Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Torra läppar

Torra läppar

Torra läppar är ett vanligt och obekvämt problem. Inte konstigt att många försöker lindra symptomen med olika läppcerat. Problemet är att det ofta bara är ett sätt att lindra symptomen och inte tackla själva orsaken till torra läppar.

Som tur är finns det bra, naturliga sätt att lindra och bli av med nariga läppar. Samtidigt som du slipper det ökända beroendet av läppbalsam. Det är precis det den här artikeln kommer gå igenom. På vägen får du totalt 19 naturliga tips du enkelt kan testa.

 • Hur du förebygger extremt torra läppar – 8 tips
 • Hur du lindrar och blir av med torra läppar -11 tips

Det finns mycket du lätt kan göra själv som dessutom inte kostar något. Ifall du nu känner att du måste ha ett läppbalsam berättar vi även vad du ska tänka på.

Varför har du nariga läppar?

Varför får du torra läppar?

Torra läppar kan bero på många olika anledningar. Till att börja med har dina läppar ett tunnare hudlager vilket gör de är mer känsliga än annan hud. Det i kombination med att de oftast är exponerade mot kall luft utomhus och torr luft inomhus gör att de lätt torkar ut.

På våra breddgrader är det här väldigt vanligt, speciellt på vintern. Utomhus är det kallt och inomhus är luften ofta uppvärmd, torr så dina läppar tar stryk hela tiden. Om du märker att dina läppar blir torra på vintern är det här antagligen anledningen.

Ifall du har extremt torra läppar kan du lida av keilit även känt som läppinflammation. Inflammationen kan ha olika orsaker och olika form. Den mildaste varianten kan vara på grund av att du slickar dig om läpparna vilket är vanligt bland barn.

Andra orsaker som ofta orsakar nariga läppar kan vara att du bitit dig eller gnidit läpparna mot något. De finns även andra former av läppinflammation som du kan få av för mycket UV strålning från solen eller brist på vissa näringsämnen till exempel B-vitaminer. Dina torra läppar kan även bero på annan vitaminbrist, exempelvis C vitamin, E vitamin och A vitamin.

Även vissa mediciner och behandlingar kan har en oönskad sidoeffekt i form av uttorkade läppar. Till exempel antihistamin, kemoterapi och läkemedel mot acne har ofta denna sidoeffekt. Det är inte konstigt att många därför sträcker sig efter ett läppbalsam. Problemet är att du lätt kan bli beroende.

En ond cirkel

Det är nämligen så att en annan vanlig orsak ifall du har torra läppar är för att du använder lypsyl eller andra läppcerat som innehåller ingredienser som torkar ut dina läppar. De hjälper på kort sikt men effekten blir kortvarig. Det slutar med att du snabbt behöver applicera mer och dina läppar är  fortfarande torra, kanske torrare till och med. Vilket gör att du använder mer cerat och du är fast i en ond cirkel.

CITAT Du har torra läppar så du använder läpp cerat. Tyvärr innehåller många läppcerat ämnen som bara hjälper på kort sikt. Vissa till och med bidrar till att du får ännu torrare läppar. Så du måste använda det hela tiden. Med andra ord blir du lätt fast i en ond cirkel!

Förutom att torka ut kan vissa produkter rubba den naturliga balansen du har i  dina läppar. Vilket leder till…

Du gissade rätt! Torra läppar!

Nu vet du varför du får torra läppar och det är dags att se hur du kan undvika det. Har du torra läppar redan nu? Oroa dig inte! Lite längre ner berättar vi om vad du kan göra åt det också!

Torra läppar infographic

Undvik torra läppar – 8 tips

Det finns några enkla saker du kan göra för att undvik torra läppar. Som alltid är det bäst att förebygga istället för behandla. Vi inser att för de flesta är det inget alternativ att flytta till ett varmare land. Därför håller vi oss till tips som fungerar här i vårt kalla klimat.

