Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Vad ska jag jobba med?

Vad ska jag jobba med?

Chansen är stor att du känner att alla runtomkring dig vet exakt vad de vill göra medan du fortfarande undrar vad du ska jobba med. Du kan vara lugn. Oavsett om du precis gått ut gymnasiet eller om du är 40 år och vet inte vad du vill jobba med så är du inte ensam.

Tvärtom skulle vi säga. Bara faktum att du funderar kring “Vad ska jag jobba med?” och läser den här artikeln betyder att du antagligen har kommit längre än många andra.

Vi har samlat massa tips du kan ha med dig när du funderar kring vad du ska jobba med. Förutom det berättar vi om alla möjligheter det finns att hitta ett meningsfullt jobb du trivs med genom att utbilda dig på Axelsons. För i slutändan är det ofta en mening många letar efter i sitt jobb.

Har du någon gång ställt dig frågan till dig själv och undrat:

Vad ska jag jobba med?

Då är du på rätt plats. Följ med.

Vad ska jag jobba med och vad vill jag jobba med

Vad jag ska jobba med eller Vad vill jag jobba med?

Vad ska jag jobba med? Är den fråga som många börjar med att ställa sig. Vi tror dock att första steget till att svara på den är att formulera om den. Istället för: Vad ska jag jobba med? testa ställa frågan vad vill jag jobba med?

Att byta “ska” mot “vill” kan tyckas enkelt kanske till och med klyschigt eller töntigt. Men genom att göra den lilla ändringen får du en helt annan infallsvinkel på problemet. Frågan får en annan mening. Vi utgår helt plötsligt ifrån vår vilja. Indirekt våra intressen, styrkor och vad vi tycker om eller skulle vilja göra istället för vad andra tycker vi ska jobba med. Eller det vi tror att andra tycker vi ska jobba med.

Lyckas du svara på frågan vad du vill jobba med får du samtidigt svar på frågan ”vad ska jag jobbat med”. För att förtydliga, det du ska jobba med är något du vill jobba med!

Kom ihåg att det är ditt liv, dina värderingar och din vilja som är viktigast i ditt karriärsval. Det är du som ska lägga en stor del av din tid och energi på det. Ingen annan.

Nu tänker du säkert “Alla kan inte jobba med det de vill jobba med” eller så har du redan radat upp ett gäng med bortförklaringar till att det här inte går för just dig. Ignorera de här tankarna än så länge och fortsätt läsa.

Hitta ett meningsfullt jobb

Att hitta vad du vill jobba med

Vi vet att det kan vara lättare sagt än gjort att jobba med något du vill jobba med. Faktum är att du som läser den här artikeln gör det för att du antagligen inte vet vad du vill jobba med. Ett bra ställe att börja på kan vara att ställa några frågor till dig själv:

 • Vad brinner jag för?
 • Vad är mina intressen?
 • Finns det något som engagerar mig?
 • Vad får mig att må bra?
 • Vad gör mig glad och lycklig?
 • Vet jag vad mina styrkor och egenskaper är?
 • Finns det något jag kan jobba med som jag brinner för?
 • Finns det något jag kan jobba med där jag kan dra nytta av mina styrkor och egenskaper?

Att svara på de här frågorna är för många lättare sagt än gjort. Bli inte frustrerad ifall du inte hittar svaren på en gång. Det tåls att lägga en hel del tid på att fundera kring svaren. För vissa hjälper frågorna direkt medan för andra är det normalt att brottas med svaren en längre tid. Tiden du lägger ner att grubbla över det här kommer hjälpa dig att hitta rätt i det långa loppet.

Ett tips är att att skriva ner allt du kommer på utan att filtrera bort något. Lägg ingen värdering i det du skriver utan få ner allt från huvudet. Du kan alltid ta bort det i efterhand. Du kanske kommer på något med en gång eller så bygger du på med nya saker under en längre tid.

Tillslut har du en lista över saker som får dig att må bra, engagerar dig och gör dig glad. Ser du någon röd tråd? Vad verkar vara viktigt för dig? Kan du se något som du gillar och du kan jobba med? Ge dig själv tid att fundera och ge inte upp, förr eller senare brukar det lossna.

Även om du är skeptisk och tänker att du inte kan det på grund av X (Sätt in valfri förklaring) så skadar det inte att fundera lite. Men innan du gör det kan du läsa om vår erfarenhet i nästa stycke.

Lära sig av andras misstag Vad ska jag jobba med?

Att lära sig av andras misstag

Många av våra elever kommer till oss efter att ha gjort en karriär eller arbetat med något helt annat. Ibland har de letat efter en ny utmaning eller helt enkelt inte trivts med sitt jobb eller livssituation och hittat till oss.

