Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.
Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.
Vårda din vinterhy!
På vintern är det påfrestande för huden att växla mellan väldigt varma och väldigt kalla temperaturer hela tiden samt att inomhusluften ofta är väldigt torr.
Många av mina kunder, som jag inte hör av så mycket under sommarhalvåret för att de inte har problem med huden då kommer till mig med extremt torr hud, klåda, förvärrande av sina eksem etc när kylan slår till.
Det gäller att sköta huden noggrannare, lägga mer tid och pengar på vården – bra produkter och investera i (eller göra själv) extravård som peeling och masker. Produkterna bör också vara lite rikare (fetare och med mer näring) på vintern. Precis som man har olika garderob vinter och sommar bör man också ha olika hudvård.
En dagkräm för sommarbruk har ofta solskydd i sig men jag tycker det är onödigt på vintern. Chansen att du bränner dig eller får soleksem är liten. Vi behöver all sol vi kan få men är man ute på vintern står solen för lågt för att ge någon strålning. Det är helt enkelt onödigt på vintern av två anledningar. Dels behöver man det utrymmet i krämen till mer fett och näring och dels behöver vi det lilla d-vitamin vi eventuellt kan få från solen.
Om det är riktigt kallt ute ska man tänka på att inte tvätta sig och smörja in sig med vattenhaltiga produkter (lotion och kräm) precis innan man går ut. Vattnet i produkten kan då kyla/frysa huden och belastningar kan uppstå.
Det man helst gör i så fall är att man antingen går upp extra tidigt och smörjer in sig så att vattnet hinner dunsta/tas upp eller ännu hellre smörjer sig med produkter som bara innehåller fett såsom ansiktsolja, ansiktsserum som bara innehåller fett eller en s k facebalm som är ett modernt ord för ansiktssalva. Folk som jobbar ute ska tänka på att gärna smörja det känsliga partiet på kinderna med en skyddande salva på dagarna. Annars kan påfrestningarna visa sig som cuperoser (ytliga blodkärl, ådernät).
Man behöver också tänka på näringen och att dricka regelbundet. Att hinka i sig 1,5 liter vatten vid uppstigande och sänggåendet är inte så bra utan det stressar mest njurarna och rinner rakt igenom utan att fukta kroppen. Det man ska göra är att fylla på hela dagen med vätska, lite i taget. Då håller man hela systemet i bra vätskebalans och även hud och slemhinnor.
Glöm inte att läsa mer om vår populära hudterapeut utbildning och spaterapeut utbildning!
Håll huden fet och fuktig!
Man kan nypa sig själv i huden på ovansidan på underarmen. Om skinnet går snabbt tillbaks är man välfuktad. Om ”nypningen” stannar kvar och huden inte går tillbaks snabbt kan det vara ett tecken på att man är uttorkad (eller åldrad i huden). Det kallas hudens turgor.
Är man väldigt torr på händerna och nagelbanden är det fet handkräm eller salva som gäller här också. Salvan har den fördelen att den är vattenavvisande till viss del och det är en fördel om man tvättar sig mycket. Om man ska tvätta sig med tvål och är torr kan man t o m smörja in händerna innan för att minska risken att hudens egna fett tvättas bort.
Salva kan uppfattas som väl fet och lite glansig/halkig. Se då till att smörja händerna när de är fuktiga. En fuktig hud är öppen och tar lättare upp fettet. Man kan också smörja in händerna med olja eller salva på nätterna lite ymningare och sedan ha handskar på sig. Man kan tänka på att vara försiktig med vattenkontakt och ha handskar när man diskar.
För torra nagelband rekommenderar jag ekologisk sesamolja. Det är det som ofta är huvudingrediens i dyra nageloljor. Köp ekologisk sesamolja på hälsokostaffären och massera varje kväll.
Till kroppen kan man med fördel blanda sin egen saltscrub med olivolja och fint havssalt. Det ska vara rätt fint salt för att inte riva för grovt. När man peelar huden med salt försvinner de yttersta lagret med döda hudceller med påföljden att oljan går längre ner i huden.
Om man har väldigt torr hud och/eller andra hudproblem kan det dels vara en störning i vattendunstningen i huden och det gör att man alltid behöver tänka på att smörja sig med fetare krämer och salvor/oljor men det kan också indikera dåligt näringsstatus t ex brist på mineraler eller stark stress som gör att cirkulationen blir sämre i huden.
Därför är det alltid viktigt att titta på insidan också. En ekologisk hudvårdsterapeut ser alltid till helheten hos en kund!
Hudvårdsrutiner och recept
Man bör bara tvätta sig på kvällen och på morgonen räcker det med att skölja med vatten, badda med ansiktsvatten och därefter smörja in sig med kräm, olja eller salva (de senare om man är torr eller ute och jobbar på vintern).
Som ansiktstvätt kan man med fördel använda oliv- eller rapsolja. Man fördelar då ca 1 tsk på torr hud och masserar lätt så att smutsen löser upp sigNär man har löst upp smutsen i ansiktet med oljan blöter man en liten handduk i varmt vatten och torkar av oljan och smutsen. Skölj därefter i rikligt med först ljummet och därefter lite kallt vatten (för att sluta porerna).
Till ögon och mun kan man blöta en bomullsrondell och ha på olja och därefter tvätta bort makeup med det. Man kan följa upp med ett ansiktsvatten bestående av 1/5 äppelcidervinäger och resten vatten eller starkt te (svart te för mer sammandragande effekt). Detta ansiktsvatten är ph-balanserande.
Man smörjer sedan in sig när huden fortfarande är något fuktigt så går produkten lättare in i huden. Man kan där välja att smörja sig med en bra ekologisk, kallpressad matolja t ex rapsolja eller salva eller kräm.
Recept på enkel bivaxsalva
Smält 80 ml olivolja och 20 g bivax på vattenbad. Ta av värmen när det är helt smält och rör tills det har svalnat av. Se till att det hela tiden rörs när det håller på att svalna. Då börjar det stelna på botten och sidorna, tag då en slickepott och rör ner från sidorna i bunken så allt blandar sig. När det är helt krämigt och har svalnat kan man röra i önskade aktiva ämnen som t e x ringblomma och eteriska oljor men salvan är perfekt som den är också.