Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Therese masserar människor till minskad smärta och stress

– Att kunna hjälpa en person att få minskad smärta i kroppen är ovärderligt, säger Therese Karlsson, medicinsk massageterapeut, certifierad massör och lymfmassör.

Therese gick ut Axelsons utbildning till medicinsk massageterapeut i början av förra året, och redan två veckor efter examen öppnade hon den egna massagemottagningen Friskvårdspunkten i Uppsala.
– Jag har alltid känt det i mig, jag är nyfiken på människor och hur jag kan få deras vardag att fungera bättre. Många går med krämpor, känner sig stressade, lider av sömnsvårigheter eller har kanske varit med om ett trauma som de inte bearbetat. Genom massagen kan jag hjälpa till.
Bland hennes kunder på Friskvårdspunkten finns idag studenter, arbetande personer och pensionärer, många som hittat henne på rekommendation. Therese jobbar även ute på företag och är aktiv med massagen på olika evenemang.
– Jag startade upp i början av förra året, och det har gått väldigt fort. Jag har alltid varit nyfiken på hur man kan hjälpa människor att leva en problemfri vardag. Jag vill ge så mycket i varje behandling. Jag tror att det betyder mycket att jag är intresserad av varje person som kommer, att jag ser varje kropp och är lyhörd till personen framför mig.

Friskvårdspunkten i Uppsala. Foto: Annika Skoglov

 
Utbildningen på Axelsons
Therese har själv en bakgrund som florist, och berättar att hon alltid har trivts med att jobba med levande material. Hon hade länge haft ett intresse för människor och hur kroppen fungerar, och bestämde sig därför för att utbilda sig till massageterapeut på Axelsons i Stockholm. Under utbildningens gång kände hon att hon ville lära sig mer, och valde att gå även steg 3 för att bli medicinsk massageterapeut direkt.
– Ju mer man lär sig inom området, ju mer inbiten blir man. Det finns så mycket att lära om kroppen, och hur allt hänger ihop både fysiskt och psykiskt.
– Att gå på Axelsons är det bästa jag har gjort. Det var en så fin klass och vi hade lärare som verkligen gav allt. Det känns som att man kommer hem när man går dit, och jag brukade ofta komma tidigt på morgonen för att själv praktisera yoga i lokalerna innan lektionerna började. Jag ser det verkligen som en milstolpe i livet att jag valde att utbilda mig på Axelsons.
Therese känner sig inspirerad av sina lärare på skolan, och håller kontakt med många av dem än idag. Att lärarna också varit med påverkat massagens roll i samhället är något hon tycker känns häftigt.
– Hans Axelsons finns kvar som lärare, han som startade skolan och var med och drog igång den svenska massagen och fick ut den i världen. Sen var det också våra lärare som var med och fick in massage på både förskola och skola, något som idag känns så självklart för många människor. Tänk ändå att det var mina lärare som drog igång det!
Under massage utbildningen fanns det en stor bredd på elever i klassen, berättar Therese. En kvinna hade precis gått i pension och valde att läsa klassisk massage och anatomi för att det var roligt. Det fanns personer som precis kom från gymnasieskolan med ett starkt hälsointresse och andra som var runt femtio eller sextio och valde att skola om sig från sina chefsjobb för att få jobba närmare människor. Alla kom med olika förutsättningar, kunskaper och förväntningar. Vissa hade inte svenska som modersmål eller önskade annan hjälp på traven, lärarna anpassade undervisningen efter dem med.
– Jag kan rekommendera alla människor som är nyfikna att utbilda sig inom massage. För mig var att gå steg 3 helt fantastiskt, jag skulle inte vilja vara utan den kunskapen idag. Då fick jag bland annat lära mig om fördjupade tekniker så som strain and conterstrain, revolving, rehabilitering, att ta blodtryck och mer om allmänna sjukdomar. I efterhand har jag även gått kurser i koppning och lymfmassage. Det är en sådan otrolig kunskap jag besitter som jag idag är så tacksam över att jag har. Jag har själv aldrig känt mig så bra i kroppen som nu eftersom jag också blivit mer medveten och går på behandlingar själv.
 
Att öppna eget som medicinsk massageterapeut
Efter avslutad utbildning finns det flera olika möjligheter till jobb; att starta eget, vara konsult eller vara inhyrd hos någon. Om man gör på sitt sätt, är lyhörd, vågar be om hjälp när man behöver och det känns bra i magen så kan det inte gå fel, menar Therese. Att starta upp en egen massagemottagning direkt efter utbildningen var lite kämpigt först, men hon menar att det alltid har känts rätt.
– Det här är ett helt fantastiskt yrke. Det är underbart att kunna fokusera på den enskilda individen och att ge varje kund all min tid under bokad tid. Att förstå hur de mår idag, igår och hur de ska komma vidare. När en person kommer till mig har jag fullt fokus på att hjälpa dem. För mina kunder är det obetalbart att ha en kropp som de kan samarbeta med.
Therese berättar att människor kommer till henne med alla typer av besvär, som ont i ländryggen, axlarna eller foten, käkproblem, ärr, svullnader och vätska i kroppen, eller för att de känner sig stressade eller har svårt att sova.
– Ibland händer det att kunder kommer till mig med t.ex. värk i ländryggen som de äter värktabletter för. De har redan besökt naprapat, läkare och fysioterapeut och hört att problemet inte går att lösa. Sen får de en behandling på 90 minuter och känner ingen värk på flera veckor. Att det kan bli en så stor skillnad, det är det man önskar. Många blir förvånade över hur mycket vi som medicinska massageterapeuter kan.
Therese blir otroligt lycklig när hon träffar kunder som kommer tillbaka och berättar att de efter hennes behandlingar mått bra det senaste halvåret.

Friskvårdspunkten i Uppsala. Foto: Annika Skoglov

En ljus framtid för massageyrket
– Jag tror att antal personer som väljer att gå på massage kommer att öka. Det händer så mycket inom sjukvården just nu, och man börjar se annorlunda på massage inom vården. Det börjar bli ett bättre samspel mellan läkare, sjuksköterskor, naprapater, fysioterapeuter och massageterapeuter, där vi kan komplettera varandra på ett sätt som bättre kan hjälpa människor. För är det någonting som jag ser att jag inte kan hjälpa till med så hänvisar jag sjävklart vidare. Det viktigaste är att personen får rätt hjälp.
Therese är övertygad om att fler människor kommer att förstå fördelarna med massagebehandlingar för ökat välbefinnande och välmående framåt. Och kanske även att allmänhetens syn på massageterapeutens roll kommer att skifta; från att gå på massage för avslappning till att göra det för att verkligen kunna få hjälp med långvariga problem.
– Idag är så många medvetna om sig själva och sin hälsa, mer så än tidigare. Det kanske har att göra med att många håller på att gå in i väggen av olika anledningar och har svårt att stanna upp. Man börjar tänka mer på alternativa lösningar på vissa problem i kroppen, och då hittar man till oss.
Therese uppskattar att vara en del av branschen, och ser andra massageterapeuter över hela landet som kollegor snarare än konkurrenter.
– Ju fler vi är, ju fler kan vi hjälpa. Jag hoppas att fler ska våga utbilda sig och satsa på det här. Det finns för många i samhället idag som kämpar med både smärta och stress. Då är det en fantastisk känsla att kunna vara den som hjälper dem att må bättre.

Hos Axelsons kan du utbilda dig till Massör i tre steg:

Steg 1 – Friskvårdsmassör
Steg 2 – Massageterapeut
Steg 3 – Medicinsk massageterapeut