1. Slicka inte på dina läppar

Det är vanligare än du tror att slicka sig på läpparna. Chansen är stor att du gör det och det kan vara en reflex som du kanske inte ens tänker på. När du slickar dig om läpparna blir de fuktigare till en början. Det känns till och med bättre till en början. Problemet är att salivet snabbt avdunstar och tar med sig mer fukt från läpparna vilket gör de ännu torrare.

2. Undvik smaksatta läppbalsam

Är du en av många som använder smaksatta läppbalsam? Tänk på att när du lägger på smaskiga saker på dina läppar kan du bli frestad att slicka på läpparna. Än en gång, ibland oavsiktligt. Även om många tycker att smaksatta läppbalsam kan vara roliga är risken större att du slickar på läpparna och som du vet nu kan det sluta med torra läppar som inte är lika roligt!

3. Skydda från solen

Solen är bra för att stimulera D vitamin produktionen i din kropp. Baksidan är att du kan bränna dig och att dina läppar blir torra. Tänk på det nästa gång du är i solen och se till att skydda både din hud och dina läppar från för mycket sol. 

4. Skydda från kyla

Förutom solen är det bra att skydda dina läppar från kyla! Ett tips till vintern är därför att täcka för munnen med en halsduk när du är ute och går. Kall luft gör som du redan vet att dina läppar kan torka ut. Det här är extra bra att tänka på när det är väldigt kallt. Du hoppar över det här tipset på egen risk kom bara inte och klaga att du har svidande torra läppar i vinter.

5. Undvik allergener

Som vi redan varit inne på är dina läppar känsligare än annan hud. Dessutom kan du vara extra känslig mot allergener det vill säga ämnen som ger en allergisk reaktion. Genom att undvika vissa typer av parfymer, färgämnen i till exempel läppstift och andra allergener kan du undvika att dina läppar torkar ut.

6. Tänk på vätskebalansen

Det kanske mest uppenbara sättet att undvika torra läppar är att se till att din kropp inte är uttorkad. Förknippar du uttorkning med värme missar du kanske att du på vintern utsätts du för mycket torr luft inomhus. Se därför till att dricka tillräckligt med vatten även på vintern för att hålla rätt vätskebalans. Den torra luften kan även påverka din hy. Missa inte vår artikel om hyaluronsyra – ett ämne som får hela din hud att må bättre.

7. Luftfuktare

Vätskebalansen ser till att du inte är uttorkad inifrån medan en luftfuktare ser till att luften runt omkring dig inte är förr torr. Speciellt under vintern när vi värmer våra bostäder blir luften lätt torr. Det leder i sin tur att din hud blir torr och dina läppar är som sagt extra känsliga.

En elektrisk luftfuktare kan hjälpa dig men de kan däremot kosta en del. Det kan däremot vara en bra investering om du har extremt torra läppar. Ett billigare alternativ till en elektrisk luftfuktare kan vara en luftfuktare som du sätter på elementen. Den hjälper dig också att göra luften mindre torr.

8. Undvik tobak

Ungefär 14% av Sveriges befolkning röker dagligen och ungefär 13% snusar. Totalt använder cirka 23% tobak dagligen i Sverige. Det finns antagligen över hundra anledningar till varför du inte ska röka eller snusa. Har ingen annan övertygat dig kanske torra läppar kan! Tobak överlag och tobaksröken gör att dina läppar blir irriterade och torra. Är det inte anledning nog att sluta? Glöm då inte heller de andra hundra anledningarna!

Där har ni 7 tips som inte kostar något utan även kan spara dig en slant! Att dessutom investera i en luftfuktare till dina element behöver inte heller kosta skjortan. Vet du av dig att du ofta har torra läppar och vill göra något åt det? Då ska du börja med tipsen ovanför.

Men du undrar säkert vad du ska göra om du redan har torra läppar? Givetvis är alla tips ovanför bra att tänka på även när du redan har torra läppar. Förutom det kan du även testa några av våra naturliga huskurer.

Huskurer naturliga metoderTorra läppar huskurer

Har du läst några av våra andra artiklar eller känner till Axelsons sen tidigare vet du redan att vi gillar naturligt läkande. Därför delar vi med oss av några naturliga metoder du kan testa på dina läppar.

