Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Vad är vad är hot stone massage bra för?

Fördelar med hot stone massage

Idag är det få som inte vet att massage är otroligt bra för vårt välmående. Vi vet att massagen kan påverka allt från hur rörliga vi är till hur vi mår rent mentalt. Beröring och tryck påverkar hela kroppen och är bra för barn och vuxna.

Massage är bra för dig, men som du kanske har upptäckt finns det många olika typer av massageteknik. Du kan använda dig av verktyg som knådar och värmer upp din kropp och du kan välja att få en professionell massage av en utbildad massör.

Vi ska kika lite närmre på hot stone massage som ges med heta stenar. Det här är en mycket intressant form av massageterapi som har blivit väldigt populär under senare år. Men först tar vi en titt på allmänna hälsofördelar som du kan få med regelbunden massage av olika slag.

fördelar med massage

Hälsofördelar med massage

Det finns massivs med hälsofördelar med all form av massage. En av de absolut främsta fördelarna med all form av massage är att den ökar blodcirkulationen. Det här är något som för med sig flera viktiga fördelar. Med förbättrad blodcirkulation får kroppen bättre syresättning och dessutom kan detta leda till att t.ex skador läks snabbare.

massagekurs

Andra viktiga fördelar med massage är:

 • Mindre stress – En bra massage drar ner på och motverkar stress. Det är massage bra för och det är något som alla kan ha stor nytta av. Bara av att få lite massage över spända axlar på jobbet kan du uppleva stor skillnad i stressnivåer och börja må mycket bättre.
 • Starkare immunförsvar – Det finns många studier som pekar på att massage kan stärka ditt immunförsvar. Mycket pekar på att det är den förbättrade blodcirkulationen som gör att du får ett starkare immunförsvar men även att det hjälper mot stress som i sin tur gör att ditt immunförsvar förstärks. Mindre stress är något som kan bidra till en kropp som blir bättre på att försvara sig mot virus och bakterier. På tal om att stärka immunförsvaret får du inte missa vår andra artikel som du hittar här: Stärka immunförsvaret.
 • Mindre problem med huvudvärkSpänningshuvudvärk släpper med massagen och problem med svårare huvudvärk som migrän kan minska. Med massage så kan huvudvärk lindras på kort sikt och helt förebyggas på lång sikt.
 • Snabbare återhämtning – Den som tränar hårt kan dra stor nytta av att avsluta ett pass med massage. Det här kan nämligen påskynda återhämtning och flexibilitet och därmed göra det möjligt att höja ribban och träna mer.
 • Minskar på oroskänslor – Att slappna av och få en skön massage kan påverka dina sinnen på så vis att du inte längre känner oro. Det kan till och med vara så att massage fungerar mot depression. Särskilt då den kombineras med terapi och medicinering då det behövs.
 • Smärtlindring – Idag används massage på sjukhus då man vet att den kan lindra smärta. Det kan till och med vara så att massagen kan fungera som ett alternativ till medicinering mot smärta. Med massage går det att sänka upplevelsen av smärta både under massagebehandling och en tid efteråt.
 • Bra för gravida – Det är också känt att massage är mycket bra för gravida kvinnor som upplever komplikationer under sin graviditet. Det kan bero på att massagen fungerar stressreducerande men också för att den frigör viktiga hormoner för avslappning i kroppen.

vad är hot stone massage

Vad är hot stone massage bra för?

En populär form av massageterapi är hot stone massage, det vill säga massage med heta stenar. Men vad är hot stone massage bra för? Den här massageformen används i första hand för att få dig att slappna av och för att lösa upp stela muskler över hela kroppen.

Hur går det till?

Med stenar som har vulkanursprung kan man behandla hela kroppen med en helt fantastisk form av massage. De släta och mjuka stenarna värms upp och placeras sedan på utvalda delar av din kropp.

Stenarna kan placeras på:

 • Ryggen längsmed din ryggrad
 • Magen
 • Bröstet
 • Handflator
 • Ansiktet
 • Fötter och tår

Massagen kan sedan utföras med de heta stenarna och med olika rörelser. Det går att jobba med långa drag, vibrationer, knackningar, knådning såväl som cirklar. På sätt och vis kan vi säga att det rör sig om traditionell massage som utförs med heta stenar för att ge en alldeles unik effekt.

