jag är en lite orolig själ och vill ha omväxling, skrattar Susanne.

Vill du också arbeta med fotvård? Utbilda dig påAxelsons fotvårdsutbildning – läs mer här: medicinsk fotvård.

 

Ger fotvård på äldreboenden

– Den ena lokalen ligger i Rottne, 2,5 mil utanför Växjö. Där är jag om onsdagarna, och de andra dagarna inne i Växjö. Förutom att jobba i mina kliniker åker jag även runt mellan olika serviceboenden för äldre, berättar Susanne vidare.

Susanne Wiberg

– Det började med att jag blev uppringd av personalen på ett boende, de behövde någon som hade lust att driva ambulerande verksamhet. Ryktet spred sig och nu kör jag ut till fem olika boenden! Jag gör det varannan vecka, så varje boende får besök av fotterapeut var 10e vecka.

Jag trivs mycket bra med min arbetssituation, det blir många härliga pratstunder med de äldre. De har också många olika typer av problem med föterna som är spännande att lösa, jag får inte bara klippa naglar.

 

Fyrahundra återkommande kunder efter ett år

– Jag har verkligen kommit ordentligt igång, inte minst med tanke på att det var minde än ett år sedan jag tog examen! Det fanns 150 återkommande kunder i den tidigare ägarens register, de har kommit över till mig. Den tidigare ägaren annonserade ut att hon efter 30 år lämnade över till mig, jag byggde om kliniken efter mina önskemål och vi hade lite mingel och öppningsfest.

Jag blev väl mottagen och alla hennes kunder ville fortsätta hos mig! De är så gulliga, vissa tar till och med med sig hembakade bullar och saft till mig. Jag jobbar väldigt mycket men det som får mig att orka är att det är så trevligt! Totalt sett är jag uppe i 406 återkommande kunder nu.

Det gäller verkligen att ligga i till en början. Jag vill gärna ha minst en anställd, men just nu jobbar jag upp verksamheten på egen hand. Jag måste ha tillräckligt med jobb för tre innan jag kan anställa en. Sociala avgifter och annat för en anställd blir nästan till ännu en extra lön. Så nu jobbar jag på, mellan 60 och 80 timmar i veckan när man inkluderar kontorsarbete, städning och allt!

Jag trivs – och samtidigt ser jag fram till att börja ha en mer normal arbetstid, ta semester och liknande, samtidigt som verksamheten kan fortsätta hjälpa lika många.

 

Förebyggande arbete för fotens rörelseapparat

– Det finns sex-sju medicinska fotterapeuter i stan, men ändå är det inte svårt att fylla upp med kunder. Alla har fötter! Jag jobbar mycket förebyggande, jag behandlar idrottsfötter, dansfötter och vanliga fötter. Det täcker in ganska många. Jag har haft en kampanj vid Arena i Växjö, bland annat spelar Lakers där och det kommer mycket folk. En kvinna från balettakademin har sin mormor i Växjö, hon och flera av hennes kollegor kommer till mig hela vägen från Stockholm.

För idrottare, dansare och andra aktiva innebär den förebyggande fotvården bland annat fotgymnastik och mobilisering av lederna. Det gäller att hålla musklerna mjuka från knäet och neråt. I vissa lägen tejpar jag, både förebyggande och vid skador. Klienterna får med sig program hem för fotgymnastik.

Vill du också arbeta med fotvård? Utbilda dig hos Axelsons – läs mer här!

– Dansare som har ont i en fot, som har förhårdnader eller som får ont när de står på tårna, får spänningar som fortplantar sig genom resten av kroppen. Det måste vara bekvämt för att de ska kunna göra sin bästa dans, och för att de ska hålla som dansare. Foten är första anhalten, käken är den sista… Genom mobilisering och fotgymnastik upplever de att de snabbt blir mjukare i hela kroppen, får bättre balans och lättare att ta ut stegen.

Fotgymnastik kan också till exempel lossa nervinklämningar och gör att man inte blir trött i fötterna på samma sätt. Ofta rekommenderar jag stödstrumpor till alla, från den som står och jobbar statiskt på ett fabriks- eller butiksgolv till idrottare som kan ha stödstrumpor på medan de löper… Man måste ha en bra strumpa som inte klämmer i tårna, de billiga man kan köpa i butiker är ofta sämre än att köpa hos en terapeut.

Det är synd att det inte är mer utbrett med förebyggande arbete kring fotens rörelseapparat! Det skulle ge fler friska fötter.

 

En heltäckande utbildning

– De lärde oss verkligen allt och lite till på utbildningen och jag kände mig minst sagt väl förberedd när jag gick ut. Fotvård är så mycket mer än vårtor och liktornar, man kan hjälpa till vid diabetes, reumatism och psoriasis, folk kan ha inrullade naglar och annat märkligt. I anatomin lärde vi oss mycket om fotens rörelseapparat, kunskaper jag använder mig av hela tiden.

Jag har jobbat med hästar tidigare och är specialicerad på deras rörelseapparat och skador. En led är en led, vare sig den sitter på en häst eller en människa, och jag har tagit med mig en del förståelse därifrån. Men även den som inte kunde något i förväg fick med sig hur mycket som helst, vi lärde oss alllt från scratch.

Jag studerade i Göteborg och vi hade fantastiskt bra lärare, allihop var jätteduktiga och hade sina specialområden. Det jag tycker absolut mest om med yrket är problemlösningen. Det är otroligt roligt och spnnande att hitta sätt att lösa varje kunds unika situation. Man får använda hela sin kreativitet, även om två personer har samma ”problem” så ser alltid lösningen lite olika ut. Det är så kul när man lyckas och det blir goda resultat, avslutar Susanne Wiberg.

Susannes klinik: www.vaxjomedicinskafotvard.se

 

Vill du också arbeta med fotvård? Utbilda dig hos Axelsons – läs mer här!