Många önskar att de kommit till oss tidigare. De önskar att de vetat om att de kunde arbeta med något som gör dem själva friskare, gladare och lyckligare samtidigt som de sprider den glädjen och gör andra medmänniskor friskare och mer hälsosamma.

Vi berättar det här av två anledningar.

 1. Anledning nummer ett är att du som är ung ska ha chansen att undvika andras misstag. För att du som precis ska, eller precis har gett dig ut i arbetslivet ska komma ihåg att många väljer arbete och karriär av fel anledningar. Eller inga anledningar alls.
  Väckarklockan ringer inte förens när de märker att de är trötta på jobbet, är stressade eller mår dåligt. I värsta fall när de är utbrända. Inte förens då tänker de till och börjar leta efter självförverkligande jobb med mening. Du kan om du fortfarande är ung hoppa direkt dit!
 2. Anledning nummer två är att du som är en av dem som är trött på ditt jobb ska se att du inte är ensam och att det inte är försent att sadla om. Det finns oändligt med alternativ och letar du efter mening har vi många vägar för dig att utforska. Vår hemsida är full med intervjuer och levande exempel på personer som varit i din sits. Så fortsätt att läsa.

Vi på Axelsons har elever från alla åldersgrupper på vår skola. Både unga personer som är nya på arbetsmarknaden men även många som valt att byta karriär eller byta jobb senare i livet. Med det sagt, låt oss djupdyka i och försöka svara på frågan alla någon gång ställt sig: vad man ska jobba med?

Vad ska jag jobba med? Ett meningsfullt jobb

Vårt tips – försök att hitta ett meningsfullt jobb

Vårt tips är att försöka prioritera något som du tycker är meningsfullt. Är du osäker på vad det kan vara kan vi hjälpa dig hitta det.

Vi har märkt att många hittar ro i sitt sökande och en mening när de arbetar med att hjälpa andra. Att känna att du gör skillnad och hjälper andra får dig själv att må bättre och det är något återkommande vi får höra från våra nya och gamla elever. I sitt sökande efter vad de ska jobba med landar många i att de vill:

 • Ha ett meningsfullt jobb
 • Hjälpa andra
 • Må bättre själva
 • Testa något nytt

Våra utbildningar bockar av alla punkterna och många hittar ett meningsfullt och självförverkligande jobb efter en utbildning på Axelsons. Vi är givetvis inte opartiska. Men vi lovar att vi verkligen tror på det vi gör och det vi lär ut. Men ta inte vårt ord för sanning. Se till att läsa nästa stycke istället.

Vad säger våra gamla elever

Vad säger våra tidigare elever

Det vi är mest stolta över är vad våra elever har att säga om oss. De är personer som varit i en liknande sits som din och här på vår hemsida hittar du massor med intervjuer med elever som hittat sina drömyrken. Precis som du, ställde många sig frågan: Vad ska jag jobba med? innan de hittade till oss. Vi har samlat några exempel här:

“Det är något av det bästa jag gjort i livet” Berättar Lena om yogautbildningen och om hur hon idag kan hjälpa andra att må bättre. 

Läs om hur Ann-Sofie utbildade sig till Medicinsk fotterapeut. “ Det var fantastiskt från början till slut” 

Här kan du läsa om hur Nadja driver en ekologisk hudvårdssalong i en liten by med mindre än 2000 invånare. “Jag hade velat gå utbildningen en gång till” säger Nadja. 

Men det här är bara några exempel på personer som utbildat sig på oss. Vill du hitta ännu fler kan du göra det under Kunskap och Inspiration!

Våra utbildningar Vad ska jag jobba med?

Våra utbildningar

Vi erbjuder en mängd olika utbildningar. Axelsons Institute är Nordens äldsta och största skola inom friskvård. Här kan du utbilda dig inom bland annat :

Som du ser finns det finns många olika vägar att välja på. Vi kan inte svara på frågan vad du ska jobba med. Det kan bara du. Men vi kan varmt rekommendera att du läser lite mer om våra utbildningar eller historier som våra tidigare elever berättar.

Du kan säkert hitta något du tycker är intressant bland vårt breda utbildningsutbud. Vill du testa på något och se om det är för dig erbjuder vi även en mängd olika kurser som är bra introduktioner till friskvården till exempel Massage till husbehov eller Avspänningsmassage.

Om du inte tror att friskvård inte är något för dig kan du såklart testa tipsen och frågorna vi berättade om ovan och applicera det på någon annan bransch.