Vintertid i Ayurveda – Vatatid!

 

Enligt ayurveda har vintern den kvalitet som kallas Vata. Immunförsvar och matsmältning kommer lätt i obalans, men kan stärkas med ayurvediska råd.

Enligt det gamla indiska hälsosystemet ayurveda uppnår vi hälsa genom att upprätthålla balans, dvs genom att inte ha för mycket av en bestämd kvalitet. När Vatas balans rubbas blir vi mer mottagliga för sjukdom och obalanser.
Vatas primära karaktärsdrag är rörlighet, torrhet och kyla. Enkelt sagt är det sådant som ska undvikas och balanseras, genom att tillföra dess motsats – stabilitet, fukt och värme!
Vanliga vataproblem är bland annat förstoppning och nedsatt immunförsvar, så det skadar heller inte att om vintern göra ökade insatser för sin matsmältning och motståndskraft.

Kryddblandning för immunförsvar och matsmältning

iStock_000015542688_Medium
Denna kryddblandning stärker enligt ayurveda immunförsvaret och matsmältningen. Använd kryddblandningen 2-3 gånger om dagen, blanda i oljan eller smöret när du lagar varm mat, eller i salladsdressing. Blanda kryddorna väl och förvara blandningen i en lufttät behållare skyddad från direkt solljus.
6 tsk gurkmeja
3 tsk krossade kumminfrön
3 tsk korianderpulver
6 tsk krossade fänkålsfrön
1 tsk ingefärspulver
1 tsk mald svartpeppar
1 krm kanelpulver

Läs mer om gurkmeja och alla dess hälsoeffekter, immunförsvaret och matsmältningen men även massa annat!

Förkylningsmix

Denna mix kan hjälpa till att klara luftvägarna vid förkylning och kan lindra vid såväl hosta som snuva.
Saften av ½ citron
1 msk honung
½ tsk ingefärspulver eller finhackad färsk ingefära
1 krm mald svartpeppar

En kopp hett vatten på fastande mage på morgonen är utmärkt för att få igång matsmältningssystemet. Pressa gärna lite citron i vattnet.

Fler sunda vintertips: Smoothies för morgon och kväll

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *