Tänk globalt, ät lokalt!

Vilka råvaror åt man i Sverige på vintern förr i tiden? Det finns förvånansvärt mycket och varierat i vårt svenska skafferi – hela året!

Förutom att säsongens grönsaker och frukter oftast är närproducerade, blir de billigare och smakar mycket bättre.

Frosttåliga grönsaker som grönkål, brysselkål och purjolök väntar på oss långt in på vintern. Den svenska maten blir klimatsmart eftersom vi väljer mat som är närproducerat. Det blir billigare och dessutom får vi ett mer hälsosamt liv.
Här följer en liten säsongslista över svenska läckerheter. Vår odlingssäsong startar redan på våren, med höjdpunkt i sensommarens skördefest, och frosttåliga grönsaker som grönkål, brysselkål och purjolök väntar på oss långt in på vintern.

Januari–mars

Frukt: Svenska äpplen.
Grönsaker & rotfrukter: Grönkål, savoykål, brysselkål, jordärtskockor, broccoli, fänkål, lök, morötter, potatis, kålrot, rotselleri, rödbetor, palsternacka, vitkål, rödkål, blomkål, zucchini, majs, rättika.

äpplen

April–maj

Förutom vinterns grönsaker och rotfrukter börjar vårprimörerna titta fram.
Grönsaker & rotfrukter: Rädisor, salladsgrönsaker, sparris, och färska örtkryddor.
Tips! Dags att göra nässelsoppa.

Juni–juli

Frukt & bär: Jordgubbar, smultron, hallon, körsbär, krusbär, hjortron, blåbär, svarta och röda vinbär, plommon.
Grönsaker & rotfrukter: Gurka, lök, morot, ostronskivling, potatis, rotselleri, rödbetor, rädisor, salladsgrönsaker, sparris, spenat, svamp, zucchini, vitkål och färska örtkryddor.

39950-039950

Augusti–september

Frukt & bär: Björnbär, hallon, blåbär, krusbär, lingon, körsbär, tranbär, svarta och röda vinbär, melon, plommon, päron och äpple.
Grönsaker & rotfrukter: Blomkål, broccoli, brytbönor, bondbönor, svamp, lök, majrova, ostronskivling, palsternacka, rotselleri, potatis, rädisor, rödbetor, tomater, sockerärter, gurka, majs, morot, spenat, gröna bönor, salladsgrönsaker, fänkål, pumpa, stjälkselleri, svamp, zucchini, vitkål samt färska örtkryddor.
Tips! Dags att musta äpplen och mjölksyra grönsaker.

Oktober–december

Frukt: Äpplen
Grönsaker & rotfrukter: Svartrot, blomkål, broccoli, brysselkål, fänkål, grönkål, jordärtskockor, tomater, groddar, gurka, grönkål, kålrot, svamp, majs, spenat, gröna bönor, salladsgrönsaker, lök, morötter, kålrot, ostronskivling, palsternacka, rotselleri, rädisor, rättika, rödbetor, stjälkselleri, svartrot, zucchini, rödkål, vitkål.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *