Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Vi siktar på att vara landets bästa PT-utbildare!

Möt Jonathan Fagerlund, som med stor passion tagit på sig uppdraget att vässa Axelsons PT Education till landets bästa! Här berättar han varför han inte själv lever upp till de högt ställda kraven på lärarna trots 7 år i yrket, och om sina egna mest spektakulära uppdrag som Personlig Tränare och kostrådgivare åt en businessman, med 320 resdagar om året.

– Som PT finns det närmast inga gränser för hur många olika sätt det finns att jobba, säger Jonathan Fagerlund, ny COO för Axelsons PT-Education.. Du kan rikta in dig på inaktiva med vardagsmotion och viktnedgång såväl som du kan jobba med professionella idrottare och topprestationer, och det är just den bredden som gör jobbet så roligt

Den bredden ska vi vara måna om, alla är välkomna att utbilda sig hos oss och man ska ha alla möjligheter öppna efter utbildningen. För ett par veckor sedan startade en ny grupp PT-elever, och vi har genomfört en del förändringar. Bland annat kan man numera utbilda sig vid Axelsons PT Education på flera orter.

 

Jonathan Fagerlund, operativ chef för Axelsons PT-utbildning. ”Jag kom in i ett skede där bolaget behövde en nysatsning. Jag gillar att testa nya saker och säger aldrig ´det här går inte´”

 

Vad är tanken med att erbjuda utbildningar på nya orter?

Sverige är väldigt mycket större än Stockholm! Den tredje februari 2020 startar utbildningen i Östersund, åttonde mars i Jönköping och tjugonde mars i Stockholm. Vi vill visa att vi finns och vi vill ta hand om den glöden som finns hos människor runtom i landet.

Nu breddar vi möjligheten att nå människor som inte kan resa eller som vill vara närmare sin hemort. Vi erbjuder femveckors intensivkurser på alla tre orterna och i Stockholm erbjuder vi dessutom vårt standardupplägg där man läser helgvis över sex månader. Det är perfekt om man jobbar eller studerar annat samtidigt. Vi är ett litet och flexibelt bolag, vilket gör att vi kan satsa på en personlig profil. Med kurser på olika platser, blir det mer personligt.

En av våra andra styrkor är att eleverna har tillgång till en mentor eller rådgivare under hela utbildningen. Lärarteamet består av ganska många människor med spetskompetenser, så det är bra med en person vid sidan av lärarna som man kan vända sig till med alla sina funderingar kring helheten, studierna, hemläxorna och liknande.

 

Undervisar du själv på utbildningen?

– Nej, i nuläget har jag enbart hand om arbetet runtomkring. Jag har själv jobbat som PT ”på golvet” i 5 år, därefter två år som instruktuktör på Barrys Bootcamp, men det är inte tillräckligt. Vi har så pass höga krav på lärarna, vi vill erbjuda en mycket gedigen utbildning och alla måste ha högskoleutbildning i det ämne de undervisar. De som undervisar i praktiska ämnen kan få läraruppdrag om de har jobbat minst 4500 timmar inom sitt område.

Vi är en av få PT-utbildningar I Sverige som har en FRISK-licens. Det betyder att vi är kontrollerade av Almega friskvårdsföretagen, att våra lärare har den kompetens som de kräver och en viss mängd lärarledda timmar. FRISKlicensen ställer höga krav och vi är stolta över att leva upp till detta. Många gym och PT-studios inför nu detta som ett krav, att deras PT har en FRISK-licens.

 

Skriv upp dig här för att få nyhetsbrev från Axelsons PT Education under 2020!

Läs mer här om PT-utbildningen

Tidigare var Axelsons PT-utbildning enbart registrerad hos Europe Active, som har lägre krav. Från och med 2019 är vi medlemmar i båda förbunden, för att eleverna ska ha en gångbar logga både i Sverige och i utlandet.

 

Vilka kunskaper får eleven med sig från PT-utbildningen?

– Vi är en väldigt bred och samtidigt djupgående utbildning. Eleven får en otroligt omfattande insyn i anatomi, träningslära och träningsplanering. Jag blir själv imponerad när jag läser igenom materialet, jag ser ju att det som fanns när jag själv utbildade mig inte alls höll samma nivå. Mycket av  mina kunskaper har jag fått genom eget intresse och självstudier, det är säkert så för många duktiga PT. Här får eleven med sig otroligt mycket direkt från skolan.

I utbildningen ingår bland annat en grundkurs i kost- & näringslära inriktat mot träning, det är en bit som är ganska eftersatt bland PT generellt, men otroligt viktig! Vi har också ett helt utbildningsblock som handlar om sälj och marknadsföring samt en onlinekurs i kreativ business. Som PT kan man vara otroligt duktig men utan säljbiten kommer ingen att veta det, därför är detta ett ganska stort block i utbildningen.

Träningsläran har ett funktionellt fokus i grunden, men naturligtvis lär vi även ut att arbeta med maskiner och med isolerad träning. Kunderna vill olika saker och har olika mål, så är det med träning över lag. När jag började som PT insåg jag snabbt att något av det viktigaste är att man måste möta människor där de är. Vad jag tycker spelar inte lika stor roll som vad kunden vill, man kan komma med förslag och kunskap men framför allt måste man kunna lyssna.

