Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Tea Tree olja

tea tree olja

Det finns naturliga produkter som tycks vara bra för precis allting. En av dessa är Tea Tree olja som används världen över för hälsan och skönhetens skull. Oavsett om du lider av acneärr eller tycker att din andedräkt är hemsk kan du dra nytta av Tea Tree oljans magiska kraft. Så mycket magi är det dock egentligen inte fråga om för oljan har dokumenterade effekter som leder till goda resultat för så många olika åkommor.

Här ska vi se närmre på vad Tea Tree olja är och hur den kan användas i olika sammanhang. Vi börjar med att bena ut vad denna olja består av.

vad är tea tree olja

Vad är Tea Tree olja?

Från Australiens unika växtvärld får vi oljan som är bra för så mycket. Tea Tree olja kommer från det australiensiska te trädet. Det som är så spännande med den här oljan är innehållet som har omkring 100 olika kemiska ämnen. Det är de här ämnena som kan göra den stora skillnaden i många olika situationer.

De olika kemiska ämnena har olika egenskaper och kan påverka dig och din hälsa på olika sätt. Den aktiva ingrediensen i Tea Tree olja är en terpen med namnet terpinen-4-ol. Terpener är sammansättningar av väte och kol och det är terpener som ger eteriska oljor deras unika egenskaper.

För att få fram oljan från te trädet måste man ångdestillera grenar och löv. Det krävs alltså inte att man hugger ner hela trädet så Tea Tree olja är en hållbar produkt som fortsatt kan tillverkas på ett miljövänligt sätt.

vad är tea tree olja bra för

Varför ska du använda dig av Tea Tree olja?

Det finns god anledning till att Tea Tree olja är så populär. Den främsta egenskapen hos denna olja är att den är antibakteriell. På grund av detta fungerar den för en rad olika problem. I och med att oljan är väldigt stark behöver du inte använda särskilt mycket för att se effekt. Det gör den till ett ekonomiskt val.

Tea Tree olja för acne och acneärr är väldigt populärt och här finns det flera kända produkter som är lätta och säkra att använda. Om du väljer en Tea Tree olja som 1.0 Tea Tree Booster kan du behandla allt från svår acne till enstaka blemmor och kvisslor. Det här är en bra produkt för ansiktsvård men Tea Tree oljan kan användas för så mycket mer än så…

tea tree olja användning

Så kan du använda Tea Tree olja

När du väl upptäcker hur stor användning du kan ha av en liten flaska med Tea Tree olja kommer du se till att ha minst en hemma i alla lägen! Vi börjar med att se lite närmre på Tea Tree olja mot acne.

Behandla acne och acneärr med oljan

De flesta upplever vid något tillfälle i livet problem med acne. Acne uppstår ofta till följd av hormonrubbningar och därför är det inte bara tonåringar som kan råka ut för problemet. Obehandlad acne kan leda till acneärr.

Tea Tree olja användning mot acne är både i vårdande och förebyggande syfte. När huden producerar mer talg och porerna täpps till kan bakterier som förekommer naturligt i våra porer ge upphov till inflammationer.

Med Tea Tree olja behandling går det att motverka inflammation just för att oljan har antibakteriella egenskaper. Dessutom kan oljan hjälpa huden att självläka. Porer öppnas ut och talgen som fungerar som föda för bakterierna släpps ut på ett naturligt sätt.

Det går att själv behandla genom att dutta på oljan där du har problematisk hud. Normalt sett bör du se skillnad efter att göra detta en till två gånger per dag under en veckas tid. Tea Tree olja mot acne är också populärt för att den ger en så fräsch känsla i ansiktet. Det doftar gott på ett sätt som passar tjejer, killar, kvinnor och män.

Det går bra att behandla områden där det finns nya finnar såväl som acneärr. Huden kan jämnas ut och se mycket finare ut på kort tid. Detta med den helt naturliga Tea Tree oljan!

Tea Tree olja mot fotsvamp

Vid problem med fotsvamp kan Tea Tree oljan återigen bli en mycket effektiv behandling. Det ska dock sägas att det fungerar bäst vid mildare typer av fotsvamp. Vid svårare problem kan du behöva söka hjälp av läkare och få medicinering som skrivs ut.

Men något som de flesta som testar att behandla fotsvamp med Tea Tree olja upplever är att klådan minskar. Det är ju väldigt viktigt. Om du upptäcker begynnande fotsvamp som inte har spridit sig särskilt mycket kan du lyckas få bort den helt och håller med hjälp av oljan. Se bara till att dutta på regelbundet.

Eksembehandling

Det går också att använda oljan för att lindra besvär vid eksem. Det är bara att applicera för att få den antiseptiska hjälpen såväl som de antiinflammatoriska egenskaperna. Det betyder inte att eksemen försvinner av Tea Tree olja men de kan bli lättare att leva med.

Få bättre andedräkt

De antibakteriella egenskaperna kan också vara ett stort plus för dig som lider av dålig andedräkt. Om din dåliga andedräkt kommer av att du till exempel har ett inflammerat tandkött går det att testa med Tea Tree olja i munvatten. Du kan göra ditt eget med vanligt vatten och några droppar olja.

Skölj munnen efter att gurglat en stund med blandningen och se till att spotta ut allting. Du ska inte svälja Tea Tree olja. Förutom att du får en fräsch känsla och bättre andedräkt kan de antibakteriella egenskaperna fungera mot inflammerat tandkött vilket ger lindring.

Tea Tree olja kan också användas i tandkräm. Det här är ganska vanligt i naturliga munvårdsprodukter där man använder sig av oljan för den friska smaken, den goda doften och de antibakteriella egenskapernas skull.

Lindring vid förkylning

Du åker på en dunderförkylning och det är svårt att andas på grund av den täppta näsan. Nu kommer du att vara glad att det finns Tea Tee olja hemma. Hetta upp vatten och blanda i några droppar olja. Lägg en handduk över ditt huvud och andas in ångorna. Det här kan ge snabb lindring och dämpa problemen med nästäppan.

Bara att öppna flaskan med Tea Tree olja och andas in den starka doften kan kännas skönt när du är förkyld. Under förkylningstider kan du till och med välja att sprida den härliga doften med hjälp av doftljus som har plats för vatten blandat med olja att avdunsta i rummet.

Sårvård

Det går också att använda den här oljan för smart sårvård. Om du har drabbats av munsår eller kanske skadat dig kan du applicera lite olja på sår-området. Det är bäst att använda outspädd Tea Tree olja och du kan behandla två till tre gånger per dag. Tea Tree oljan är bra att ha i en första-hjälpen-låda!

Tea Tree olja i hårbotten

Ett annat område för Tea Tree olja användning är håret och hårbottnen. Du kan applicera Tea Tree olja i hårbotten för att till exempel behandla mjäll. Om du har torr hårbotten som kliar kan det här kännas otroligt skönt. Samtidigt doftar oljan gott och det är givetvis viktigt när du ska använda den som hårprodukt.

Som deodorant

Det är också ganska vanligt att se oljan som en ingrediens i naturliga deodoranter. Här får de antibakteriella egenskaperna betydelse på så vis att man kan få bort dålig lukt med oljan. Det är ju bakterier som ger upphov till dålig lukt. Oljan går att kombinera med andra oljor som lavendel för att få fram en fräsch doft som känns rätt för dig.

Mot mygg och insekter

Vid insektsbett som är lindriga kan du också testa att dabba på med lite Tea Tree olja. Det kan ge lindring så att du kliar dig själv mindre. Det här betyder ju att du slipper klia fram sår som i sin tur kan infekteras och blossa upp. Dessutom kan svullnaden gå ner lite då du till exempel har bitits av mygg. Var dock vaksam om eventuella allergiska reaktioner som kan kräva lite mer än behandling med Tea Tee olja.

För behandling av ögon

Det går också att få bort sekret och behandla huden omkring ögonen med olja. Här är det dock otroligt viktigt att du gör på rätt sätt. Det är inte att rekommendera att få en massa olja i ögonen. Det kan göra ont och kan inte anses vara hälsosamt.

Desinficera hemmet

Det är inte bara bakterierna som kan finnas på din hud och i din mun som kan behandlas med Tea Tree olja. Du kan spraya vatten blandat med olja över ytor som du vill rengöra. Under tider då fönster är stängda och bakterier lätt sprids på ytor inomhus kan det här kännas som ett extra lager av säkerhet.

Många väljer att göra en spray som de använder för i stort sett alla ytor. Det går att spraya på köksbänken såväl som på matbordet. Dessutom kan samma spray användas för att till exempel fräscha upp skor som börjar lukta lite illa.

utbildning skönhet

Viktigt att tänka på

Kom ihåg att Tea Tree oljan är giftig om den används i för stora mängder. Den kan till och med orsaka brännskador om den används på fel sätt. På grund av detta bör du ha svaret på frågan hur använder man Tea Tree olja innan du börjar med den.

Ibland får du instruktioner i beskrivningen av den produkt du har köpt ibland får du leta lite online. Det viktigaste är att du inte överdriver. Tea Tree olja är stark och du behöver sällan mer än några droppar av den.

Se till att barn inte kommer åt Tea Tree oljan för det kan bli farligt. Den bör stå på en plats där små händer inte kommer åt. Det stämmer att Tea Tree oljan är ett känt ämne som inte kan anses vara farligt eller förbjudet. Men det är viktigt att du som användare förstår vilka faror som finns och att du använder oljan på rätt sätt.

Några vanliga myter om Tea Tree olja

Sist men inte minst ska vi ta en titt på några vanliga myter om Tea Tree olja och se om de stämmer.

Tea Tree olja innehåller östrogen och är inte bra för män och pojkar

Det har förekommit studier som tycktes visa på att användning av Tea Tree olja skulle kunna orsaka bröstväxt hos män. Senare har dessa studier visat sig vara felaktiga på grund av hur de utfördes. Det läckte plast i oljan och därmed blev det helt felaktiga resultat. Så att Tea Tree olja skulle vara dåligt för män och pojkar är en myt!

Det är bara Tea Tree oljan som kan användas outspädd på huden

Det är med Tea Tree olja som med alla andra eteriska oljor. Outspädd Tea Tree olja kan vara otroligt irriterande på huden. Oljan måste späs ut på rätt sätt för att du ska få säker och trygg användning. Det bästa är att köpa en godkänd produkt som du kan lita på. Men var vaksam om din kropps signaler. 

Om du upplever att huden irriteras eller att du får en svullnad då du använder en eterisk olja är det dags att sluta.

Tea Tree olja är farligt för barn

Det går att använda Tea Tree olja även för riktigt små bebisar. Det är inte farligt men oljan måste vara utspädd på rätt sätt för att den inte ska orsaka irritation. Med det sagt så är det alltid bra att vara försiktig då alla kan reagera olika, speciellt med tanke på att tea tree olja är gifitg on den används i stora mängder och på brännskador. Det här är extra viktigt när man har att göra med småbarn.