Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Vintertid i Ayurveda – Vatatid!

 

Enligt ayurveda har vintern den kvalitet som kallas Vata. Immunförsvar och matsmältning kommer lätt i obalans, men kan stärkas med ayurvediska råd.

Enligt det gamla indiska hälsosystemet ayurveda uppnår vi hälsa genom att upprätthålla balans, dvs genom att inte ha för mycket av en bestämd kvalitet. När Vatas balans rubbas blir vi mer mottagliga för sjukdom och obalanser.
Vatas primära karaktärsdrag är rörlighet, torrhet och kyla. Enkelt sagt är det sådant som ska undvikas och balanseras, genom att tillföra dess motsats – stabilitet, fukt och värme!
Vanliga vataproblem är bland annat förstoppning och nedsatt immunförsvar, så det skadar heller inte att om vintern göra ökade insatser för sin matsmältning och motståndskraft.

Intresserad av yoga? Läs mer om alla vår yoga utbildning, ayurveda utbildningar , yin yoga utbildning eller yogamassör utbildning. Du kan även läsa om alla våra utbildningar och kurser här. Må bättre själv och få andra att må bättre tillsammans med oss på Axelsons och med våra duktiga yogalärare! 

Kryddblandning för immunförsvar och matsmältning

iStock_000015542688_Medium
Denna kryddblandning stärker enligt ayurveda immunförsvaret och matsmältningen. Använd kryddblandningen 2-3 gånger om dagen, blanda i oljan eller smöret när du lagar varm mat, eller i salladsdressing. Blanda kryddorna väl och förvara blandningen i en lufttät behållare skyddad från direkt solljus.
6 tsk gurkmeja
3 tsk krossade kumminfrön
3 tsk korianderpulver
6 tsk krossade fänkålsfrön
1 tsk ingefärspulver
1 tsk mald svartpeppar
1 krm kanelpulver

Läs mer om gurkmeja och alla dess hälsoeffekter, matsmältningen och fler recept eller hur du kan stärka immunförsvaret naturligt.

Förkylningsmix

Denna mix kan hjälpa till att klara luftvägarna vid förkylning och kan lindra vid såväl hosta som snuva.
Saften av ½ citron
1 msk honung
½ tsk ingefärspulver eller finhackad färsk ingefära
1 krm mald svartpeppar

En kopp hett vatten på fastande mage på morgonen är utmärkt för att få igång matsmältningssystemet. Pressa gärna lite citron i vattnet. Eller varför inte testa någon av våra goda ingefärsshots?

Fler sunda vintertips: Smoothies för morgon och kväll