Det går att kombinera de heta stenarna med kalla stenar. Det här kan ge effekten att blodkärl lugnas samtidigt som huden mår bra av växlingen.

hot stone massage fördelar

Hot stone massage fördelar

Precis som vanlig massage är några av de främsta Hot stone massage fördelarna att din kropp blir avslappnad. Du känner ett lugn och kan släppa tankar om oro. Det här är massage bra för kroppen och för den mentala hälsan.

Bland fördelarna av den här typen av massage finner vi:

Minskad upplevelse av smärta

Att värme kan minska upplevelsen av smärta och stelhet är välkänt. Här är massage med heta stenar överlägsen många andra massageformer helt enkelt för att stenarna är varma. Med behandlingen går det att öka blodcirkulationen i området som masseras.

God behandling av muskler

Värmen är också välgörande för muskler som är stela och ömma. Det kan också vara så att massagen med varma stenar drar ner på problem med muskelryck. Rörligheten kan förbättras och det ger vidare fördelar efter massagen.

Kan verka inflammationshämmande

Det kan vara så att växling mellan kalla och heta stenar kan påverka inflammation på ett positivt sätt. Det här beror lite på hur dina symtom ser ut och vilken typ av inflammation du har drabbats av.

Minskad ångest

Med regelbunden massage kan den som har problem med ångest uppleva att ångesten dämpas och försvinner. En utländsk studie visade att en kvarts massage i stolen på jobbet kan dra ner på stress på ett signifikant vis och därmed dämpa oron. Med en längre session med varma stenar blir resultatet minst lika gott!

Förbättrad sömn

Om du ligger och vrider dig sömnlös på nätterna kan det vara av intresse att se på möjligheten till Hot stone massage eller kanske bara bra massage för nacken då och då. Det kan till och med vara så att massage kan fungera minst lika bra som sömnpiller!

Det här är en effekt som har noterats bland bebisar som efter en kvarts massage av förälder somnade snabbare. Det behöver du knappast studier för att hålla med om. Du behöver ju bara tänka på känslan av en mjuk massage över nacke och rygg för att inse att det kan vara något som får dig att somna till lite.

Förbättrad vakenhet

Om du somnar bättre av att bli masserad kan det även vara så att du sedan känner dig mer vaken då du är vaken. Det här kan bero på att massagen bidrar med förbättrad kvalitet på din sömn. Du sover bättre och är därmed riktigt utvilad då du vaknar. Du kanske inte ens kommer att känna något behov av en tupplur dagen efter!

Kan verka mot autoimmuna sjukdomar

Det finns även rön om att Hot stone massage och andra massagemetoder kan fungera mot sjukdomstillstånd som fibromyalgi. I en studie från 2002 kunde man se att personer som led av fibromyalgi fick förbättrade värden av att bli masserade en halvtimme.

Det visade sig att massagen ledde till att triggers för fibromyalgin blev färre. På samma sätt har man sett att personer med artros har blivit rörligare och mår bättre av att få regelbunden massage. Här är det också fint med en massageform som het sten massage som applicerar hetta. Detta kan nämligen verka för rörligare muskler och leder.

hot stone massage utbildning

Är en Hot stone massage något för dig?

Massage, vad är det bra för frågar du och svaren du fått här ovan får dig antagligen att vilja boka in professionell massage snarast möjligast. Att massage är bra för muskler, leder såväl som din mentala hälsa är skäl nog att göra den till en del av ditt liv.

Men är det Hot stone massage du ska satsa på? Du får ju många massage fördelar med andra former av massage.

Välj massage med heta stenar om:

 • Du lider av stela muskler och kanske också smärta i muskler och leder.
 • Du har svårt att somna ordentligt på kvällen.
 • Du känner dig stressad.
 • Du upplever att det är svårt att fokusera på dagen.

Om du lider av en kronisk sjukdom är det förstås viktigt att du pratar med din läkare om olika typer av massage. Ta reda på om Hot stone massage är ett säkert val för dig. För det mesta är det ett bra val men det är alltid viktigt att säkra att massagebehandlingen inte krockar med andra behandlingar som du får just nu.