Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Tillgänglighet och utbildning recept för framgång

 

Maria Andersson driver en framgångsrik massageverksamhet i Arvika sedan 1995 och har fått ett flertal priser för sitt företagande. Här delar hon med sig av några tips för framgång. 

 

Efter att ha arbetat som veterinärassistent i Stockholm i flera år kände Maria Andersson att det var dags att återvända till sina hemtrakter i Arvika. En nystart kräver ofta även ett nytt yrke, och hon bestämde sig för att satsa på massage. 1991-93 utbildade hon sig till massageterapeut hos Axelsons. Det blev ett naturligt steg för henne att gå från vård av hästar till vård av människor.

– Jag var van att arbeta med hästar och känna på deras extremiteter och muskler, så det satt redan i händerna, berättar Maria.

Efter utbildningen hyrde hon in sig hos en sjukgymnast, och sedan hos en naprapat i Stockholm. Där arbetade Maria som massör kvällar och helger under två år, vid sidan av sitt jobb som veterinärassistent. Sedan styrde hon kosan hem till Arvika, startade Arvika Muskelverkstad och har sedan dess arbetat heltid med massage.

 

Pampered young woman with male hands doing a massage. Technical details: This picture was taken using a 12,8mp full frame Canon 5D at ISO 200 with a 50mm prime lens. I have not used any noise reduction on this image, except for the dark areas. The image has been manually cleaned for small dust particles but has not been filtered. I develop all of my RAWs in Phase One (Capture One Pro) as a TIF file and with a sharpening setting of 45 which is low but still reveals a lot of detail without over filtering or degenerating the image quality.

 

Det dröjde inte mer än ett halvår förrän Maria kände att verksamheten gick runt. Och det dröjde inte mer än ungefär ett år förrän efterfrågan på hennes tjänster ökade så mycket att hon behövde anställa ytterligare en massör. Marias företag har sedan dess haft mellan en och tre anställda massörer, och det är normalt att de har fyra till sex veckors väntetid.

– Vi har alltid att göra, vi är aldrig sysslolösa, berättar Maria glatt.

Maria berättar stolt att Arvika Muskelverkstad har åkt ut och gett massage på ett och samma företag i hela tjugo år! På frågan om varför hon tror att hennes verksamhet varit så framgångsrik genom åren svarar hon:

– Lokalen ligger centralt. Jag har från början alltid funnits på plats, oavsett om jag hade kunder inbokade eller inte. Det är viktigt att alltid hålla tiderna. Står det att man har öppet mellan vissa tider så ska man ha det. Telefontider är också viktiga att hålla. Har man telefontider ska man finnas där för att svara, och för att återkoppla på meddelanden som lämnats. Man måste på alla sätt visa att det inte är en fritidssyssla man håller på med, utan en seriös verksamhet, det håller inte i längden annars.

Vidareutbildning är något som Maria valt att satsa mycket på under åren. Allt sedan den första massageutbildningen hos Axelsons har hon återvänt till skolan för kortare kurser, bland annat Hans Axelsons egenutvecklade massagemetod Mikromassage.

– De första tio åren gick jag många utbildningar. För att hålla mig uppdaterad, få ny inspiration och nya infallsvinklar. Nu försöker vi gå varje höst och vår. En del undviker att gå kurser eftersom det kostar en del, men ibland måste man bara göra det. Det är bra att fylla på i verktygslådan då och då för att kunna hjälpa kunden på bästa sätt.

 

iStock_000009183269XSmall

 

Maria väljer utbildningar som hon känner kompletterar den svenska klassiska massagen på ett bra sätt. Hon erbjuder bland annat djupgående cirkulationsmassage, koppningsmassage, Lotorpsmetoden, Hot Stone massage, mikromassage och kinesiotape.

– Kunskap är viktigt även för att man ska veta när man ska skicka vidare en kund om det skulle behövas, förklarar hon.

– Man kan jobba med massage på så många olika sätt. Vi har hittat vårt sätt att arbeta som funkar för oss. Vi har en bra kombination av metoder för att nå resultat, en bra mix. De flesta som kommer till oss vill inte ha avslappningsmassage utan behöver behandling för att de har ont nånstans i rörelseapparaten, eller en skada. Därför är det viktigt att kunden känner att det hänt nåt när de går härifrån, berättar Maria.

Marias stora engagemang för sitt yrke har inte bara resulterat i en framgångsrik verksamhet, utan även i en rad utmärkelser. Av Arvika kommun och Företagarna i Värmland fick hon ta emot pris som ’Årets kvinna i och för näringslivet i Arvika kommun år 2000’. Av den kvinnliga företagarföreningen FIA blev hon utnämnd till årets företagarkvinna i Arvika 2009, med motivationen att hennes verksamhet höll en hög kvalitet, att den visade att det går att leva på en smal bransch, och att hon dessutom bidrog till en positiv bild av Arvika.

 

MariaAndersson

 

Maria blev också utsedd till ’Årets Medlem 2014’ i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund på grund av sitt engagemang i förbundets aktiviteter sedan hon först startade sin massageverksamhet. Hon har suttit med i förbundets styrelse och varit distriktsombud under många år. Som distriktsombud har hon i Karlstad arrangerat kurser och föreläsningar med inbjudna ledare inom olika terapiformer.

– Det är kul att ett massageföretag uppmärksammas, och att man syns. Att få uppskattning stärker. Jag kanske inte har fått fler kunder på grund av utmärkelserna, men däremot mer kunskap genom alla kurser jag varit med om att arrangera. Så för min egen del har det påverkat mig på ett positivt sätt.

Maria trivs med att arbeta med massage, och tydligen trivs också hennes kunder med hennes sätt att arbeta med massage.

– Jag tar det på allvar, och kunderna märker det, säger Maria.