Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Torra händer – Huskurer och tips

Extremt torra händer - Huskur, självsprickor - Axelsons.se

Har du torra händer och vill bli av med dem har du kommit rätt. Du behöver inte ha extremt torra händer för att uppleva att det är jobbigt. Även mindre självsprickor på händerna kan leda till både sveda och obehag. Vi har tagit fram sex effektiva huskurer mot torra händer. Det bästa av allt är att du antagligen har ingredienserna hemma! 

En vanlig orsak till uttorkade händer idag är att du tvättar händerna ofta och kanske använder handsprit mer än vanligt. Men det kan finnas andra anledningar också. Du kanske har märkt att du har torrare hud och händer under vintertid då luften är kall och torr? Eller så har du torra händer året om?

Oavsett anledning hittar du en mängd tips och 6 huskurer i den här artikeln som du kan testa ifall du vill bli av med dina torra händer snabb och framförallt enkelt. 

Varför har du torra händer?

Innan vi berättar vad du kan göra kan det vara bra att förstå varför du överhuvud taget får torra händer. Det finns huvudsakligen tre skäl till att du får torra händer och vi har brutit ner dem till:

 • Fysiska påfrestningar (t.ex att du tvättar händerna ofta)
 • Väder och klimat
 • Medicinska skäl

För de allra flesta räcker det med en huskur eller en bra naturlig handkräm. Den som misstänker att det finns medicinska skäl till självsprickor på händerna bör dock uppsöka en läkare speciellt om våra enkla knep inte skulle förbättra din situation. Med det sagt, låt oss titta närmare på de vanligaste orsakerna och vad du kan göra åt det.

Torra händer tvätta händerna

Tvättar du händerna ofta?

Den kanske vanligaste orsaken till att ha torra händer just nu är att du tvättar dem ofta. Kom ihåg att det är lätt att torka ut huden på dina händer med vanlig tvål och vatten. Speciellt om du tvättar i lite varmare vatten. Om du tvättar dina händer flera gånger per dag och dessutom använder handsprit finns risken för att huden blir mycket torr.

Det här problemet kan du ofta lösa genom att välja skonsamma produkter som är återfuktande. Förutom det kan du försöka att använda handskar när du t.ex städar för att minska på handtvättandet. Mindre tvättande betyder bättre hud. Även om torra händer är vanligare under vinterhalvåret (mer om det strax) så kan frekvent tvättande leda till mycket torra händer året om.

För att undvika självsprickor på grund av att du tvättar händerna ofta kan du:

 • Välja en hudvänlig tvål.  
 • Undvika handsprit när den inte är nödvändig.
 • Förebygg torra händer med våra populära huskurer mot torra händer (mer om det strax)
 • Använda gummi- eller plasthandskar då det är möjligt så du slipper tvätta händerna lika ofta.
 • Har du barn? Försök lära dina barn att tvätta händerna ordentligt själva så att du slipper tvåla in dina egna händer samtidigt.

Torra händer på vintern

Torra händer på vintern

Det är mycket vanligt att få extremt torra händer på vintern. Den som annars aldrig har några bekymmer med torra händer och sprickor kan under vintermånaderna plötsligt få så nariga hud att det till och med gör ont. Ibland blir händerna så torra att du fortfarande har problem långt in på våren.

Det är framför allt kylan i kombination med torr luft som leder till detta. Speciellt om du går från väldigt kall luft till varmluft eller från kyla till värme. Huden som annars kan klara av frekvent handtvätt och andra påfrestningar orkar inte med då det dessutom är kallt och torrt i luften.

Om du vet med dig att vintern alltid innebär jätte torra händer bör du vara förberedd på detta. Oavsett vilken huskur mot torra händer som du väljer är det viktigt att komma igång i tid. Du bör dessutom sköta återfuktningen och mjukgörningen regelbundet.

Tre enkla tips du kan testa för att undvika torra händer under vintern:

 • Smörj händerna dagligen med olivolja eller handkräm för torra händer (mer om handkrämer längre ner)
 • Använd bomullshandskar mot torra händer efter insmörjning.
 • Diska med diskhandskar då varmt vatten kan verka uttorkande.

Medicinska skäl

Medicinska skäl till torra händer och självsprickor

Det är viktigt att påpeka att det inte alltid är så tydligt om det är väder och klimat eller fysiska påfrestningar som orsakar självsprickor och hud som känns irriterad. Sanningen är faktiskt att det är vanligt att personer misstar psoriasis och eksem för vanlig torr hud. 

