Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Trött på jobbet?

Trött på jobbet?

Är du trött på jobbet? Du kanske är uttråkad och läser den här artikeln istället för att jobba eller så har du somnat framför den? Oavsett om du är less på ditt nuvarande jobb eller ifall du är fysiskt trött när du är på jobbet är du inte ensam.

Det värsta av allt är att det kan leda till mer seriösa problem!

Som tur är kan lösningen vara en och samma! Är du trött på jobbet borde du följa med när vi utforskar varför du är trött på jobbet i dubbel bemärkelse. Speciellt om du arbetar i ett kvinnodominerat yrke! Vi berättar även hur båda sakerna hänger ihop och vad du kan göra åt det.

Artikeln är uppdelad i två korta delar:

Del 1: Är du less på ditt jobb?

Del 2: Blir du trött av ditt jobb?

Nu sätter vi igång – innan du somnar!

Är du less på ditt jobb? Trött på jobbet

1. Trött på jobbet – Är du less på ditt jobb?

De flesta av oss känner oss någon gång trötta på jobbet. Allt kan kännas meningslöst, monotont och arbetslusten är bortblåst. Tankar som “det blir inte bättre än så här” eller “ska det se ut så här livet ut” smyger sig in och du märker hur trött du är på ditt arbete.

Känner du igen dig i följande?

  • Jobbet känns inte utmanade
  • Arbetslusten har försvunnit
  • Ditt jobb spelar ingen roll
  • Du känner dig inte uppskattad
  • Du mår dåligt och din hälsa tar stryk (mer om det sen)


Då är det kanske dags för dig att fundera på ett nytt jobb eller på att byta karriär. Men innan du gör det finns det en del tips du kan ta till för att försöka göra din arbetssituation bättre. Många är enkla saker som gör arbetsdagen lättare. Har du en liten svacka kan följande tips eventuellt hjälpa:

Trött på jobbet tips

Trött på jobbet tips

  • Ladda med musik, ljudböcker eller podcasts du gillar på vägen till jobbet. Vägen till arbetet kan vara psykiskt jobbig (alla pendlare vet vad som menas med det). Att lyssna på något du tycker om och ha lite egentid är ett enkelt sätt att belöna dig själv och ha något att se fram emot, trots omständigheterna.
  • Kom tidigt till jobbet och gör det viktigaste uppgifterna tidigt på dagen. Vi vet vad du tänker. Ska jag verkligen komma in ännu tidigare till jobbet jag är trött på? Paradoxalt nog kan det här hjälpa att röja undan jobbiga uppgifter och stressa mindre vilket gör att du mår bättre.
  • Planera din dag så känns uppgifterna inte lika jobbiga. En enkel planering eller lista över saker att göra kan hjälpa dig få kontroll över dina uppgifter. Jobbiga och tråkiga uppgifter känns inte lika jobbiga när du ser en början och ett slut på dem.
  • Undvik distraktioner. Mail, sms, möten men även Facebook och annat kan göra att du inte får jobbet gjort. När stressen kryper in blir allt mycket jobbigare. Undvik därför distraktioner så gott det går.
  • Vad är viktigast att få gjort först? Få det undanstökat. Att få klart det viktigaste minskar stressen och gör det roligare att gå till jobbet. Det här tipset går hand i hand med tipset om att komma in tidigare till jobbet och att planera.
  • Lär dig något nytt. Att fortsätta att lära sig nya saker och fortsätta att utvecklas är en viktig faktor för ditt välmående. Oavsett om du gör det för din karriär eller för att stimulera din hjärna.
  • Glöm inte att ta en raster från ditt arbete. Raster och pauser hjälper dig att samla tankar och komma bort från arbetet. Det här är viktigt även om du har mycket att göra. Du kan se det som att ta ett steg bak och två steg fram.
  • Träna och rör på dig så mycket du kan. Hur din kropp mår påverkar du hur du mår och vad du orkar med. Regelbunden träning och motion gör att du mår bättre. Testa att ta en promenad på lunchen, gå till jobbet eller hoppa av en station tidigare.

De här tipsen är enkla och kan vara bra sätt att göra ditt arbete mindre påfrestande. Du kan minska på stressen och kanske få tillbaka gnistan. Det är antagligen därför du kan hitta dem överallt på nätet och i olika tidningar. Men är du riktigt trött på jobbet kan tipsen vara uddlösa och även om de hjälper tillfälligt kanske de bara skjuter på ett större underliggande problem.

Ifall du länge kännt dig trött på ditt jobb kan det i sin tur göra att du faktiskt blir fysiskt trött på ditt jobb. Något som är betydligt allvarligare.

Blir du trött av ditt jobb?

2. Trött på jobbet – Blir du trött av ditt jobb?

Visste du att nästan en miljon svenskar upplever trötthet på jobbet i den graden att det är ett stort besvär? Att jobbet gör dig trött låter kanske inte så allvarligt. Du kanske rycker på axlarna och tänker vad spelar det för roll? eller det är väl så alla känner? 

