Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Tusen och en hälsoinsikter i Marrakech

Bland ormtjusare, hennamålare, dansörer och vacker arkitektur fick Axelsons kursresenärer inblick i en ny kultur – och nya terapiformer.

I mitten av november drog fyrtio ressugna och kunskapstörstiga äventyrare iväg till Marrakech i Marocko, tillsammans med fyra lärare och en yogainstruktör. Deltagarna hade möjlighet att under en vecka gå en eller flera kurser av fyra möjliga, i solen och värmen på en plats omgiven av mystik.

Annica Gerby Wannefors har gått kurser hos Axelsons i 25 år, men tidigare i år var första gången hon följde med på en av Axelsons utlandsresor. Då gick resan till Spanien där hon gick kurserna ’Helande massage’ och ’Naturlig Facelift’ som hon nu kan använda inom sin verksamhet som terapeut.

Deltagarna var som uppslukade av kursen ’Tankens kraft’

När Annica kommit hem var hon sugen på ännu en resa, denna gången till Marrakech, för att gå kursen ’Tankens kraft på cellnivå’ med läraren Boris Aranovich.
– Under resan till Spanien såg jag andra deltagare som gick ’Tankens kraft’ och de var som uppslukade av den. Jag såg hur de förändrades dag för dag, och då bestämde jag mig för att jag bara måste gå den kursen, för min egen skull, berättar Annica.

På kursen lär Boris Aranovich ut mentala tekniker om hur man får kontakt med det undermedvetna och skickar meddelanden till cellerna.
– Celler har ett medvetande. Ser man sig själv som sjuk förblir man sjuk, förklarar Boris.
– Man får insikt om sig själv och om verktyg som man besitter utan att veta om det, säger Annica om kursen.

Kurserna gav lust till fortsatt utbildning

Till skillnad från Annica var kurserna i Marrakech de första som Camilla Eklund någonsin gått inom friskvård. Hon valde att gå ’Helande massage’ med Hans Axelsson och ’Mindfulness, yoga och massage’ med Christer Uggla.
– Jag har funderat på att bli massör i tio år nu, och under resan fick jag bekräftat att det är vad jag vill hålla på med. Jag fick mersmak! säger Camilla entusiastiskt. Fördelen med att gå kurserna utomlands är att man kan koppla av på ett annat sätt, slippa stressen därhemma och verkligen fokusera på kurserna.

Camilla_i_vitt_plus_syster

Camilla och hennes syster

– Kurserna fortsatte på sätt och vis även efter lektionernas slut eftersom vi alla sinsemellan diskuterade det vi lärt oss. Att ha möjlighet att i lugn och ro sitta och prata med likasinnade med mer erfarenhet var mycket givande. Jag fick till och med en film om det jag lärt mig att ta med hem, berättar Camilla med tacksamhet i rösten.

Susann Svelander valde också att gå kursen Helande massage med Hans Axelsson som lärare. Med en bakgrund i healing var detta hennes första kurs inom massage.
– Kursen var fantastiskt bra. Vi fick lära oss grunderna i massage och att aktivera healingpunkter, och vi fick med oss kunskaper om hur man arbetar med energiflödena i kroppen, berättar Susann.
Kursen gav Susann en bra metod för att kombinera massage med sina tidigare kunskaper i healing.
– Det är ett jättebra sätt att arbeta på. Man behandlar helheten.

’Resan var en fullträff’

Under Christer Ugglas kurs fick Camilla Eklund och hennes kurskamrater lära sig metoder för att hantera vardagens stress. De omfattade bland annat mindfulness och en avslappnande massage med inspiration av shiatsu.
– Det gäller att få nervsystemet att sakta ner, och att få insikt om sig själv och sina vanor, känslor och tankar som bidrar till stressrelaterade sjukdomar. Trots att det är en kort introduktionskurs får jag mycket positiv feedback, förklarar Christer. Dessutom får jag som massör även annat tillbaka, bland annat genom utsöndring av oxytocin, förklarar Christer.

Gemenskapen, de nya vännerna, utbytet av erfarenheter, tips och idéer, all den positiva energin och den glada stämningen inom gruppen gjorde Camillas resa till en fullträff. Camilla beskriver sig själv som euforisk efter resan. Så euforisk att hon kanske i ett kort ögonblick faktiskt övervägde att stanna kvar i tusen och en natt istället för sju nätter, då hon blev erbjuden tusen kameler för att stanna kvar hos en förtjust tygförsäljare när han såg henne klädd i en traditionell kaftan och sjal!
– Mystiken i kunskapen vi fick under kurserna passade resmålet, säger Camilla.

Tyg_i_Medinan

Extra fokus på kultur och utflykter

Sedan 90-talet har Axelsons anordnat populära resor utomlands med möjlighet att kombinera semester med att gå kurs. Axelsons elever har tidigare kunnat åka till platser som Grekland, Spanien, USA och Turkiet, men nu senast blev det alltså för första gången den mytomspunna och kulturellt rika staden Marrakech.
– Under tidigare resor har vi varit mycket aktiva vad gäller olika valfria träningsaktiviteter som gympa och afrikansk dans, men den här gången stod kulturen i centrum. Vi ändrade fokus på grund av den häftiga platsen vi befann oss på, berättar Christer Uggla.

Med gott om fritid hade resenärerna möjlighet att åka med på organiserade utflykter, eller på egen hand ge sig ut i Marrakechs myllrande gränder. Några tog lokalbussen till stranden, andra valde att åka till Atlasbergen.
– Utflykten till Atlasbergen var magisk! Vi välkomnades med dans, sång och ropande, som vi såklart stämde in i. Vi besökte ett kvinnokollektiv som framställde arganolja på gammalt traditionellt vis, berättar Camilla.

Arganolja

Camilla fick lära sig att arganolja används mot torr hy, eksem och utslag, något hon var snabb med att testa på sig själv efter att ha fått utslag.
– Oljan funkade över en natt, så jag gav den namnet ’jesusolja’!
Oljan kan även användas som massageolja, kanske en olja hon själv kommer använda sig av i framtiden nu när hon efter den här resan bestämt sig för att utbilda sig till friskvårdsmassör.

Den välkända marknaden i Medinan ingick såklart i programmet, en upplevelse för alla sinnen med exotiska kryddor, färgrika tyger och musiken som erbjuder besökare en glimt av en annan tid. Men även ett besök i ett hamam, där man kunde få sig en skön massage omgiven av himmelskt vackert kakel.
– Det är en explosion av saker som händer, som i en filmvärld, försöker Christer beskriva det nästan obeskrivbara Marrakech.

Yoga och solsken inramade resan

Klockan sju varje morgon fick resenärerna möjlighet att delta i ett yogapass bredvid poolen med medföljande yogainstruktör Maria.

Morgonyoga

Vädret kanske du undrar över – svenskt sommarväder!
– Sista solen innan det bar hem till novembermörkret igen, säger Annica.
Jag kan nästan höra hur hon suckar inombords med längtan tillbaka till värmen.
– Det var inte sista gången jag åker med på en sån resa, säger hon drömskt.

I maj nästa år står Portugals Algarvekust på tur, då en ny grupp får chansen att ta del av Axelsons kurser i en ny spännande miljö! Mer om resan till Portugal