Förutom vissa sjukdomar, torr luft och brist på fukt i huden kan torra händer och fötter bero på något helt annat. Det kan till exempel vara så att du får torra händer av vitaminbrist. Det kan vara brist på vitamin D, vitamin C, E eller K.

Om du märker att du testat huskurer mot torra händer och sprickor och ökat ditt intag av vitaminer utan någon effekt kan det vara bra söka hjälp för att fastställa den faktiska orsaken.

Därmed inte sagt att du inte kan dra nytta av en huskur mot torra händer tills du får reda på vad orsaken är. Men det är viktigt att få veta om det rör sig om en hudsjukdom som psoriasis för att sedan behandla på ett effektivt sätt.

Exempel på medicinska orsaker till torr hud är:

 • Eksem – Det här är en inflammation i huden som leder till klåda. Eksem beror på att det yttersta lagret av huden har skadats eller blivit svagare. Det kan även bero på att du har kommit i kontakt med ett ämne som du är allergisk mot.
 • Psoriasis – Det här är en kronisk hudsjukdom som påverkas av immunsystemets funktion och reaktion. I Sverige beräknas upp till 300 000 lida av denna hudsjukdom som kan drabba både hud och leder.
 • Svampinfektion – Det kan också vara så att självsprickor i fingrar eller självsprickor på fingertoppar orsakas av en svampinfektion. Den är inte alltid helt enkel att upptäcka och kräver ofta att en hudläkare tittar på det.
 • Graviditet och hormonella förändringar – Vi måste också nämna att hormonella förändringar kan ge torr hud. Det är därför som du kan uppleva torra händer som gravid trots att vädret är milt och du inte tvättar händerna för ofta.


Nu när vi bättre förstår varför vi får torra händer ska vi titta på enkla metoder som vi kan ta till för att förhindra och åtgärda torra händer. Nu har det blivit dags att titta på olika torra händer huskurer!

Torra händer huskur, husmorstips

Torra händer huskur för snabb lindring

Förutom tipsen ovan finns det fler torra händer huskurer. Din hud består av flera lager och när vi lider av extremt torr hud är det oftast överhuden vi fokuserar på. Det ska dock nämnas att det givetvis kan vara fördelaktigt att fundera lite på hur de andra lagren av huden mår. Du har läderhuden och underhuden och dessa lager påverkas precis som överhuden av din allmänna hälsa, det du äter och din livsstil.

När vi ser på våra husmorstips för torra händer är de först och främst till för att lindra obehaget du känner av självpriskor på händer och fingrar. Du bör gräva lite djupare och se hur du kan förändra din livsstil för att hjälpa huden inifrån också. Vi har massvis med gratis artiklar men även kurser och utbildningar som hjälper dig!

Några tips på rak arm kan vara att till exempel få i dig mer vätska eller mindre av olika uttorkande ämnen. Det kan även vara att äta rätt och få i dig de vitaminer som din hud behöver för att må bra. Vet du inte vart du ska börja kan vår artikel om hyaluronsyra och hur denna kan påverka din hud vara en bra plats.

6 huskurer mot torra händer:

Torra händer och olivolja

Det här är ett busenkelt tips som kan göra underverk. Låt dig inte luras av att det dess enkelhet utan ge det ett försök. Olivolja är mycket populär både i matlagning och för naturlig hudvård. Det bästa av allt är att chansen är stor att du redan har oljan hemma. Du kan använda den som en bra handkräm för torra händer när du inte har något annat till hands. Du kan också göra en handmask med olivoljan.

Smörj in rejält och bär ett par plasthandskar eller ännu bättre, bomullshandskar tills oljan har sugits upp av huden. Tänk på att om du väljer bomullshandskar kan de suga upp mycket av oljan. Du kan även skippa handskarna men tänk på att du kan kleta ner saker omkring dig innan oljan tagits upp av huden.

Vill du lyxa upp handkrämen kan du ha i några droppar lavendelolja eller någon annan naturlig eterisk olja. Har du inte olivolja hemma kan du testa med solrosolja istället!

Kokosolja eller sheasmör

Även det här tipset är super enkelt. Om du har kokosolja eller sheasmör hemma har du en helt fantastisk huskur mot torra händer. Ekologisk kokosolja finns på de flesta större matbutiker och sheasmör kan du ofta hitta i olika hälsokostbutiker. Det är bara att smörja in och sedan låta verka över natten. Här kan det också vara smart att använda handskar för att se till att kokosoljan verkligen ger den önskade effekten och slippa kladdiga lakan.

Fördelen med att använda kokosolja eller sheasmör vid självsprickor på fingrarna och händerna är att de flesta inte upplever att dessa oljor svider. Det är skönt om du har väldigt nariga och spruckna händer. Kom bara ihåg att det här inte alltid ger bestående resultat om du har självsprickor på grund av vitaminbrist eller någon hudsjukdom. Ett tecken på det kan vara att du märker att det hjälper när du smörjer in men kommer tillbaka så fort du slutar.

Havre och honung mot självsprickor

Du kan behandla torra händer och självsprickor med honung och havre. Även det här knepet är praktiskt då båda ingredienserna är vanliga hemma. Havren kommer att ha en skrapande (peeling) effekt som får bort död hud och honungen går in i huden för att göra den mjukare.

Det är bara att blanda ihop honungen och havren till en massa som består av 1 del honung och 1 del havre. Det räcker gott och väl med en matsked av varje. Smörj in händerna med massan och vänta en kvart innan du sköljer av den. Skölj av med kallt vatten och undvik att använda tvål. Om du vill slå två flugor i en smäll kan du göra det samtidigt som du gör ett fotbad hemma eller en hemmagjord ansiktsmask. 

Honung och apelsin

Det här är också en vanlig rekommendation som självsprickor-fingrar-huskur. Apelsinen har gott om antioxidanter och honungen har bevisade läkande egenskaper till exempel mot sår då den är antiinflammatorisk. Det är bara att pressa apelsinsaft från en halv apelson och blanda med en sked honung. Sedan kan du applicera blandningen på händerna. Låt sitta i under en kvarts tid eller över natten som en inpackning för torra händer.

Bananer 

Bananer innehåller kalium, vitamin B6, vitamin C och vitamin A vilka alla kan hjälpa din hud att må bättre. Om du har ett gäng bruna bananer som du ändå inte tänker äta är det ett perfekt tillfälle att testa de på dina torra händer.

Det är bara att mosa en banan och använda som handkräm mot torra händer. Låt bananmoset våra på under en kvarts tid och tvätta av med vanligt kranvatten.

Ett annat sätt att göra det här på är att ta två-tre mogna bananer, mosa dem och lägga händerna i skålen.

Naturell yoghurt

Vanlig naturell yoghurt t.ex grekisk yoghurt kan också återfukta din hud på ett effektivt sätt. Den kan även hjälpa dig med elasticiteten i din hud. Det är bara att smörja in händerna och låta det verka i 15-30 minuter. Naturlig yoghurt innehåller mjölksyra som kan hjälpa förnya cellerna i din hud. Vill du lära dig mer om mjölksyra, salicylsyra och andra syror kan du göra det här: AHA, BHA och PHA syra. 

Blanda en halv deciliter naturell yoghurt med 1 tesked honung och eller aloe vera fruktkött och låt verka över natten. Glöm bara inte att ta på dig handskarna så du inte har yoghurt över hela sängen!

Du kan också använda yoghurten till en peeling om du vill exfoliera (få bort) döda hudceller. Blanda en sked kikärtsmjöl eller vanligt strösocker med två skedar naturlig yoghurt för att få till en peeling. Smörj in försiktigt och låt ligga kvar i några minuter innan du tvättar av. Behandla två gånger per vecka för att se resultat med denna huskur mot torra händer.

Punktbehandlingar av torra händer och fötter

Om du bara har självsprickor på en tumme eller på fingertopparna kanske du tycker att det känns jobbigt att behandla hela handen. Det går att punkt-behandla både med huskur för självsprickor och krämer för torr hud.

Du behöver inte ha en hel handske på dig om det bara är fingertoppen som ska behandlas med inpackning. Det går lika bra att klippa av fingerdelen av gummihandskar och använda som den som ett skydd för inpackningen.

Där har ni våra sex tip på huskurer mot torra händer. Vi börjar närma oss slutet av artikeln men innan vi avrundar tar oss en titt på krämer du kan köpa och vad fördelen kan vara med dessa.

Är du intresserad av hudvård och andra behandlingar? Glöm inte att läsa mer om vår populära moderna hudterapeut utbildning och unika spaterapeut utbildning där du får alla verktygen du behöver för att arbeta med hudvård och andra behandlingar.

bästa handkrämen för torra händer - handkräm för extremt torra händer

Kommersiella krämer och deras effekt

Har du torra händer, börja med en huskur. Det är enklast och billigast samtidigt som du kan få en bra effekt. Sanningen är att du kan med vanliga huskurer mot torra händer bli av med besvären. Pengarna du sparar kan du göra något annat roligt för!

Samtidigt får vi ofta frågan om det finns några bra krämer att köpa eller vilken den bästa handkrämerna för torra händer är. Du kan givetvis både använda en köpt kräm och samtidigt testa våra huskurer.