Först och främst ska du undvika att dra av eller bita av hud från dina läppar. Det kan lätt leda till att du får större sår. Med risk att låta tjatiga så är dina läppar känsliga och om du drar bort eller biter av hud blir läkningsprocessen utdragen och de blir ännu mer irriterade.

Istället för att bita eller riva av den torra huden kan du testa att skrubba bort den. I vissa affärer finns det speciella läppskrubbar. Men vad de innehåller vet vi inte så varför inte testa att göra en egen läppskrubb?

 

hudvård

Läppskrubb mot torra läppar (huskur)

Det är super enkelt att göra en egen läppskrubb. Du undviker även massa onödiga kemikalier och du undviker även risken att de torkar ut dina läppar ännu mer. Allt du behöver är:

 • 1 matsked socker eller havssalt
 • 1 matsked honung eller kokosolja
 • 1 bomullstuss
 • 1 blöt handduk eller trasa

Blanda ingredienserna, doppa bomullstussen och skrubba läppen. Bäst är att skrubba genom att försiktigt trycka och göra cirkulära rörelser. När du är klar torkar du försiktigt av med din blöta handduk och du är klar.

Efter din skrubb är du redo att återfukta läpparna med våra huskurer.

1. Aloe Vera

Aloe vera är väldigt effektivt för att hjälpa vid solbränna tack vare sina antiinflammatoriska egenskaper. Missa inte vår artikel om aloe vera och solbränna föresten. Samma egenskaper kan nämligen även hjälpa dina torra läppar. Du kan antingen köpa ekologisk aloe vera gel eller ännu bättre använda din egna aloe vera. Applicera ett tunt lager på läppen istället för lypsyl.

2. Kokosolja

Kokosolja är både antiinflammatorisk och antibakteriell. Dessutom kan den återfukta och hjälpa skydda din hud. I och med att läpparna är känsliga är det här en perfekt kombination för att skydda dem, speciellt med tanke på vårt ofta kalla, blåsiga klimat.

3. Honung

En känd huskur mot torra läppar är honung. Inte så konstigt med tanke på honungens alla grymma egenskaper. Det finns många studier som visat att honung bland annat är anitinflamatorisk, kan hjälpa vid sårläkning och antimikrobiell (det vill säga har liknande egenskaper som antibiotika).

Honungen kan hjälpa dig återfukta läpparna och skydda redan spruckna läppar mot infektioner. Förutom det kan den hjälpa att få bort död hud och torr hud från skadade läppar.

Är du allergisk mot pollen kan det dock vara bra att vara lite försiktig. Det finns en risk att honungen irriterar dina läppar istället för att lindra besvären. 

4. Gurka

Gurka är en annan naturlig huskur mot torra läppar. Det är mänligen så att gurkan kan lugna redan irriterad hud och hjälpa att återfukta den. Skär en skiva och smörj in dina läppar med den. Lämna den på läpparna upp till 10 minuter genom att bita ihop med läpparna runt den. Snabbt och enkelt!

5. Grönt Te

Grönt te kan användas till mycket mer än att bara dricka. Det är rikt på antioxidanter och mineraler. Dessutom har det visat sig att grönt te kan hjälpa minska inflammationer. Du kan använda en tepåse både för att skrubba bort död hud och samtidigt återfukta läpparna

Så här gör du: Blötlägg en tepåse i varmt vatten och låt temperaturen lägga sig. När du kan ta den i handen utan att bränna dig kan du lätt massera läpparna med tepåsen.

6. Mandelolja

Mandelolja har både en skyddande effekt för dina läppar samtidigt som den återfuktar. Den har även använts som huskur länge och har även den antiinflammatoriska egenskaper. Dessutom kan den stärka ditt immunförsvar. Det räcker att ta lite på ditt tvättade finger eller på en bomullstuss och applicera på dina läppar.