Trötthet är dock inget du borde ignorera. Det kan vara en signal på att du under en längre tid varit stressad. Ifall du är trött jobbet och blir trött av jobbet kan det alltså vara resultatet av alltför långvarig stress. Lägger du till sömnbrist som är ett vanligt symptom till följd av det är du fast i en evig trötthet-spiral.

Du förstår säkert att det här inte fungerar i längden. Att stressa och slarva med återhämtningen kan leda till utmattning och i värsta fall sjukskrivning.

Trött på jobbet? Värst är det i kvinnodominerade yrken

Värst är det i kvinnodominerade yrken

Statistiken från arbetsmiljöverket visar att kvinnodominerade yrken har det värst. Arbetar du som lärare i grundskolan, sjuksköterska eller undersköterska tillhör du gruppen med störst besvär på grund av arbetet. Funderar du på att byta karriär från sjuksköterska får du inte missa artikeln med samma namn: Byta karriär från sjuksköterska.

Oavsett vad du arbetar med, om du är trött på ditt jobb eller blir trött av ditt jobb är det bra att du är uppmärksam. Läser du den här artikeln och har kommit så här långt i texten är chansen stor att du länge funderat på varför du är trött. Eller att du är trött på att vara trött! Det om något tyder på att det kan vara läge att seriöst fundera på din framtid.

Trött? Byt jobb eller karriär

Trött på jobbet? Byt jobb eller karriär

Första steget ifall du är trött på jobbet är att stanna upp och tänka på din vardag och ditt liv. Arbetar du med något du verkligen tycker om? Ifall du svarar ja på den frågan så kan en lösning i ditt fall vara att byta position eller arbetsgivare. Det kan vara så att du har helt rätt jobb men är på fel avdelning eller arbetsplats.

Ifall svaret på frågan är nej och du tänker jag trivs inte på jobbet kan en lösning vara att byta jobb och karriär. Tänker du som många andra gör tycker du antagligen att blotta tanken känns läskig. Frågan är ifall det är så läskigt i jämförelse med att göra något du verkligen inte tycker om under hela ditt arbetsliv. Eller ännu värre gå in i väggen på grund av det.

Från det perspektivet borde valet bli lite enklare och mindre läskigt. Vet du inte vad du ska byta till kan en karriär inom friskvård erbjuda en win-win lösning. Låt oss berätta varför.

Hälsa ett säkert kort ifall du vill byta

Hälsa – ett säkert kort

Vi är säkert överens kring att din hälsa är viktig, vad du än väljer att arbeta med. Det råder även ingen tvekan om alla fördelar med att ta hand om dig själv och ditt välmående. Är du trött på ditt jobb eller känner dig trött på jobbet kan därför en ny karriär inom hälsa och friskvård passa dig som handen i handsken.

Först och främst kommer du att må bättre själv. I och med att du får djupare kunskap kring hälsa överlag kommer du kunna använda kunskapen på dig själv. Väljer du även att arbeta med friskvård är en vanlig bieffekt att du finner en djupare mening med ditt arbete när du får andra att må bättre.

Med andra ord kommer du må bättre själv och du kommer kunna hjälpa andra att må bättre. Du kanske till och med kan inspirera och få andra personer som är trötta på sitt jobb att må bättre!

Axelsons Institute

Axelsons har gjort Sverige friskare sedan 1962

Tycker du att en ny karriär inom friskvård låter lockande? Då är Axelsons det självklara valet för din utbildning. Här hittar du en mängd olika yrkesutbildningar inom massage, friskvård, skönhet och kroppsterapier. I och med att vi är Nordens största skola inom friskvård finns det något för alla här.

Du vet väl att många av våra utbildningar även kan läsas på helger? På så sätt kan du fortsätta jobba under din utbildning.

Under fliken kurser och utbildningar hittar du hela vår utbildningskatalog. Är du rädd för att byta karriär eller känner att du är för gammal kan vi rekommendera att du läser vår artikel: byta karriär och vad ska jag jobba med? Där kan du läsa mer om våra tidigare elever som varit i din sits och dersas historier och upplevelser.

Har du funderat på att starta eget? Då har vi en alldeles egen artikel som även den berättar hur andra har gjort och kan inspirera dig till att starta eget efter en utbildning hos oss.

Är du sjuksköterska, undersköterska, barnmorska, vårdare eller arbetar du med något annat inom vården? Vi har skrivit en alldeles egen artikelin att byta yrke från sjuksköterska som du inte får missa!

Oavsett om en karriär inom hälsa och friskvård är något för dig eller inte borde du inte ignorera att du är trött på jobbet. Ta dig tiden att fundera på vad du hade velat göra istället. Tiden du lägger på det kommer du inte att ångra!


Referenser

Arbetsmiljöverkets rapport ”Arbetsorsakade besvär 2018” bygger på intervjuer med 12 000 sysselsatta i åldrarna 16 till 74 år.

https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/arbetsmiljostatistik-officiell-arbetsskadestatstik/arbetsorsakade-besvar-2018/