Utbildningen omfattar också ett stort kommunikationsblock med MI, Motiverande samtal, och det förhållningssättet finns även invävt i hela utbildningen. Hur delar man kunskap, lyssnar och möter kunden?

Jag är också otroligt glad för två andra nya fördelar vi skapat åt våra elever. Alla elever får numera en egen hemsida vid examination, en hemsida som de själva väljer adressen på och ger oss allt material de vill få in. Man slipper helt enkelt det krångliga och svåra med att göra en egen hemsida så att man snabbt kan komma igång och bli synlig.

Dessutom har vi ett arbetsmarknadstorg på Axelsons PT Educations hemsida. Som inloggad elev får du där kontaktuppgifter till rekryterare i de olika företag vi listat på sidan, med en beskrivning av hur det är att arbeta i de olika företagen.

Hur har ditt eget arbete som PT sett ut?

– Det mest speciella är att jag under två års tid jobbade helt personligt med EN kund! Först ett halvår med en man, därefter med en annan man i ett och ett halvt år. Det var en spännande tid. Jag började min karriär som PT på Grand Hotel i Stockholm, en liten medlemsinriktad klubb. Jag är väldigt serviceinriktad och jobbet passade mig förträffligt.

Businessmannen som jag började arbeta för ville ha en PT som kunde följa med honom på hans uppdrag runtom i världen. Hans kompis, som var en klient till mig, rekommenderade mig, han frågade och jag tackade ja. Efter det uppdraget fick jag förfrågan av en klient från hotellet. När han insåg att man kan göra så, ville han ta över mig när jag var klar.

Vi kom väldigt bra överens och hade en fin relation. Det var en väldigt annorlunda typ av jobbsituation, hela mitt privatliv var 100% anpassat efter en annan människa. Vi hade 320 resedagar om året och var i Dubai, Sydafrika, London, ja hela världen faktiskt.

Skriv upp dig här för att få nyhetsbrev från Axelsons PT Education under 2020

Läs mer här om PT-utbildningen

 

Jag tog hand om hans träning och kost, jag är även kostrådgivare och väldigt passionerad omkring det. Vi gick upp tidigt och gjorde cardioträning vid 6-tiden. Sedan var det frukost, antingen fixade jag den själv eller gav anvisningar till en hotellkock som gjorde det jag beställt. Därefter hade jag ledigt fram till lunch, och så var det samma sak där.

Kvällsmaten bestod ofta i jobbmiddag med möten, då pratade jag med kocken om vad min klient skulle undvika och vad han behövde få i sig. Vissa kockar tyckte det var jätteskoj att improvisera, andra ville hellre ha ett recept i handen. På kvällen körde vi typiskt ett styrkepass.

Att jobba så intensivt med en person är ett tacksamt sätt för mig att se till att jag får resultat med kunden. I det här fallet ville min klient gå ner i vikt, stabilt, säkert och hållbart. De första nio månaderna gick han ner 40 kilo, därefter började vi jobba mer med styrka och muskler.

Det var en häftig erfarenhet att jobba på det här sättet! Första halvåret var vi i sex länder i veckan, det var ganska bizarrt. Jag har mest hört om PT som gör den här typen av jobb som kortare insatser, sådana uppdrag som jag hade är inte det vanligaste i Sverige. I vissa andra länder som Dubai och USA, är det inte så ovanligt att de som har råd gör så.

 

Brukar du också hjälpa klienter med kosten under mindre intensiva former..?

– Ja, jag har jobbat en hel det med viktnedgång. När jag börjde fokusera mer på kost insåg jag snabbt att många har dålig koll på vad maten innehåller. Jag har utvecklat ett matkoncept som fungerar där man äter mat med mycket volym och mycket grönsaker, i motsats till små snabba snacks med högt sockerinnehåll. En typisk reaktion är ”Jag har aldrig ätit så mycket, ändå går jag ner i vikt!”

Viktnedgång är en fas, jag är inte anhängare av att allt ska hända samtidigt. När jag har en klient som önskar viktnedgång så börjar vi med det som fokus, därefter kan vi börja bygga upp muskler och liknande.

Många vet teoretiskt att det är bra att börja försiktigt, men för den som inte provat kan det vara svårt att förstå hur stort det är att lägga om sin kost och gå ner i vikt. Det är som att träna sju dagar i veckan, man måste idka viljestyrka konstant. Det är en enormt stor mental omställning. Man måste möta personer där de är. Många behöver guidning kring kosten, och det kan vara värt att nämna att vi har ett utbildningsprogram som heter PT + Kost, där du kan utbilda dig till PT och Kostrådgivare parallellt.

En ny utbildning och ett nytt jobb kan verkligen öppna upp för saker man aldrig kunnat räkna med. Som PT finns verkligen alla möjligheter att bli överraskad och att växa inom yrket!

 

Skriv upp dig här för att få nyhetsbrev från Axelsons PT Education under 2020

Läs mer här om PT-utbildningen

Går du i tankarna att byta karriär eller byta jobb? Då kanske de här artiklarna kan vara av intresse: