Distansutbildning till Ekologisk Kost- och Näringsrådgivare!

Vårens utbildning till Ekologisk Kost & Näringsrådgivare är mer på distans än tidigare, priset blir därför lägre och du kan genomföra fler av kursmomenten hemma.

 

Lärare Louise Nilsgard Louise har jobbat på olika hälsohem och har en gedigen kunskap inom begreppet ”Mat som medicin”. Som näringsterapeut har hon arbetat med alternativa behandlingar och komplementärmedicin. Hon har också arbetat som matskribent, bland annat under 10 år för tidningen Hälsa, där hon har tagit fram recept som är näringstäta och som ger lång mättnadstid. Denna kunskap är väsentlig men inte alltid så lätt att hitta.

Denna utbildning är riktad till dig som vill jobba utifrån övertygelsen att maten har en central roll i hur vi mår. Här berättar  Louise om hur distansutbildningen går till och vad du får lära dig.

– Jag tycker det här är en mycket positiv förändring av utbildningen, säger Louise Nilsgard. Det är fler och fler som efterfrågar distansutbildning och det blir mer lättillgängligt att studera. Innehållet i utbildningen är densamma som tidigare. Gå in på hemsidan och läs studieplanen för att se innehållet i detalj.

Louise Nilsgård

Utbildningen kan helt och hållet läsas på distans förutom en träff på tre dagar, då deltagarna bland annat får en utbildning i ”Nutrimetern” som är ett frågeformulär framtaget för att kunna hjälpa klienten till bättre matval. Att få träffa de andra eleverna ”live” är en stor fördel eftersom träffarna oftast leder till facebookgrupper, nya kontakter, hjälp och inspiration.

Enda skillnaden mot tidigare är egentligen att man läser nutritionen på egen hand och att man redovisar via mail i stället för i grupp. I princip får eleven faktiskt mer hjälp av mig eftersom jag har möjlighet att fokusera på varje enskild elev via mailkonversation

– Eleverna kommer att få löpande studiehjälp och information via mail innan första träffen. Inga dieter förekommer i utbildningen och vi lägger fokus på ekologisk och säsongsanpassad mat, berättar Louise. Att förmedla kunskap genom föreläsning och hjälpa den enskilda personen genom bra livsstil är den röda tråden i utbildningen.

Den som ska jobba med kost- och näringsrådgivning behöver känna igen matens näringsmässiga värde och att man ser maten som sin medicin.

– Eleverna får också andra typer av uppgifter som att besöka butiker och titta på sortiment och urval för att lättare kunna hjälpa sina klienter. Även matlagning efter recept i eget kök är en av uppgifterna.

Det är viktigt att kunna läsa studier och forskning genom att kritiskt granska för att kunna förmedla resultat på ett korrekt sätt. Så varje elev ska även välja och redovisa en artikel och en forskningsstudie som är intressant. Vem har skrivit artikeln, vem har genomfört och presenterat studien? Informationsströmmen idag är enorm, inte minst när det gäller kost och näring. Det gäller att vara uppmärksam på vad man väljer att ta till sig och varför, konstaterar Louise.

– Mitt i utbildningen träffas vi tre dagar på skolan i Stockholm. Då får eleven en tenta på den teoretiska delen och utbildning i Nutrimetern, att tolka, sammanställa och ge råd med recept är ett viktigt moment.  Vi går också igenom mer om mat som medicin samt programmet Mat i Balans Vikt i Balans. Det är nutrition specifikt inriktad mot Vikt i Balans, som inte bygger på konstiga dieter utan hur man fördelar sitt energibehov över dagen. Recepten har högt näringsvärde och ger lång mättnadstid.

– Eleverna får också i uppgift att laga en veckas måltider hemma utifrån Mat i Balans Vikt i Balans-recepten.

Den som sedan vill jobba med ”Mat i Balans Vikt i Balans”, som är avsett för grupper, kan köpa materialet styckvis eller samlat material på ett USB-minne. Man kan jobba med en blandad grupp, både underviktiga, överviktiga och de som vill behålla balansen. Maten kan passa alla, grunden är grön mat där man kan välja sin proteinkälla, animaliskt eller vegetariskt, så att det också passar familjer där det finns olika önskemål.

– Efter träffen ska eleven jobba med två klientfall, där Nutrimetern ingår och utifrån den ge kost- och näringsråd samt en klientuppföljning efter tre veckor.

Alla ska också förbereda en föreläsning om ett fritt valt ämne omkring kost och näring, som motsvarar 15 minuters muntligt framförande.

Alla elever får mentorhjälp till hur man kan kombinera olika professioner för att komma igång så fort som möjligt. Uppgiften ska vara en hjälp till att fortsätta använda kunskaperna på det sätt man önskar.

I utbildningen ingår kursmaterial och ett USB-minne med över 400 recept som eleven kan delge sina klienter. Nutrimetern kan man köpa styckvis eller på USB-minne för att printa själv.

Mat i Balans Vikt i Balans-recepten som är fett-protein-kolhydrat- och kaloriberäknade kan köpas styckvis eller på ett USB-minne för att printa själv.

Läs här om Tobias Delin som utbildade sig till Kost- och Näringsrådgivare och startade en Food Truck-verksamhet med växtbaserad mat!

Utbildningen startar den 5 februari med material som du får hem med posten. Därefter har du cirka 6 veckor till att plugga hemma innan du kommer till skolan den 17-19 mars. Därefter väntar mer hemarbete och redovisning via mail till din lärare Louise Nilsgård. Du har tid på dig fram till den 21 maj att bli klar. När du klarat alla uppgifter kommer ditt diplom med posten.

Läs mer om utbildningen och anmäl dig här!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *