Åsa Knutson – medicinsk fotterapeut

Åsa Knutson jobbar som fotterapeut på den egna mottagningen fotpaus på Scheelegatan på Kungsholmen i Stockholm. Hon utbildade sig inom Medicinsk fotvård på Axelsons 2013/2014 och har inte ångrat det beslutet. Vi fick möjlighet att prata med henne om vad hon gör idag.

 

Varför valde du att utbilda dig till medicinsk fotterapeut?

Fötterna är starka och ska helst bära oss hela livet. Och ändå är de så bortglömda. Utbildningen är koncentrerad på fot och underben. Jag tyckte om den tydligheten; att få arbeta med de bortglömda fötterna och underbenen. Det verkade vara ett häftigt yrke, med en lång historia och en hel mängd självständiga, kunniga kvinnor. Det såg ut som att det gick att ta många olika vägar och riktningar efter utbildningen.

 

Vad tyckte du om utbildningen?

Jag blir rörd när jag tänker på vilken utbildning jag fick. Det var en koncentrerad utbildning med ett otroligt engagemang för fötter och underben och för att vi skulle bli riktigt bra på detta yrke. En utbildning som var styrd av kunskap fylld med lång, lång erfarenhet. Där teori och praktik hade lika mycket värde och var relevanta för varandra.

Vi fick arbeta med fötter direkt, utbildningen var väl organiserad och det fanns ingen dötid. Det uppskattade jag när man satsar så mycket. Det var kunskap, kunskap, kunskap – lyssnande, lyssnande, lyssnade – görande, görande, görande – tänkande, tänkande, tänkande – lärande, lärande, lärande. Det var fullt fokus och inte alltid lätt, men jag förstod att det var för att jag skulle bli duktig i detta yrke. Det fanns helt klart stunder när jag var rädd att jag inte skulle klara av utbildningen, men det såg lärarna till att ändra på, och visade då hur jag skulle göra för att komma vidare.

Jag klarade utbildningen och det är jag stolt över. Nu när jag arbetar på min egen mottagning tänker jag ofta: – allt som jag lärde mig stämmer, det stämmer faktiskt hela tiden. Lärarna gav sig aldrig, de körde hårt till sista dagen. Jag blir fortfarande rörd när jag tänker på de lärarna.

 

Berätta om Fotpaus – hur är det att vara egenföretagare?

Fotpaus är för mig funktion, frihet och förebyggande, med ramar av regler och rutiner, och sist men inte minst utrymme för stor kreativitet. Jag vill driva företaget så tydligt och så ärligt som jag kan, med stort engagemang för de bortglömda fötterna. Återvinning har jag alltid varit road av och bygger både det ena och andra av olika material. Hos mig kan man hänga sin tunga kappa på en till synes vek galge av enträ, men den är superstark. Jag försöker hålla mig uppdaterad om vad som är mest miljövänligt, men det är inte alltid så lätt att förstå vad som egentligen är det bästa beslutet.

För skyltning, väntrum och det som jag bygger själv, kör jag hårt med återvinning; sporten är att inget nytt får köpas hur gärna jag än vill ibland. I behandlingsrummet måste funktion och regler gå före. När det gäller produkter är det mycket att ta hänsyn till; funktion, innehåll, tillverkning, förpackning, transport, efterfrågan m.m. Jag försöker återvinna där det går och kompensera med att återanvända där jag kan.

Nyföretagarcentrum i Stockholm har varit till stor hjälp, för jag visste inte mycket om hur man startar eller driver företag när jag började.

 

Vad är ditt bästa råd för hur man tar hand om sina egna fötter?

  • Lyssna på dina fötter. Är de med dig idag?
  • Rör på dina fötter. Bär de dig idag?
  • Ta hjälp och lär känna just dina fötter. Det finns fotterapeuter i hela Sverige. Besök en idag.

Läs vidareJobbet där framtiden ligger för dina fötter

Visste du att diabetes kan synas på fötterna? På Axelsons yrkesutbildning till

Kent masserar Brynäs IF

Kent Larsson jobbar som massör på heltid för Brynäs IF. Han finns

PT-utbildningen som ger dig möjligheterna till drömjobbet utomlands

Charles Berg är 24 år och kommer från Uppsala. Redan vid tidig

Den här webbplatsen använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Laddar...
Kan vi hjälpa dig?
close slider
Fält med * måste fyllas iKan vi hjälpa dig?
Fyll i formuläret nedan eller ring till oss på
08-54 54 5900

Vilken ort gäller det