Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Viktiga sommarvitaminer

När vi nu får mer solsken här i norr är det många som mår bättre, får mer energi och gladare humör. Vi får naturligt i oss mer D-vitamin, som bland annat motverkar depression och stärker hud och immunförsvar.

Det kan däremot vara en god idé att ta tillskott av vitamin A, vilket i en nyare undersökning visat en skyddande effekt mot melanom, den vanligaste formen av hudcancer. Det är främst retinol i A-vitaminet som skyddar, och i studien visade sig skyddet mest effektivt i form av kosttillskott. Vill du hellre inta retinol genom kosten, satsa på att äta lever och koka ägg. Retinol hjälper även stärka immunförsvaret och synen. Karoten, ett förstadium till vitamin A, har en generellt skyddande effekt på huden. Detta finns i riklig mängd i t ex morötter och tomater.

Antioxidanter hjälper till att skydda mot cancer och onödigt åldrande av huden liksom mot sjukdom generellt. Livsmedel med stort innehåll av antioxidanter är t ex grönt té, rödvin och kakao – ett glas rödvin eller 7 gram mörk choklad (minst 70 % kakao) dagligen är tillräckligt. Även vitamin E och vitamin C är viktiga antioxidanter. I gamla dagar var sommaren den enda tid på året man i norr kunde ladda kroppen med hela spektrat av vitaminer. Ät rikligt av alla säsongens frukter, bär och grönsaker – gärna färska – för att boosta din hälsa naturligt.
Källa: news-medical.net, naturalnews.com

Jordgubbar – en sund sommarnjutning i Sverige
Nya rön har visat att de är mycket nyttigare än man tidigare trott. De innehåller stora mängder av både A-vitamin och betakaroten, och mer C-vitamin än apelsiner. De är även rika på folsyra. Halterna ökar ju rödare bären är. Innehållet av antioxidanter är högt, de är t ex en mycket rik källa till ellagsyra som motverkar flera olika typer av cancer. Den skyddar också huden mot skador från UV-strålning vilket i sin tur minskar bildningen av rynkor.
Källa: www.sund.nu

Läs fler sunda sommartips:
* Eteriska oljor mot sommarens plågor
* Gör egen massageolja med örter
* Chaga / Sprängticka – hälsa som växer på träd