Vårlig ört- & bladsoppa med sparris- & ädelostpaj

Ört- och bladsoppa för 4 personer

  • 1,2 liter vatten
  • 3 örtbuljongtärningar
  • 250 g blad av spenat och/eller nässlor
  • 20 strån av gräslök
  • 25 späda myntablad
  • 0,5 kruka persilja
  • 4 vitlöksklyftor, skalade
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 krm muskot
  • 0,5 msk olivolja
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1–2 msk potatismjöl

Koka upp vatten med buljongtärningarna. Tillsätt spenat, nässlor, gräslök, myntablad, persilja och vitlöksklyftor. Låt koka 20 minuter. Mixa soppan slät och sila den. 
Tillsätt salt, peppar, muskot, olivolja och grädde. Koka upp soppan, rör ut potatismjölet i lite vatten och red den till önskad konsistens.  
Hälsovinster 
Brännässlan hör till våra allra nyttigaste växter. Den hjälper mot vårtrötthet och stärker immunförsvaret. Spenat och persilja är mest känt för sitt järninnehåll men ger också en rejäl dos A-vitamin. Spenat ökar prestationsförmågan, och alla gröna blad ger ökad mättnadskänsla och mindre sötsug. Mynta är uppiggande.

Ädelostpaj för 4 personer

Pajdeg 

  • 40 g mjukt smör
  • 1 msk kesella
  • 3 msk vitt vin (matlagningsvin)
  • 1,5 dl dinkelmjöl
  • 0,5 dl grahamsmjöl

Fyllning 

  • 100 g (10st) salladslök
  • 150 g späd grön sparris, i bitar
  • 1 msk olivolja
  • 50 g ädelost
  • 3 ägg
  • 1,25 dl kesella
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 tsk curry
  • 3 msk persilja
  • 1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samtliga ingredienser till paj­degen och tryck ut den i fyra portionsformar, eller en större pajform, ca 23 cm i diameter. Ställ dem kallt ca 30 min. Nagga botten med en gaffel och förgrädda 10 min eller tills pajbotten börjar få färg.  
Värm oljan i en panna och låt lök och sparris mjukna några minuter. Spar några sparrisknoppar till garnering. 
Fördela osten i pajbotten, sen lök & sparris.  
Vispa ägg, kesella, mjölk, curry, persilja och svartpeppar lätt och häll det över fyllningen. Grädda cirka 15 minuter för de mindre pajerna eller cirka 30 minuter för den större. 
Hälsovinster 
Sparris innehåller aminosyran tryptofan som behövs för hormonet serotonin som motverkar depression och trötthet. Den innehåller också mycket folsyra som hjälper till med proteinomsättningen. 

Vårgrönt med currydip 

  • 100 g späda salladsblad
  • 8 små morötter, skrapade
  • 12 rädisor

Currydipp

  • 3 msk crème fraiche, lätt
  • 1 msk citronjuice
  • 1 msk olivolja
  • 20 späda citronmelissblad, fint skurna
  • 1 krm curry
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Blanda ingredienserna till currydippen. Servera den som dipp till det gröna. 
Hälsovinster
Moroten innehåller karoten (gulorange ämne) som levern omvandlar till A-vitamin. Den sänker blodsockret, är bra för lever, tarm och dessutom bakterie- och virusdödande. Rädisan innehåller C-vitamin och kalium som är bra för hjärtat. Den är också bra för levern och magen då den hjälper till att producera galla.  

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *