Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Utbildningen gav Tobias mod att starta eget

25-årige Tobias Dehlin driver sitt eget företag som Ekologisk kost och näringsrådgivare. ”Utbildningen på Axelsons gav mig modet att våga ta steget”, säger han.

 

Nu är det fem år sedan Tobias, han som var på väg att utbilda sig till murare, för första gången kom in i ett restaurangkök av en slump.

– Restaurangbranschen i sig är väl inte min grej. Men maten, vad den innehåller och vad den kan göra för oss, det är helt fascinerande, säger han.

Intresset ledde honom så småningom till Axelsons utbildning till Ekologisk kost- och näringsrådgivare.

– Jag hade jag aldrig startat eget utan Axelsons. Det fanns en rädsla hos mig men på utbildningen blev det en normalisering av det här med att starta eget. Och då kom den där känslan: Nu kör vi, säger Tobias Dehlin.

 

Yrkesutbildning inom kost

Som nyutexaminerad håller Tobias på att bygga upp sin verksamhet. Många nära och kära har fått tagit del av hans kunnande på vägen.

– Jag tror det har uppskattats att jag uppmärksammat dem på vad som är bra att äta och vad som inte är det. Jag gör aldrig upp några nej-listor men att bli medveten om hur maten påverkar oss tror jag är bra, säger han.

Tobias är nöjd när han ser tillbaka på utbildningen som är en yrkesutbildning inom mat, idrottsnutrition och näring för en friskare framtid. Den riktar sig till den som vill arbeta seriöst och målinriktat med fokus på matens värde och individuella livsstilsprogram för såväl unga som gamla, idrottare som inaktiva, personer med viktproblem/ en sjukdom eller de som mår bra men vill ta hand om sin hälsa på bästa sätt.

– Det var bra lärare som gav svar på de frågor man hade. Sedan är det upp till individen själv hur mycket man vill engagera sig och det tycker jag är väldigt bra.

 

Food truck på festivaler i Europa

För Tobias del ledde engagemanget bland annat till att han via en av lärarna kom med på en av Strandgårdens hälsoresor till Rhodos som vegetarisk kock,

– Att laga till så många var en fantastisk upplevelse, jag lärde mig mycket under den resan, konstaterar han.

Tillsammans med en kompis har Tobias en Food truck. Och även i den har han haft nytta av kunskaperna från Axelsons.

– Vårt mål var att servera så hållbar mat som möjligt. Svenska råvaror efter säsong, 100 procent växtbaserat och så vidare. Vi bilade genom hela Europa och var med på en tre-fyra festivaler bland annat, säger han.

– Just nu är Food trucken trasig. En bakaxel har rasat så det går inte att resa med den. Men på sensommaren kommer vi att ställa upp den i samband med en Skördefestival, säger han.

Tobias, som själv bara äter plantbaserad mat, arbetar också ideellt utanför det egna företagandet. På en kravmärkt farm som ligger vid Alsike Herrgård i Knivsta. Här odlas och förädlas grönsaker och ett stort växthus håller på att byggas upp.

– Det är roligt och även i det sammanhanget har jag absolut nytta av det jag lärde mig under utbildningen, säger Tobias Dehlin.

Läs mer om utbildningen till Ekologisk Kost & Näringsrådgivare