7. Avokadosmör

Avokadosmör kan du köpa klart eller göra själv. Det räcker egentligen att mixa en avokado för att få ett lent och fint avokadosmör. Förutom att du kan äta det (lita på oss, det är jätte gott) kan du lägga på ett lager på dina läppar. Avokado innehåller nämligen både fettsyror och antioxidanter som kan hjälpa dina läppar och din hud överlag.

8. Ricinolja

Ricinolja är en olja som kommer från ricinträdet och är även känd som castorolja. Oljan kan hjälpa mjukgöra din hud vilket kan vara skönt om du har väldigt torra läppar med sår. Den används ofta i läppbalsam och kan hjälpa dig som redan har sår på grund av dina torra läppar. Däremot kan vissa vara känsliga mot ricinolja vilket kan vara bra att känna till så testa dig fram och hjälper den inte har du tio andra alternativ att välja på. 

9. Bivax

Den stora fördelen med bivax är att tillskillnad från många andra läppcerat skyddar bivax dina läppar utan att täppa till dem. Det kan vara ett bättre alternativ än till exempel lypsyl. Kom bara ihåg att samma sak gäller bivax som med honungen. Är du allergisk mot pollen kan du vara känslig mot bivaxet vilket kan göra mer skada än nytta.

10. Jojoba

Jojobaolja kan både lugna irriterad hud och samtidigt binda fukt till den. En perfekt kombination ifall du har torra läppar med andra ord. Den finns att köpa på många hälsobutiker och används flitigt i vissa läppcerat.

11. Sheasmör

Siste men inte minst har vi sheasmör. Smöret används i många hudkrämer och har många bra effekter för din hud. Förutom att det är helt naturligt kan de göra din hud mer elastisk samtidigt som den återfuktar den. Vårt sista naturliga tips för att behandla torra läppar är därför sheasmör. Smörj in dina läppar med ett tunt lager sheasmör istället för ett balsam.

Nu har vi kommit till slutet av vår lista och du undrar säkert:

Vilken av alla dessa ska du då välja?

Det finns inget enkelt svar på det. Som du kunnat läsa har vi flaggat för att vissa personer kan vara känsligare mot vissa ämnen och huskurer (t.ex bivax, honung och ricinolja). Andra metoder kan fungera bra för en person och sämre på en annan.

Det bästa är därför helt enkelt att testa dig fram och se vilken som ger bäst effekt för just dig! Fungerar inte en metod testa en annan bara!

Naturliga läppbalsam

Den största nackdelen med huskurer är just att de lättast görs i huset, det vill säga hemma. Du kanske är en person som inte har något emot att gå med en gurkskiva mellan läpparna när du är i affären, har en blöt tepåse i fickan eller har med dig en aloe vera planta i väskan.

Om du inte är det kan ett bra läppbalsam vara en bra lösning. Har du läst hela artikeln vet du att det finns många dåliga läppcerat som gör mer skada än nytta. Men det finns även en del bra naturliga och ekologiska läppbalsam som du kan ha med dig överallt och som inte skadar dina läppar. Vi har tre tips från tre olika företag som du vi använder på våra utbildningar.

Är du intresserad av hudvård eller nyfiken på hur du kan göra karriär inom SPA? Läs mer om vår nya Hudterapeut och Spaterapeut utbildning. Den enda med som tar hänsyn till miljö tack vare sin ekologiska inriktning!

Torra läppar är inget någon tycker om. Har du kommit så här långt i artikeln vet är du åtminstone rustad när det kommer till att både förebygga och även behandla torra läppar. Tycker du artikeln var intressant? Då borde du läsa vår artikel om hyaluronsyra! Hyaluronsyra är en viktig komponent som håller din hud frisk och återfuktad. 

Är du intresserad av hudvård och andra behandlingar? Glöm inte att läsa mer om vår populära moderna hudterapeut utbildning och unika spaterapeut utbildning där du får alla verktygen du behöver för att arbeta med hudvård och andra behandlingar.


Referenser

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3523533/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11140381
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5661189/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6335493/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27634207
 • https://www.researchgate.net/publication/301204451_Review_on_Natural_Lip_Balm