Givetvis finns det också kommersiella krämer som är mycket bra mot torr hud. Överlag kan vi säga att naturliga, ekologiska krämer är bra och krämer som innehåller naturliga ingredienser t.ex aloe vera har ofta en bra effekt.

Då din hud kan skilja sig avsevärt från någon annans hud kommer vi inte ge dig några specifika tips på krämer mot torr hud du kan köpa. Det vi däremot kan göra är att tipsa om de produkter vi använder själva.

På vår utbildning till Hud- & Spaterapeut med ekologisk inriktning använder vi oss av produkter från främst tre företag som alla gör naturliga hudvårds produkter. De erbjuder alla naturliga krämer som du kan använda mot torra händer. Ifall du är intresserad att lära dig mer om företagen har vi tre artiklar där du kan lära känna personerna bakom företagen, hur de framställer sina produkter och själv avgöra om de passar dig!

Bland deras sortiment kan du hitta vad vi tycker är några av de bästa handkrämerna för torra händer med naturliga ingredienser.

Fördelar med en köpt kräm

Den mest uppenbara fördelen med en köpt kräm är att den oftast är lite mer praktiskt och lättare att ha med sig. Det kan vara opraktiskt att ha med sig en skål med mosade bananer till jobbet eller knappa på tangentbordet med olivolja på fingrarna.

Det kan även vara lättare att få barn med torra händer att smörja in sig med en sådan. Barn får också torra händer under vintern men har kanske inte tålamod för huskurer med bomullsvantar över natten. Då kan det vara bra att ha något som är enkelt att plocka fram och behandla med.

Det betyder som vi redan nämnt inte att du inte borde testa en huskur utan det kan mer ses som ett bra komplement ifall det behövs.

Om huskuren eller handkrämen inte hjälper

Om du har torra händer och handkräm inte hjälper bör du alltid kontrollera varför huden är torr. Det kan ju faktiskt vara så att du har torra händer på grund av eksem. Det är också viktigt att se på torra händer och orsak till varför de är torra för att kunna välja rätt kräm.

I vissa fall kan det vara så att du måste använda en receptbelagd handkräm mot extremt torra händer för att det ska ge något resultat. Var också försiktig med krämer som kan ha ämnen som irriterar din hud vilket kan leda till ännu större problem med självsprickor i händer.

Ta hand om dina händer

Ta hand om dina händer – En sammanfattning

Torra händer är något som är vanligt på vintern men om du tvättar händerna ofta är även det en väldigt vanlig orsak. Handsprit hjälper inte heller! Det finns mycket du kan göra med ingredienser som du har hemma. Om du vill komplettera med en handkräm är den bästa handkrämen för torra händer en ekologisk och naturlig sådan.Tänk på att om du just nu måste använda dig av receptbelagd handkräm eller kanske ta medicin för en viss hudsjukdom kan du främja den naturliga läkningen av dina händer.

Förutom tipsen du hittar ovan kan du se till att hjälpa dina händer återhämta sig på egen hand. Se framför allt till att:

 • Använda en bra hudkräm eller testa en torra-händer-huskur
 • Undvik växlingar mellan varmt och kallt
 • Bär vantar när det är kallt utomhus
 • Tvätta händerna med kallt vatten, inte varmt
 • Undvik handtvål som är uttorkande
 • Observera vilka ämnen som irriterar din hud och undvik dessa
 • Bär handskar om du snickrar, städar eller på annat sätt utsätter händerna för slitage och kemikalier

Om du håller dig till tipsen i dessa punkter är chansen god att du får en bättre naturlig läkning av torra händer eller till och med förhindrar det helt. Testa huskurerna som är billiga och enkla och om du vill kan det vara värt att investera i produkter som är bra för dig. Att ha rätt handkräm både hemma och på jobbet är något som kan leda till att du mycket snabbare blir av med självsprickor på händerna. Lycka till!


Är du intresserad av naturlig hudvård? Läs mer om våra unika utbildningar inom SPA & Hudvård. Missa inte heller artikeln torr hud som du hittar på Axelsons SPA.

Trött på ditt jobb? Då kanske våra artiklar byta jobb eller byta karriär kan hjälpa och inspirerar dig att leva ett mer självförverkligande liv!


Referenser

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/is-that-dry-skin-really-something-more-serious

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5661189/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22152494

https://www.psoriasisforbundet.se/fakta-o-rad/om-psoriasis/

https://lakemedelsboken.se/kapitel/hud/hudsjukdomar.html?search=svamp&iso=false&imo=false&nplId=null&id=f1_93